Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι Επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι Επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί οι Επιτάφιοι στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8578 ΦΟΡΕΣ

Γέμισαν ασφυκτικά οι εκκλησίες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική

Εντυπωσιακοί και μοναδικοί ήταν και φέτος οι Επιτάφιοι που στολίστηκαν στο νησί μας, προκαλώντας τον θαυμασμό των πιστών που κατέκλυσαν τις εκκλησιές!

Πλήθος κόσμου από νωρίς την Μ. Πέμπτη έσπευσε στις ενορίες του, όπου μετά το πέρας της λειτουργίας ξεκίνησαν οι στολισμοί των Επιταφίων.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια έτσι και φέτος, στις περισσότερες εκκλησίες οι στολισμοί έγιναν από τους ίδιους τους ενορίτες και τις ενορίτισσες, οι οποίοι και προσέφεραν και τα λουλούδια.

Ποικιλία χρωμάτων αλλά και ειδών κυριάρχησε στο φετινό στολισμό του χώρου που θα φιλοξενούσε το σώμα του Θεανθρώπου την Μ. Παρασκευή.

Η ατμόσφαιρα κατανυκτική σε όλες τις εκκλησίες όπου ο κόσμος καθόλη της διάρκεια της νύκτας πήγαινε και ερχόταν για να θρηνήσει για την Σταύρωση του Υιού του Ανθρώπου!

Οι κυρίες των ενοριών προσέφεραν ζεστά ροφήματα αλλά και νηστίσιμα γλυκά στους πιστούς, ενώ μέχρι τα ξημερώματα αρκετοί επιτάφιοι στολίζονταν αφού και φέτος άργησε να ολοκληρωθεί η λειτουργία το βράδυ της Μ. Πέμπτης, στις περισσότερες εκκλησίες.

Τα αποτελέσματα όμως αποζημίωσαν όλους, καθώς ο κάθε επιτάφιος έχει τη δική του ομορφιά, ως μοναδικό έργο τέχνης!

Ευαγγελισμός

Εκατοντάδες πιστοί προσκυνούν κάθε χρόνο στην εκκλησία του Ευαγγελισμού, ενώ η συμμετοχή των πιστών σε ότι αφορά τον στολισμό, ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Άσπρο και ροζ ήταν τα χρώματα που επικράτησαν και φέτος στον στολισμό του Επιταφίου, ενώ για μια ακόμη χρονιά η λιτότητα ήταν αυτή που προτιμήθηκε για την μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης μας.
Τα άνθη: ροζ και άσπρες ορχιδέες σιμπίντιουμ, γυψόφυλλο, φτέρη και λεμονανθοί.

Ο στολισμός του Επιταφίου ήταν δωρεά του κόσμου, ενώ τον στόλισαν οι Πάτερ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, Βίκυ Σιαφλα, Σταυρούλα Κωστάκη, Στέλλα Μακρή, Μαρία- Μαργαρίτα Μακρή, Φρειδερίκη Πάλμου, Φαίδρα Γιακουμάρου ήταν κάποιοι απο όσους βοήθησαν στον στολισμό και στις δάφνες.

ΕυαγγελισμόςΕυαγγελισμός

Ι.Ν. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (νεκροταφείο Ρόδου)
Σαν από … παραμύθι βγαλμένος, ήταν φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο της Ρόδου.

Εντυπωσιακός σε ρομαντικό στυλ και σε παλ χρώματα, χωρίς φυλλώματα, με χιλιάδες λευκά, μπεζ και ροζ τριαντάφυλλα και με πολλές λευκές πέρλες που στόλιζαν τις δύο κορώνες που είχαν τοποθετηθεί στο μπροστινό και πίσω μέρος του Επιταφίου, αλλά και τον μεγάλο σταυρό επάνω από τον τρούλο.

Οι συνθέσεις με τα τριαντάφυλλα πλαισίωναν τους δύο αγγέλους που κρατώντας ψαλτήρια, είχαν τοποθετηθεί στις δύο πλαϊνές πλευρές του επιταφίου με τα φτερά τους να καλύπτουν το μακρύ τριανταφυλλένιο λευκό φόρεμα τους!

Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)


Το βιβλίο των Αγγέλων ήταν κεντημένο στο χέρι και συμβόλιζε τον ύμνο προς τον Χριστό, ενώ γλαστράκια με λευκά και ροζ λουλούδια καθώς και άνθη από οργαντίνα συμπλήρωναν την διακόσμηση, η οποία για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν τουλάχιστον 8 ώρες δουλειάς.

Ο Επιτάφιος στολίζεται εδώ και 27 χρόνια με δωρεά δύο οικογενειών του τόπου μας, οι οποίες ωστόσο δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα τους.

Φέτος στο στολισμό συμμετείχαν οι: Ρένα Σπανού, Μανώλης Μαρκόπουλος, Πόπη Μάλτα, Ντίνα Μάλτα, Αφροδίτη Νουαράκη, Γιάννης Πάχος, Μιχάλης Μαρκόπουλος και Μαρία Πάχου – Νουαράκη.

Η εκκλησία ήταν γεμάτη από κόσμο καθόλη τη διάρκεια της νύκτας, αφού αρκετοί συμπολίτες μας θέλησαν να περάσουν να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν τον επιτάφιο και τον λεπτομερή στολισμό του. Ζεστό ρόφημα αλλά και διάφορα νηστήσιμα εδέσματα προσφέρονταν στους πιστούς, ενώ η όλη εικόνα δημιουργούσε συναισθήματα κατάνυξης.

Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)Ι.Ν. Ταξιαρχών (νεκροταφείο Ρόδου)

ΑΝΑΛΗΨΗ (πόλεως Ρόδου)
Με πολλή σημασία στον συμβολισμό της ημέρας επιλέχτηκαν φέτος τα λουλούδια που στόλισαν τον επιτάφιο στην εκκλησία της Ανάληψης.

Πανέμορφος στα λευκά που συμβολίζει την αγνότητα του Κυρίου, με λίγο μωβ για το πένθιμο της ημέρας, ήταν ο επιτάφιος, ο οποίος στολίστηκε με άσπρα χρυσάνθεμα, ανθάκια και λευκές ορχιδέες, προσφορά των ενοριτών.

Κυρίες τη ενορίας ανέλαβαν το στολισμό, μεταξύ των οποίων:
Εμμανουέλλα Μαντικού, Κατερίνα Ατσά, Νεκταρία Παναγιά, Ευφημία Κάβουρα, Ειρήνη Σκουρμαλά, Αικατερίνη Πλίγκου, Ευγενία Φραγκάτου, Δικαίου Ευθυμίου και Σέβα Μοστράτου.

Ανάληψη (πόλεως Ρόδου)Ανάληψη (πόλεως Ρόδου)

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ–ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ (Παλιά Ανάληψη)
Για δεύτερη φορά στολίστηκε φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία της Ανάληψης για την παλιά εκκλησία της ενορίας (Παλιά Ανάληψη), η οποία πλέον έχει μετανομαστεί σε εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου και της Παναγίας Γερόντισσας. Γυναίκες της ενορίας με αγγελικές, κόκκινα γαρύφαλλα και ζουμπούλια «έντυσαν» τον επιτάφιο, ο οποίος στην συνέχεια μεταφέρθηκε στην μικρή εκκλησία όπου χθες στη μία το μεσημέρι έγινε η Αποκαθήλωση, εψάλλησαν τα εγκώμια και ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου, νωρίτερα από τις άλλες περιοχές προκειμένου να καταφέρουν να την παρακολουθήσουν ηλικιωμένοι και άλλοι συμπολίτες μας, που δεν έχουν την δυνατότητα βραδινές ώρες.

Στο στολισμό του επιταφίου βοήθησαν οι:Ειρήνη Κέλη, Πετρούλα Πιζάνια, Μαρίτσα Χατζηστρατή, Μαρία Αντωνίου, Μένη Καριώτη, Αναστασία Τοκμακίδου, Νεκταρία Λεβέντη, Μαρία Καλούδη, Στέλλα Τσαβαρή.

Αγιος Πορφύριος-Παναγιά Γερόντισσα (παλιά Ανάληψη)Αγιος Πορφύριος-Παναγιά Γερόντισσα (παλιά Ανάληψη)

Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)
Αρκετά πρωτότυπος ήταν για τη φετινή χρονιά ο στολισμός του Επιταφίου στα Εισόδια της Θεοτόκου, αφού φέτος επιλέχθηκε να τοποθετηθούν δύο παγώνια σε δύο μεριές του, γεννώντας ερωτήματα στους πιστούς που πέρασαν απο την εκκλησία. Ενορίτισσες που βρίσκονταν εκεί, εξηγούσαν στους πιστούς πως το παγώνι είναι το σύμβολο της ορθοδοξίας και για αυτό τον λόγο επιλέχθηκε.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως ο σκαλιστός Επιτάφιος της εκκλησίας, έχει πάνω σκαλισμένα παγώνια, αυτά που δημιουργήθηκαν για φέτος από πέταλα ορχιδέας και κρινάκια.

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε απο το ανθοπωλείο "Νάρκισσος" και ήταν προσφορά των Ενοριτών, ενώ προσφορά ήταν και η εργασία από τη μεριά του ανθοπωλείου και του κ. Νίκου Σκουτέλη.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκή ορχιδέα σιμπιντιουμ, λευκά τριανταφυλλα avalanche και λευκα εκουαντορ, λισίανθο, δεντρόβιουμ ορχιδέες, κάλες κ.α.

Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)Εισόδια της Θεοτόκου (Νιοχώρι)

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ροδίνι)
Το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό επικράτησαν φέτος στον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι, χρώματα τα οποία επιλέχτηκαν προκειμένου να επισημάνουν το συμβολισμό της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, το μαύρο συμβολίζει το πένθος για το θάνατο του Θεανθρώπου, το κόκκινο το αίμα Του και τα χρυσά κρόσσια τους νεκρούς.

Το σχέδιο του στολισμού του επιταφίου για ακόμη μία φορά ήταν «δανεισμένο» από το Άγιο Όρος, και για να αποδοθεί σωστά χρειάστηκε να «κεντηθούν» στο χέρι χιλιάδες μικρά λουλούδια, πούλιες και πέρλες.

Ο επιτάφιος «ντύθηκε» με 11.500 αληθινά λουλούδια, και ειδικότερα, μαύρα και κόκκινα τριαντάφυλλα, μαύρη μεγάλη ορχιδέα, στάλιουμ μαύρο και κόκκινο, όλα κεντημένα με πούλιες. Επίσης στο εσωτερικό του υπήρχαν τέσσεις Άγγελοι που κρατούσαν κόκκινες και μαύρες κορδέλες και στο θόλο περίπου 7000 λουλούδια που κάλυπταν την ξύλινη επιφάνεια.

Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)


Τέσσερις άγγελοι είχαν τοποθετηθεί και στις εξωτερικές γωνίες του επιταφίου, ντυμένοι με κόκκινα, μαύρα και χρυσά ρούχα. Στο κέντρο του τρούλου εξωτερικά αναπαρίσταντο ο Γολγοθάς του Κυρίου, κεντημένος με πέρλες, ενώ στα μικρότερα τέμπλα εξωτερικά ήταν κεντημένες δύο Παναγίες και εσωτερικά δύο Νύμφιοι. Τα οχτώ πόδια του Επιταφίου στόλιζαν κεντημένα μεταξωτά πανιά σε κόκκινο, μαύρο και χρυσό χρώμα και την όλη εικόνα συμπλήρωναν τα 17.000 φωτάκια led.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά φέτος, τον Επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι κατά την περιφορά «σήκωσαν» μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Το στόλισμα του επιταφίου είναι δωρεά της Μαρουλίας και Στυλιανής Σαββατιανού εις μνήμη του Κωνσταντίνου Σαββατιανού και για την ολοκλήρωση του βοήθησαν: Ειρήνη Κετσέ, Παναγιώτα Δημητραδιού, Νίκος Ιωάννου, Ειρήνη Κόλλια, Ευθυμία Γελαδάρη, Ευγενία Παγκαλου, Βάγια Διβάνη, Αργυρώ Βληκά, Νεκτάριος Δημητραδιού, Γιάννης Δημητραδιού και Ηλίας Ιωάννου.

Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)Άγιος Δημήτριος (Ροδίνι)

ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ (πόλεως Ρόδου)
Λιτός αλλά υπέροχος ήταν και φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, ο οποίος στολίστηκε με λευκά γαρίφαλα και μωβ βιολέτες, μικρό τριανταφυλλάκι, και γυψόφυλλο.

Τον στολισμό ανέλαβαν νέοι και νέες από την περιοχή, ενώ κυρίες της ενορίας έψελναν για τον Χριστό.
Όλα τα λουλούδια είναι προσφορά των γυναικών εθελοντριών οι οποίες κάθε χρόνο φροντίζουν για το στόλισμα του Επιταφίου.

Αγιοι Απόστολοι (πόλεως Ρόδου)Αγιοι Απόστολοι (πόλεως Ρόδου)

Άγιος Γεώργιος (Κάτω)
Από τις εκκλησίες που κατά παράδοση επισκέπτονται δεκάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο είναι ο Άγιος Γεώργιος ο κάτω, όπου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής δεν σταματούν να περνούν πιστοί όλων των ηλικιών.

Ο στολισμός του Επιταφίου: Και για τη φετινή χρονιά, ο στολισμός του Επιταφίου έγινε απο το ανθοπωλείο "Λενακάκης", προσφορά των ενοριτών και φίλων της ενορίας.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ορχιδέες λευκές και μωβ δενδρόμπιουμ, τριαντάφυλλα λευκά, ζέρμπερα μίνι λευκές, γυψοφύλη και διάφορες πρασινάδες και φυλλώματα.

Άγιος Γεώργιος (Άνω)
Δεκάδες ήταν και για τη φετινή χρονιά, οι πιστοί που επισκέφθηκαν τον επιτάφιο του Αγίου Γεωργίου (Άνω) ενώ όπως συνηθίζεται προσφέρονταν κεράσματα απο τους ενορίτες.

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε και για τη φετινή χρονιά απο το ανθοπωλείο του κ. Παναγιώτη Χατζημανέτα "Greenshow", ενώ ήταν δωρεά των ενοριτών.

Σε ρόζ, μωβ και άσπρους τόνους, τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν coolwater τριαντάφυλλα, ορχιδέα vanda midnig blue, διάφορα φυλλώματα.

Αγιος Γεώργιος (Ανω)Αγιος Γεώργιος (Ανω)

Αγιος Γεώργιος (Κάτω)Αγιος Γεώργιος (Κάτω)

Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)
Το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου στην παλιά ΔΕΗ, το επισκέπτονται συνήθως συμπολίτες μας που επιθυμούν να νιώσουν την κατάνυξη των ημερών πιο ήσυχα και αθόρυβα. Αξίζει να σημειωθεί πως για μια ακόμη χρονιά- προς τιμήν τους- γυναίκες ήταν εκείνες που έψαλαν σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε απο το ανθοπωλείο Ζερμπερα και τους κ.κ. Χρήστο Χατζημανέτα, Φωτεινή Χατζημανέτα και ήταν προσφορά ενοριτών.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν λευκή ορχιδέα Σιγκαπούρης, λευκά σιμπιντιουμε, λευκά οριενταλ, κόκκινα και λευκά τριαντάφυλλα, φτέρη, μυριόκλαδο, γυψοφύλλη κ.α.

Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)Άγιος Νεκτάριος (παλιά ΔΕΗ)

ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ (Ιξιά)
Με μωβ ορχιδέες και γυψόφυλλο στολίστηκε φέτος ο επιτάφιος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης στην Ιξιά, από το ανθοπωλείο Arallia, δίδοντας ένα εξαίσιο αποτέλεσμα.

Φανερωμένη (Ιξιά)Φανερωμένη (Ιξιά)

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (πόλεως Ρόδου)
Σε παλ χρώματα με κυρίαρχο όμως το λευκό, «ντύθηκε» φέτος ο επιτάφιος στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πόλη της Ρόδου.

Τα λουλούδια ήταν προσφορά των ενοριτών και αποτελούνταν από λευκά γαρύφαλλα, συμπίντιουμ, γυψόφυλλο μωβ ορχιδέα και φτέρη.

Τον στολισμό του επιταφίου φέτος ανέλαβαν οι: Μαρία Κρητικού, Βασιλική Κρητικού, Ευανθία Κρητικού, Σωτήρης Κρητικός, Αποστόλης Ξεπαπαδάκης, Ευτυχία Ξεπαπαδάκη, Αναστασία Ξεπαπαδάκη, Στυλιανή Ξεπαπαδάκη, Φωτεινή Παπαχριστοδούλου, Ζωή Φτάκλα, Σεβαστή Φτάκλα, Διονυσία Ρουσέτου, Ζωή Κούλαρου, Κατερίνα – Παναγιούλα Διακογεωργίου.

Αγιος Ιωάννης (πόλεως Ρόδου)Αγιος Ιωάννης (πόλεως Ρόδου)

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ (πόλεως Ρόδου)
Εντυπωσιακός ήταν και ο Επιτάφιος στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Ρόδου, όπου τα λουλούδια πλαισίωναν κεντημένα υφάσματα με την Αποκαθήλωση του Ιησού που είχαν τοποθετηθεί στην όψη και στο πίσω μέρος, δίνοντας ένα διαφορετικό χαρακτήρα ο οποίος συμπληρωνόταν από τις μεταξωτές κορδέλες στις οποίες αναγράφονταν «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ». Για το στόλισμα που έγινε από τις γυναίκες της ενορίας, χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα λευκά και μωβ, ορχιδέες, τριαντάφυλλα λευκά και γυψόφυλλο.

Αγιοι Ανάργυροι (πόλεως Ρόδου)Αγιοι Ανάργυροι (πόλεως Ρόδου)

Άγιος Φανούριος
Χωρίς την αναπαράσταση των Παθών για πρώτη φορά μετά απο τουλάχιστον 50 χρόνια ήταν για τη φετινή χρονιά ο Άγιος Φανούριος. Ωστόσο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης, προσέλκυσε και φέτος δεκάδες πιστούς.

Ο στολισμός του Επιταφίου για μια ακόμη φορά ήταν από το ανθοπωλείο Smart & Flowers του κ. Άλκη Καραγιάννη ενώ τα χρώματα που επικράτησαν ήταν το άσπρο, το μωβ και το πράσινο, ενώ ήταν δωρεά απο πιστούς και ενορίτες.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τριαντάφυλλα λευκά, φρεζιες λευκές, ορχιδέες λευκές και μωβ, σιμπίντιουμ και γυψοφύλλη.

Αγιος ΦανούριοςΑγιος Φανούριος

ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Από τις παραδοσιακές ενορίες στα μαράσια είναι η Αγία Αναστασία, όπου τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ διάχυτη είναι η ατμόσφαιρα της γειτονιάς ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που την επισκέπτονται για να προσκυνήσουν.

Και φέτος ο Επιτάφιος στολίστηκε με δωρεές των ενοριτών ενώ, όπως κάθε χρόνο, είναι πανέμορφος, απλός και εντυπωσιακός.

Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν είναι χρυσάνθεμο μεγάλο, ορχιδέες, γυψόφυλλο και πρασινάδα.

Τον στόλισαν οι κυρίες: Δέσποινα Σαρρή, Αναστασία Στασινάκη, Παρασκευή Μπιζαράκη, Ανθούλα Βελιάδη, Αναστασία Μανωλά και Δέσποινα Χατζηελευθέρη.

Αγία ΑναστασίαΑγία Αναστασία

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΡΟΔΟΥ
Οι αποχρώσεις του μωβ – λιλά καθώς και τα λουλούδια που κρέμονταν σε σχήμα «δακρύων», κυριάρχησαν φέτος στον Επιτάφιο στην Ιερά Μητρόπολη Ρόδου (στην οδό Δαμασκηνού), ο οποίος πραγματικά σε εντυπωσίαζε από την πρώτη ματιά.

Αρκετές κυρίες αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Λειτουργίας της Μ. Πέμπτης ξεκίνησαν τον στολισμό του, ο οποίος έγινε με μωβ τριαντάφυλλα, άσπρες και μωβ ορχιδέες, πρασινάδα και γυψόφυλλα.

Οι κυρίες που φέτος στόλισαν τον Επιτάφιο στην Μητρόπολη ήταν: Σπυριδούλα Λοΐζου, Μαρία Κονίσση, Μαρία Μαλώτρα, Κρίστα Χαραλαμπάκη, Μαριλένα Χαραλαμπάκη, Άννα Ποτσαλάκη, Σέβη Μίγκλη, Ελένη Παπασταματίου, Κλεάνθη Τσουρούτη και Μαρία Κοντορίνη.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι δωρεά των ενοριτών.

Άγιος Παντελεήμονας
Με το κάψιμο του Ιούδα να είναι αυτό που χαρακτηρίζει την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, ο λιτός και όμορφος Επιτάφιος όπως κάθε χρόνο προσκυνήθηκε απο δεκάδες πιστούς. Με τον κορμό του Επιταφίου να είναι περίτεχνα βαμμένος, όπως και πέρσι, στολίστηκε μόνο το πάνω μέρος του προκειμένου να μην καλυφθεί.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τριαντάφυλλα λευκά, λευκά σταρ λίλιουμ, λευκές ορχιδέες, γυψόφυλλο.

Ο στολισμός ήταν μια προσφορά πιστών και ενοριτών, ενώ υλοποιήθηκε απο το ανθοπωλείο "Κέντια".

Αγιος ΠαντελεήμοναςΑγιος Παντελεήμονας

Άγιος Παντελεήμονας-ΙούδαςΆγιος Παντελεήμονας-Ιούδας

AΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (παλαιό νεκροταφείο)
Κατανυκτική ήταν και φέτος η ατμόσφαιρα στο παλαιό νεκροταφείο της Ρόδου αφού αρκετός κόσμος επισκέπτεται την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που μένουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Λιτός αλλά πανέμορφος ο επιτάφιος «ντύθηκε» στα λευκά ενώ κυριάρχησε, η κεντημένη, σε μωβ χρώματα, φράση «Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ» στο μπροστινό και πίσω μέρος του.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν για το στολισμό του ήταν λευκό και μωβ χρυσάνθεμο, γυψόφυλλο κεφαλάτο άσπρο και μωβ καθώς και κρίνοι.

Ο στολισμός του Επιταφίου είναι από προσφορές των πιστών και φέτος έγινε από τις: Μαρία Γιαμαίου, Ευαγγελία Γιαμαίου, Στέλλα Μπράκα, Κική Τζόγια, Γιασεμή τζόγια, Φωτεινή Μανωλάκη, Αγγελική Μισσού, Κατερίνα Δράκου, Βασιλειάδη Λεμονιά.

Αγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείοΑγιος Δημήτριος (παλαιό νεκροταφείο



Αγία Ειρήνη
Ιδιαίτερος και πολύ όμορφος ήταν ο Επιτάφιος της Αγίας Ειρήνης που στεγάζεται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων.
Λευκές και μωβ ορχιδέες αλλά και γυψόφυλλο χρησιμοποιήθηκε και για τον φετινό στολισμό του Επιταφίου απο τις καλόγριες, ενώ για μια ακόμη χρονιά στον Επιτάφιο υπήρχε ένα λευκό σατέν ύφασμα που τον στόλιζε.

Αγία ΕιρήνηΑγία Ειρήνη

Αγία Αικατερίνη (παλιό νοσοκομείο)
Λευκές και μωβ αποχρώσεις προτιμήθηκαν και για τη φετινή χρονιά για το στολισμό του Επιταφείου της Αγίας Αικατερίνης, ενώ όπως κάθε χρόνο, ο στολισμός της πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Παρασκευής.

Τα άνθη: Λευκά coolwater τριαντάφυλλα, amnesia ροζ τριαντάφυλλα, ορχιδέα vanda mindig blue, asparagus meyeri, ευκάλυπτο και άλλα φυλλώματα.

Ο στολισμός του Επιταφίου: πραγματοποιήθηκε από το ανθοπωλείο “Green Show” του κ. Παναγιώτη Χατζημανέτα ενώ ήταν προσφορά της ενορίας.

Αγία Αικατερίνη (παλιό νοσοκομείο)Αγία Αικατερίνη (παλιό νοσοκομείο)

Άγιος Νικόλαος
Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, όπως προστάζουν οι ημέρες, δεκάδες πιστοί βρέθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κεράκι.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τριαντάφυλλα λευκά, φρεζιες λευκές, ορχιδέες λευκές και μωβ, σιμπίντιουμ και γυψοφύλλη.

Ο στολισμός του Επιταφίου: ήταν προσφορά των πιστών και των ενοριτών ενώ πραγματοποιήθηκε απο το ανθοπωλείο Smart & Flowers του κ. Άλκη Καραγιάννη .

Αγιος ΝικόλαοςΑγιος Νικόλαος

Αγία Σκέπη (Φανερωμένη- Ροδίνι)
Με ροζ και άσπρες αποχρώσεις ήταν φέτος στολισμένος ο Επιτάφιος της Αγίας Σκέπης, ενώ δεκάδες ήταν οι πιστοί που τον επισκέφθηκαν. Ζεστό τσάι αλλά και κεράσματα προσφέρθηκαν στους συμπολίτες μας απο τους ενορίτες.

Ο στολισμός του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε απο τους Ενορίτες κ. Ιφιγένεια Γκιοκα, Αθανάσιο Κατσαρά, Σωτήρη Κατσαρά κ.α.

Τα άνθη που χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό ήταν μωβ ορχιδέες, ροζ τριαντάφυλλα, λίλιουμ, γυψόφυλλο και φτέρη.

Αγία Σκέπη (Φανερωμένη-Ροδίνι)Αγία Σκέπη (Φανερωμένη-Ροδίνι)

ΝΑΫΔΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (νοσοκομείο)
Μικρός αλλά εντυπωσιακός ήταν ο Επιτάφιος που στολίστηκε στο Ναΰδριο της Αγίας Αικατερίνης στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Υπάλληλοι του νοσηλευτικού μας ιδρύματος αλλά και συμπολίτες μας που εκκλησιάζονται εκεί, βοήθησαν χθες νωρίς το πρωί για να γίνει ο στολισμός με λευκά και κόκκινα γαρύφαλλα, αλλά και πρασινάδα.

Ναΰδριο Αγίας Αικατερίνης (νοσοκομείο)Ναΰδριο Αγίας Αικατερίνης (νοσοκομείο)

ΝΑΫΔΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ –ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, πιστοί στα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις του ναϋδρίου της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών στο Πανεπιστημίου Αιγαίου και εφέτος στολίσθηκε με μωβ-άσπρα (δίχρωμα) γαρύφαλλα μωβ-άσπρη ορχιδέα (δίχρωμη) και γυψόφυλλο.

Ακάνθινο μωβ-άσπρη ορχιδέα το στεφάνι του Χριστού. Τα λουλούδια αγοράστηκαν από το ανθοπωλείο Γαρδένια της Κατερίνας και Παναγιώτη Χατζημανέττα με προσφορές του κόσμου και του ναϋδρίου.
Επικεφαλής της προσπάθειας ο πατήρ Κυριάκος Μανέττας κληρικός-εκπαιδευτικός εφημέριος του ναϋδρίου και η πρεσβυτέρα του Μαργαρίτα Παναγή-Μανέττα καθηγήτρια φιλόλογος βοήθησαν στο στόλισμα.

Βάσω Μιχαλάκη-Αρφαρά, Ελευθερία Κώτη, Εμμανουήλ Καλούδης, Παρθένα Συμεωνίδου, Νικολέττα Μανωλά (Μόνικα), Βάνια Ζαχαριάδη, Μαρία-Αναστασία Ζαχαριάδη, Ασημίνα Μαντικού, Βαλασία Πολυταρίδη, Φλώρα Πολυταρίδη, Ανδριάνα Μανέττα, Μαρία Μανέττα, Σπυρίδωνος Μανέττας, Ονούφριος-Ανδρέας Καραγιάννης, Αναστάσης Μανέττας, Καλλιόπη Ζαχαριάδη, Παναγιώτα Καλούδη, Ελένη Μαζαράκη, Ανέττα Ζαχαριάδη, Ευαγγελία Φώκιαλη.

Ι.Ν. ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ (Λάρδος)
Λιτός και απέριττος όπως αρμόζει στον βίο του Θεανθρώπου, ήταν φέτος ο Επιτάφιος στον Ιερό Ναό του Ταξιάρχη Μιχαήλ στην Λάρδο, ο οποίος στολίστηκε με λευκά, μπεζ και ροζ τριαντάφυλλα, λευκές ορχιδέες και γυψόφυλλο.

Στον στολισμό συμμετείχαν: Δήμητρα Διακολουκά, Δήμητρα Ευαγγελίδη, Ειρήνη Καραμαρίτη, Αναστασία Παπαστεφάνου, Αναστασία Φλάγγου, Σέβη Βασιλάκη, Ελένη Βασιλάκη, Μαρία Καντιμοίρη, Δέσποινα Καραμαρίτη, Δέσποινα Κόκκινου, Μαρία Σαχπάλογλου.

Ι.Ν. Ταξιάρχη Μιχαήλ (Λάρδος)Ι.Ν. Ταξιάρχη Μιχαήλ (Λάρδος)

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Έμπωνα)
Ιδιαίτερος ήταν ο Επιτάφιος στο χωριό Έμπωνα της Ρόδου όπου οι πιστοί «έντυσαν» με 4.800 λευκά και κόκκινα γαρύφαλα τους δύο Αγγέλους που τον στόλιζαν.

Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και άριστα προσαρμοσμένο στο κλίμα των ημερών.

Κοίμηση της Θεοτόκου (Εμπωνα)Κοίμηση της Θεοτόκου (Εμπωνα)

Ρεπορτάζ:

Ελευθερία Πελλού
pelloue@rodiaki.gr

Λίζα Γ. Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr

Διαβάστε ακόμη

Στη Σύμη ο Γ. Νικητιάδης εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ στην επέτειο της 8ης Μαΐου 1945

Εκδήλωση για τις ευρωεκλογές 2024: «Οι πολίτες αποφασίζουμε για την Ευρώπη του μέλλοντος»

Η διατήρηση των «ήρεμων νερών» το πρώτο θέμα στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ερντογάν

Γ.Νικητιάδης : Ερώτηση στη Βουλή για τις ελλείψεις ιατρών στο νοσοκομείο και στην ΚΕΔ Λέρου

Σε πολλά χωριά της Ρόδου βρέθηκε με την οικογένειά του τις ημέρες του Πάσχα ο Δήμαρχος Ρόδου

Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) | Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες - Δηλώσεις του Δημάρχου Ρόδου κου Αλέξανδρου Κολιάδη

Γ. Νικητιάδης: Συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά μας και αυτή την εβδομάδα

Έφυγε από τη ζωή ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης από τον Αρχάγγελο, Αντώνης Κ. Τσακίρης