Ζητά και...τα ρέστα για το γκολφ η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητά και...τα ρέστα για το γκολφ  η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητά και...τα ρέστα για το γκολφ η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 314 ΦΟΡΕΣ

«Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη» απαντά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τα...ρέστα ζητά για το γκολφ Αφάντου η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ! Με ανακοίνωση που εξέδωσε, πέραν του ότι επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που ανακήρυξε αρχαιολογικό χώρο την ευρύτερη περιοχή, επιτίθεται εναντίον του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου και του δημάρχου Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκου, οι οποίοι εξέφρασαν τις διαφωνίες τους, ζητώντας να προχωρήσει η επένδυση.

Ειδικά η επίθεση εναντίον του περιφερειάρχη ξεφεύγει από τα όρια, αφού εκτός των άλλων τον κατηγορεί ότι υπηρετεί άλλα συμφέροντα από αυτά του Δωδεκανησιακού λαού.

Σε ανάλογο ύφος, υπήρξε η απάντηση από τον κ. Χατζημάρκο, που μεταξύ άλλων τονίζει ότι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».

H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την ανακήρυξη του παραλιακού μετώπου Αφάντου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου επισημαίνει τα ακόλουθα:

• Ορθώς, μετά από εισήγηση της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η παραλιακή περιοχή Αφάντου στο σύνολό της ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η διαδικασία αυτή προβλέπει απλώς πως οι όποιες εργασίες εκσκαφής κλπ, θα επιβλέπονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω παρουσίας εξειδικευμένου προσωπικού της. Είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε η πιθανή αποκάλυψη αρχαιοτήτων στην περιοχή να προστατευθεί και να αναδειχθεί.

• Είναι μια διαδικασία η οποία είναι συνήθης και γνωστή στην περιοχή μας, που είναι πλούσια σε αρχαιότητες, και παράλληλα με τις όποιες επενδυτικές δραστηριότητες έχει δώσει στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία αμέτρητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν οριστικά.

• Η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τις ορθές πρακτικές της έχει αποδείξει έμπρακτα πως η ανάδειξη αρχαιοτήτων μπορεί να συνυπάρχει κάλλιστα με την οποιαδήποτε επένδυση/αξιοποίηση μιας περιοχής, άλλωστε τα παραδείγματα τα βλέπουμε καθημερινά στο σύνολο της Δωδεκανήσου.

• Στόχος είναι το ίδιο να συμβεί και στην περιοχή της παραλίας Αφάντου – αν υπάρξει αποκάλυψη ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αυτά να αξιολογηθούν και η ανάδειξή τους να γίνει συμβιωτικά και ομαλά με την όποια επένδυση.

Παρ’ όλα αυτά, αν και τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα ως δεδομένα, διαβάζουμε στον τύπο υποτιθέμενους προβληματισμούς από τους επενδυτές της περιοχής, ενώ η τοπική Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, σε ρόλο αυτόκλητων υπερασπιστών των επενδυτών, εξαπολύουν δριμεία επίθεση κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το «τεράστιο αντιεπενδυτικό σφάλμα» που επιτελούν!

Ο δε Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, σε ένα από τα γνωστά του παραληρήματα όπου εξυβρίζει και εκφράζεται απαξιωτικά εναντίον οποιουδήποτε έχει διαφορετική άποψη από αυτόν, καταφέρθηκε προσβλητικά και ισοπεδωτικά προς τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με την αρμόζουσα συμπεριφορά του πρώτου πολίτη της Περιφέρειας. Μιας Περιφέρειας στην οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το επιστημονικό, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Να θυμίσουμε πως επί Χούντας, οι τότε τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές συμφωνούσαν να περάσει Λεωφόρος μέσα από την Μεσαιωνική Πόλη, και χάρη σε αυτή την Υπηρεσία και στην επιμονή της σώθηκε το αρχαιολογικό καμάρι της Ρόδου από την καταστροφή. Να αναλογισθούμε ποια θα ήταν η Λίνδος σήμερα χωρίς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Χατζημάρκος αποδεικνύει έμπρακτα πως υπηρετεί άλλα συμφέροντα από αυτά του Δωδεκανησιακού λαού, ενώ η έλλειψη πολιτικής επιχειρηματολογίας στις δηλώσεις του είναι προφανής.

Αλήθεια, ποιες είναι οι προθέσεις του Δημάρχου Ρόδου και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου μπροστά στο ενδεχόμενο μιας άνευ όρων «επένδυσης»; Επιθυμούν ή όχι την τήρηση της σχετικής περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας; Είναι υπέρ ή κατά σε μια τσιμεντοποίηση αρχαιολογικών θησαυρών; Είναι υπέρ ή κατά μιας επένδυσης η οποία βιάζει και αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον; Πώς θα πράξουν αν, κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης/οικοδόμησης κ.α. μιας επένδυσης, προκύψει ένας αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας;
Είναι καθαρό ότι η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει οποιαδήποτε επένδυση τηρεί τους νόμους και τις υποχρεώσεις της απέναντι στο κράτος και την τοπική κοινωνία, και δεν δέχεται εκπτώσεις ούτε στη νομοθεσία ούτε στις αξίες της κοινωνίας. Ξεκάθαρη θέση περιμένουμε και από τις τοπικές αρχές Αυτοδιοίκησης.

H απάντηση της Περιφέρειας

Η επίδειξη των δήθεν κοινωνικών και περιβαλλοντικών ευαισθησιών του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν ανάξια σχολιασμού, αν δεν στόχευε για πολλοστή φορά και με τρόπο θρασύτατο, στην εξαπάτηση της κοινής γνώμης.

Η επιδιωκόμενη από ορισμένους ματαίωση της επένδυσης στην περιοχή του Γκολφ Αφάντου, δεν αρκεί για να ξεπλύνει την ντροπή της ψήφισης του πρώτου... Αριστερού Μνημονίου, απτό δείγμα των κοινωνικών τους “ευαισθησιών” και του τρόπου με τον οποίον υπερασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου και της χώρας.

Είναι φανερό ότι εκείνοι που υπέστησαν την πιο θεαματική και ριζική ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη, οι “Αριστεροί” που έγιναν πιο νεοφιλελεύθεροι και από τους νεοφιλελεύθερους, εκείνοι που εξελίχθηκαν στα πιο πειθήνια όργανα των δανειστών που με λύσσα κατηγορούσαν, βλέπουν τώρα σαν σανίδα σωτηρίας την υπόθεση της επένδυσης στο γκολφ και πιστεύουν ότι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν επικοινωνιακά για να θα ξεπλύνουν έστω και πρόσκαιρα την ντροπή και τις ενοχές τους.

Η ιδεοληπτική εμμονή τους σε θέματα ανάπτυξης και ιδιωτικών επενδύσεων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευκολία με την οποία εγκαταλείπουν κάθε ιδεολογικό πρόσχημα για να ψηφίσουν νόμους περαιτέρω φτωχοποίησης και εξαθλίωσης της κοινωνίας, όπως το πρόσφατο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο.

Εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία συντάσσουν ανακοινώσεις και εξαπολύουν μύδρους για την επένδυση στ’ Αφάντου, όταν δεν έχουν πει λέξη για το συνεχιζόμενο ξεπούλημα των νησιών μας. Αν ο στόχος τους είναι να εκτρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από το πιο πρόσφατο χτύπημα κατά της Δωδεκανήσου, την κατάργηση της έκπτωσης του 50% στον φόρο αιθυλικής αλκοόλης, πετώντας την μπάλα σε άλλο γήπεδο, τότε τα κίνητρά τους γίνονται ακόμη πιο ποταπά.

Ας βουλιάξουν όσο θέλουν στην υπαρξιακή τους κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Την κοινωνία δεν θα τους επιτρέψουμε να την συμπαρασύρουν στα αδιέξοδά τους.

Ανάξιες σχολιασμού είναι και οι αναφορές σε εκείνους που δήθεν εξυπηρετούν “άλλα συμφέροντα”, στην προσπάθειά τους να διασώσουν όσα κινδυνεύουν να καταστραφούν από τους κατ' επάγγελμα και κατ' αποκλειστικότητα “ευαίσθητους”.

Τους κατανοούμε.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην»...

Διαβάστε ακόμη

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης