Περισσότερα αμνοερίφια εσφάγησαν φέτος

Περισσότερα αμνοερίφια εσφάγησαν φέτος

Περισσότερα αμνοερίφια εσφάγησαν φέτος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 188 ΦΟΡΕΣ

Αναλυτικά στοιχεία έδωσε χθες ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου

Αυξημένα κατά 20% περίπου ήταν τα αμνοερίφια που σφάχτηκαν στο νησί τη Ρόδου φέτος το Πάσχα σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλη Μπαριανάκη και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες, αναφέρθηκαν αναλυτικά σε στοιχεία ενώ όλοι τόνισαν ότι στόχος των ενεργειών τους είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των παραγωγών, των εμπόρων και του καταναλωτικού κοινού.

Ειδικότερα για τα πεπραγμένα του Σφαγείου της Ρόδου, εκτός από τον κ. Μπαριανάκη, μίλησαν ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Ηλίας Οικονομίδης και ο υπεύθυνος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Νίκος Ρένεσης.

Ο Πρόεδρος του Φυτωρίου αφού έστειλε τις ευχές του για Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι και φέτος το Πάσχα, τα σφαγεία πάρα τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν με την έλλειψη προσωπικού, δούλεψαν με επιτυχία και υπηρέτησαν τόσο τους παραγωγούς, κτηνοτρόφους και κρεοπώλες όσο και το καταναλωτικό κοινό όσο αφορά στην ποσότητα και την ποιότητα των σφάγιων. Με ευθύνη του Περιφερειακού φυτωρίου δούλεψαν και τα σφαγεία της Δ.Κ. Έμπωνας για να εξυπηρετήσουν τους κτηνοτρόφους του κεντρικού συγκροτήματος.

Όπως τόνισε ο κ. Μπαριανάκης, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους ίδιους είναι ότι λειτούργησε το Σφαγείο της Έμπωνας το οποίο είναι δημοτικό και λειτούργησε με την ευθύνη της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον κ. Οικονομίδη και τους συνεργάτες του. Μάλιστα, είπε ότι αυτό ήταν μία μεγάλη επιτυχία αφού εκεί σφάχτηκαν 2.170 αμνοερίφια, και το Σφαγείο της Ρόδου δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο αριθμό. Γι’ αυτό υπάρχει μελέτη από το Δήμο Ρόδου και σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Πόκκια θα τη χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια προκειμένου να λειτουργήσει πάλι με ευθύνη της Περιφέρειας και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, έδωσε τα εξής στοιχεία: Στα σφαγεία της πόλης της Ρόδου το 2016, τις ημέρες του Πάσχα, σφάχτηκαν 3.300 αμνοερίφια, 11 βοδινά και 40 χοιρινά ,σε αντίθεση με το 2015 που σφάχτηκαν 2700 αμνοερίφια, 5 βοδινά και 37 χοιρινά, και στα σφαγεία της Έμπωνας το 2016 σφάχτηκαν 2107 αμνοερίφια ενώ για το 2015 τα αντίστοιχα ήταν 1779 αμνοερίφια, είχαμε δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 20%. Σε αριθμό, γύρω στα 6000 αμνοερίφια διατέθηκαν στην αγορά της Ρόδου και καταναλώθηκαν όλα.

Αυτό οφείλεται τόσο στο ότι το Πάσχα φέτος γιορτάστηκε αργότερα όσο και στη μείωση της τιμής του σφάγιου με αποτέλεσμα να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές.

Ο κ. Μπαριανάκης αναφέρθηκε και στις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης που θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στα σφαγεία της Ρόδου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραγωγών αλλά και για την διασφάλιση της ποιότητας και της υγείας των σφάγιων.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δ/ντη κ. Οικονομίδη και το επιτελείο του για τη σκληρή δουλειά και την αμέριστη βοήθεια τους, όπως επίσης και τον Γεωπόνο ΤΕ του πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου κ. Μανιώτη Γιώργο που ήταν υπεύθυνος στα Σφαγεία της Έμπωνας. Τα εύσημα έλαβαν και οι κ.κ. Αντώνης Δράκος και Νίκος Ρένεσης.

Σημείωσε, ακόμη, ο κ. Μπαριανάκης ότι 40 αμνοερίφια που είχαν κατασχεθεί από τη Δασική Υπηρεσία, τα οποία σφάχτηκαν στο Σφαγείο της Ρόδου και έπειτα από σχετικό αίτημα του ΔΟΠ, ταξινομήθηκαν και μοιράστηκαν 150 τσάντες σε άπορους συμπολίτες μας.

Ο κ. Οικονομίδης, από την πλευρά του, είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό που κατάφεραν να λειτουργήσει το Σφαγείο στην Έμπωνα, κυρίως για τους κτηνοτρόφους της περιοχής που είπε επαγγελματίες και πρέπει να τους στηρίξουν.

Στη συνέχεια, έδωσε στοιχεία για τα υπόλοιπα σφαγεία των Δωδεκανήσων: Στην Κω ελέγχθηκαν 2.680 αμνοερίφια και περίπου 3750 έφυγαν ζώντα για την υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αστυπάλαια ελέγχθηκαν 1.800 και έφυγαν περίπου 1500 ζώντα, κάποια για Νάξο και κάποια στην Αττική. Στη Λέρο ελέγχθηκαν 2.100 αμνοερίφια ενώ από την Κάσο και την Κάρπαθο όπου δεν υπάρχει σφαγείο, έφυγαν περίπου 3000 ζώντα αμνοερίφια για Κρήτη.

Όπως σημείωσε, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αμνοεριφίων που φεύγουν ζώντα από νησιά για την Αθήνα και τον Πειραιά καθώς έχουν μεγάλη ζήτηση της Αστυπάλαιας και στην Κρήτη της Κάσου και της Καρπάθου λόγω της ποιότητάς τους. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι κτηνοτρόφοι προσέφεραν αμνοερίφια στα Ιδρύματα της Ρόδου, όπως και κάποιοι κρεοπώλες.

Μίλησε και για τους ελέγχους που διενήργησαν στην αγορά, με βασικό μέλημα, όπως είπε, το ελληνικό αμνοερίφιο να πληρώνεται ως ελληνικό, το εισαγόμενο ως εισαγωγής και το ντόπιο το ίδιο και μάλιστα είχαν προειδοποιήσει ότι θα είναι αμείλικτοι σ’ αυτό για να διαφυλάξουν τους παραγωγού. Πάντως, δεν είχαμε τέτοια θέματα. «Κύριο μέλημα ήταν η εξυπηρέτηση των παραγωγών , των εμπόρων και η προστασία του καταναλωτή», είπε ο κ. Οικονομίδης και ανέφερε ότι από τους ελέγχους που έκαναν σε σουπερμάρκετ, σε κρεοπωλεία και στη χονδρική βρήκαν μόνο ελάχιστα ληγμένα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρένεσης είπε και εκείνος ότι πρώτο τους μέλημα ήταν να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς, τους κρεοπώλες και τους καταναλωτές δίνοντας εξασφαλίζοντας την επάρκεια και την ποιότητα στην αγορά. Φέτος το Πάσχα το κατάφεραν αυτό και το σύστημα λειτουργίας των Σφαγείων, τόσο στην Έμπωνα όσο και στη Ρόδο ήταν πάρα πολύ καλό, όπως είπε, η καθαριότητα ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια