Υπάρχει στρεβλή εικόνα για τους πρόσφυγες στα νησιά

Υπάρχει στρεβλή εικόνα για τους πρόσφυγες στα νησιά

Υπάρχει στρεβλή εικόνα για τους πρόσφυγες στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 706 ΦΟΡΕΣ

“Βομβαρδίστηκαν” από σχετικές ερωτήσεις Ελβετών δημοσιογράφων οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων

Μόνο που…δεν υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση, χθες, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου της περιοχής μας, του Δήμου Ρόδου και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, για να πείσουν φιλοξενούμενους δημοσιογράφους από την Ελβετία ότι, στο νησί μας, δεν αντιμετωπίζουμε προσφυγικό πρόβλημα και ότι μια βόλτα αρκεί για να τους πείσει για τις ομορφιές του, τη μοναδική καλοκαιρία, την ασφάλεια και την ετοιμότητα για να υποδεχθεί τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του!

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, του Δήμου και του Επιμελητηρίου παραχώρησαν συνέντευξη τύπου σε επτά Ελβετούς δημοσιογράφους που καλύπτουν το τουριστικό-κοινωνικό ρεπορτάζ, από τα μεγαλύτερα έντυπα της Ελβετίας, με στόχο την τουριστική προβολή του νησιού αλλά και τη σωστή ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.
Τη διοργάνωση της συνέντευξης τύπου είχε ο Ελβετικός ταξιδιωτικός Οργανισμός Hotel Plan υπό την αιγίδα της AVRA Tours και του Savaidis Travel.

Τη συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (ΕΞΡ) κ. Γιώργος Τσέλιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγγος, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου καθώς και η Πρόεδρος της θεματικής επιτροπής τουρισμού της δημοτικής κοινότητας Ρόδου κα Στέλλα Αναστασιάδη.

Οι δημοσιογράφοι ήταν από τα Μέσα: “20 Minuten”, “Travel Inside”, Blick, travelnews&AargauerZeitung, NeueLuzernerZeitung και δύο από τη SonntagsZeitung.
Καταρχήν, όλοι καλωσόρισαν τους δημοσιογράφους, και ο κ. Ματσίγγος τους είπε: «Μόνο όταν είστε εδώ και δείτε από μόνοι σας, μπορείτε να το μεταφέρετε», και συμπλήρωσε ότι παρ’ όλο που ακόμη δεν έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία, θα δουν ότι το νησί είναι έτοιμο για να υποδεχθεί τα εκατομμύρια των επισκεπτών του.

Το προσφυγικό το νούμερο ένα
Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ευθύς εξ αρχής έγινε αντιληπτό ότι εκείνο για το οποίο ενδιαφέρονται να έχουν ενημέρωση είναι το προσφυγικό πρόβλημα και κατά πόσον έχει επηρεαστεί η Ρόδος από αυτό, ενδεικτικό βέβαια ότι αυτό απασχολεί τους Ελβετούς σε σχέση με τις διακοπές τους στη χώρα μας.

Έτσι, οι εκπρόσωποι των φορέων της Ρόδου δέχθηκαν απανωτές ερωτήσεις σχετικά με το πως είναι η κατάσταση στο νησί σε σχέση με την παρουσία προσφύγων και πως διαχειριζόμαστε το θέμα. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου που είπε ότι ακούνε για την Κω αλλά όχι για τη Ρόδο και γιατί συμβαίνει αυτό.

«Δεν υπάρχουν πρόσφυγες στο νησί», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του κ. Τσέλιου ο οποίος τους είπε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σύγκριση με την Κω και ότι ούτε αυτή αντιμετωπίζει τώρα τέτοιο θέμα.
Η δημοσιογράφος επανήλθε λέγοντας ότι έχει μιλήσει με εθελοντές και ότι η εντύπωση που έχει σχηματίσει είναι ότι έρχονται πρόσφυγες στη Ρόδο. Τότε, ο κ. Τσέλιος της εξήγησε ότι απλά κάνουν μία στάση στο νησί μας προκειμένου να μεταβούν στον Πειραιά και, για ακόμα μία φορά, δήλωσε κατηγορηματικά ότι στη Ρόδο δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, άρα δεν έχουμε κάτι να πούμε», το έκλεισε ο Αντιπρόεδρος της ΕΞΡ.

Τοποθετήθηκε, όμως, και ο κ. Ματσίγγος ο οποίος τους εξήγησε ότι η πρόσβαση από την Τουρκία δεν είναι εύκολη προς τη Ρόδο και ότι, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις κατά καιρούς, δεν θα δουν καθόλου πρόσφυγες στους δρόμους παρά μόνο ελάχιστους που μεταβαίνουν στον Πειραιά και, μάλιστα, δεν θα τους ξεχωρίζουν.

Η δημοσιογράφος, διευκρίνισε με τη σειρά της ότι εκείνο που θέλει να μάθει είναι πως το διαχειριζόμαστε και ρώτησε που μένουν οι πρόσφυγες και αν υπάρχει hot spot στο νησί.
Για ακόμα μία φορά, ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του κ. Τσέλιου: «Κανείς δεν σας το έχει επιβεβαιώσει αυτό επίσημα. Δεν ισχύει. Δεν έχουμε εδώ hot spot».

Ο κ. Αντώνογλου τους εξήγησε ότι η απόσταση από θαλάσσης είναι μεγαλύτερη προς τη Ρόδο σε σχέση με την Κω αλλά και ο κ. Ματσίγγος τους είπε ότι δεν προσπαθούν να έρθουν από τα απέναντι παράλια προς τη Ρόδο.


Για τις κρατήσεις
Στη συνέχεια, οι Ελβετοί δημοσιογράφοι θέλησαν να μάθουν πως πήγαν οι κρατήσεις για τη φετινή σεζόν, αν άλλαξε κάτι και γιατί.
Ο κ. Ματσίγγος απάντησε ότι κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ο λόγος που δεν έχουμε μεγάλη αύξηση έχει να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη. Όπως είπε, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία, σύμφωνα με τις στατιστικές των τουρ οπερέιτορ και των ταξιδιωτικών πρακτορείων, το 30% των πελατών που ταξίδεψαν πέρυσι εκεί δεν γνωρίζουν που θα ταξιδέψουν φέτος. Επίσης, το 10% των πελατών που ταξίδεψαν πέρυσι σκέφτονται να μην προτιμήσουν καθόλου αεροπλάνο. Αυτή η αβεβαιότητα οφείλεται στα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι γνωρίζουμε ότι από κάποιους προορισμούς θα έχουμε αύξηση. Για παράδειγμα από την Αγγλική αγορά και τη Σκανδιναβία έχουμε μεγάλη αύξηση ενώ από τη Γερμανία είμαστε ίσως το ίδιο με πέρυσι. Μεγάλη πτώση έχουμε από το Βέλγιο και την Ολλανδία λόγω της τρομοκρατίας και από την Ελβετία παρουσιάζεται μία μείωση της τάξεως του 15%-20% συνολικά για τη χώρα.

Ένα νέο στοιχείο για αυτή τη σεζόν που ανέφερε ο κ. Ματσίγγος είναι ότι θα είναι, όπως αποκαλείται, «super last minute», δηλαδή της τελευταίας στιγμής. Τους διαβεβαίωσε, πάντως, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, κάνουμε καμπάνιες για ειδικές προσφορές ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι οι κάτοικοι της Ρόδου έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους Ελβετούς.

Για την τρομοκρατία
Ρωτήθηκαν ακόμη οι εκπρόσωποι των φορέων εάν ανησυχούν λόγω της τρομοκρατίας με τον κ. Ματσίγγο να απαντάει κατηγορηματικά ότι ειδικά η Ελλάδα και η Ρόδος αλλά και όλα τα νησιά είναι από τους πιο ασφαλείς προορισμούς. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν είμαστε μεγάλο νησί, γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και σχεδόν γνωρίζουμε ποιος είναι ο επισκέπτης μας και ακόμα, λόγω εμπειρίας, γνωρίζουμε και ποιας εθνικότητας είναι.
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, σιγά-σιγά, οι άνθρωποι θα αρχίσουν πάλι να ταξιδεύουν, με πρώτους τους επισκέπτες της τελευταίας στιγμής.

Αναφορά έκανε και στην οικονομική κρίση σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ούτε αυτό θα το δουν στη Ρόδο γιατί δουλεύουμε και ζούμε από τον τουρισμό που τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζει αύξηση.

Η κα Χατζηλαζάρου τόνισε και εκείνη με τη σειρά της ότι είμαστε έτοιμοι για τη νέα σεζόν, ήρθε η πρώτη πτήση τσάρτερ και μάλιστα τους κάλεσε σε διάφορα events που θα λάβουν χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Είπε, ακόμη, ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε τη Ρόδο με κάποιο άλλο νησί του Νοτίου Αιγαίου, μια και εδώ η σεζόν ξεκινάει νωρίς, ο καιρός είναι τέλειος και βέβαια δεν παρέλειψε να πει ότι η Ρόδος είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ πόλεις που είναι υποψήφιες για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

«Να δείξουμε την αληθινή εικόνα»
Οι εκπρόσωποι των φορέων, ρωτήθηκαν, ακόμα, εάν θεωρούν ότι με τις εικόνες, πέρυσι, από την Κω με τους πρόσφυγες επηρεάστηκε και η Ρόδος αφού πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη δεν διαχωρίζουν τα νησιά αλλά ακούνε για την Ελλάδα γενικά.

Ο κ. Ματσίγγος, αφού είπε ότι δεν μπορούν να δώσουν κάποια επίσημη απάντηση για την Κω, τόνισε ότι βρήκαν λύση και δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ο κ. Τσέλιος τους ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε λιγότερες κρατήσεις.

Σε ερώτηση εάν τελικά δεν επηρεάζεται καθόλου το τουριστικό ρεύμα προς τη Ρόδο από την προσφυγική κρίση, απάντησε η κα Χατζηλαζάρου ότι έχει επηρεαστεί και γι’ αυτό καλούν τους δημοσιογράφους, τουρ οπερέιτορ κτλ. να έρθουν εδώ και να δουν πως είναι πραγματικά η κατάσταση και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και τους κάλεσε να μη μένουν μόνο στις εικόνες από την τηλεόραση.

Ο κ. Τσέλιος, από την πλευρά του, είπε ότι κάθε προορισμός έχει το δικό το brandname, τη δική του ταυτότητα, η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά και ό,τι συμβαίνει σε έναν προορισμό βόρεια της χώρας δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται ο νότος. Επίσης, ανέφερε ότι είναι κάτι που θα περάσει και όλο αυτό το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ΜΜΕ σιγά-σιγά ξεφουσκώνει και δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να το αναπαράγουν και να μεταφέρουν αυτό που είδαν με τα μάτια τους.

«Η σεζόν στη Ρόδο ξεκίνησε, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε όλους, τα ξενοδοχεία τώρα είναι κατά 70% ανοιχτά και μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι όλα ανοιχτά. Για εμάς είναι “business as usual”, δηλαδή θα κάνουμε ό,τι κάθε χρόνο και η ζωή συνεχίζεται», τους είπε ο κ. Τσέλιος και στη συνέχεια τους έδωσε στοιχεία για τα 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες που υποδέχεται η Ρόδος τη σεζόν.

Διαβάστε ακόμη

Δήμαρχος Ρόδου: Η παράταξη της μειοψηφίας αδυνατεί να αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός