Εντάσεις και τριβές στο δημοτικό συμβούλιο

Εντάσεις και τριβές  στο δημοτικό συμβούλιο

Εντάσεις και τριβές στο δημοτικό συμβούλιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 378 ΦΟΡΕΣ

Αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της μειοψηφίας

Οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής σε μείζονα «μέτωπα» που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο για το νησί, όπως η καθαριότητα, το νέο κέντρο αναδιανομής της ΔΕΔΔΗΕ αλλά και η εκχώρηση λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ, αποτέλεσαν πεδίο κριτικής από πλευράς μειοψηφίας αλλά και αφορμή για εντάσεις και «τριβές» κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου προχθές το βράδυ.

Κατά την ενημέρωση που έκανε στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αναφέρθηκε στα κλιμάκια που έχουν συσταθεί από κοινού με την Περιφέρεια και διενεργούν ελέγχους στα καταστήματα της Μεσαιωνικής Πόλης, κάνοντας γνωστό ότι ασκεί «πιέσεις» και στην Αστυνομική Διεύθυνση για συνδρομή ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχει πάντα η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό.

Ανέφερε, πάντως, ότι η δραστηριοποίηση των κλιμακίων, στα οποία υπεύθυνος είναι ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κακούλης, αποδίδει και ότι οι έλεγχοι για τους κοινόχρηστους χώρους θα επεκταθούν και στους πεζόδρομους αλλά και τη Νέα Αγορά.

Αναφορά έκανε, βέβαια, ο Δήμαρχος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ με την οποία η μαρίνα Μανδρακίου αλλά και το λιμάνι της Ακαντιάς εκχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως σημείωσε, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι συνταγματική η μεταβίβαση αυτή επειδή πρόκειται για λόγο υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο-ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή και με άλλους Δήμους-είπε ότι η απόφαση αναφέρει ότι, κατά περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ αποδεσμεύει ορισμένα από αυτά που του εκχωρούνται, κάτι το οποίο σκοπεύουν να εξετάσουν. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε άλλες εναλλακτικές. Πάντως, ο ίδιος θα ζητήσει άλλη αντιμετώπιση για τα νησιά.

Όσο αφορά στο γκολφ είπε ότι δεν υπάρχει αναδίπλωση αλλά προσπαθούν να βρουν διέξοδο για να μη ματαιωθούν οι επενδύσεις αφού το έργο αυτό έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τόπου, την αναβάθμιση του τουριστικού μας προορισμού αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ενημέρωσε, ακόμη, για την επίσκεψη του κλιμακίου της ΔΕΔΔΗΕ και το γεγονός ότι του έθεσαν ξανά την πρόθεση της Επιχείρησης για δημιουργία κέντρου αναδιανομής στον Άη Νικόλα, μετά την απόφαση του Εφετείου που τη δικαιώνει. Ανέφερε ότι ο ίδιος τους αντέταξε την απόφαση του δ.σ. και τους ζήτησε να έρθουν ξανά και να τους παρουσιάσουν τα δεδομένα σε μία ευρεία συνάντηση.

Η συζήτηση με τη μειοψηφία

Για το θέμα του υποσταθμού, ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.», πρώην Δήμαρχος Ροδίων, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να έρθει στο δ.σ. για συζήτηση. Ήταν, όμως, τα όσα ανέφερε ο κ. Χατζηευθυμίου για τη μαρίνα Μανδρακίου που προκάλεσαν την αντίδραση του Δημάρχου. Συγκεκριμένα, ο πρώην Δήμαρχος είπε με νόημα ότι, κάποια στιγμή, θα πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευθύνες όλων όσοι ασχολούνται με το Δήμο και αυτές θα πρέπει να κατανεμηθούν.

Και για την καθαριότητα στο νησί, όμως, ο κ. Χατζηευθυμίου έκανε λόγο για «αθλιότητα» που συντελείται καθώς το νησί…ζέχνει! Είπε, ακόμη, ότι είναι αδιανόητο ο Δήμος να ζητά δανεικά απορριμματοφόρα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη δυσφήμιση της Ρόδου από την επαιτεία στην Παλιά Πόλη. Μίλησε, όμως, και για την εκκαθάριση της «Ρόδων Α.Ε.», θέμα που επανειλημμένως έχει θέσει στο δ.σ., λέγοντας ότι θα αναγκαστεί να καταθέσει φάκελο στον Εισαγγελέα. «Είναι ντροπή ένας άνθρωπος να κοροϊδεύει δύο Δημοτικές Αρχές!», είπε.

Όσο αφορά στην απόφαση του ΣτΕ για τα λιμάνια, ο κ. Χατζηευθυμίου θύμισε τις ενέργειές του όταν ήταν Δήμαρχος για να ανατεθεί η μαρίνα Μανδρακίου σε ιδιώτη και ότι ο ίδιος πήγε κατηγορούμενος ενώ ο φάκελος παραμένει ανοιχτός. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, πέρασαν δύο χρόνια και ο Δήμος έχει χάσει έσοδα 2 εκατ. ευρώ και παράλληλα χάνει τη μαρίνα από το ΤΑΙΠΕΔ και δεν μπορεί έτσι να συνδυάσει την ανάπλαση όλου παραλιακού μετώπου με αυτήν της Νέας Αγοράς. Επεσήμανε, ακόμη, ότι θα είναι μάταιες οι ενέργειες που θα γίνουν προς το ΣτΕ και πρότεινε να γίνει συνεννόηση ώστε τουλάχιστον η αξιοποίησή της να περιλαμβάνει και την ανάπλαση της Νέας Αγοράς.

Απαντώντας στα παραπάνω ο Δήμαρχος, καταρχήν ανέφερε ότι θεωρεί κρίμα που δεν προχώρησε τότε ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Μανδρακίου από το Δήμο και απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηευθυμίου του είπε ότι δεν γνωρίζει ποιες ευθύνες εννοεί αλλά είχε ειπωθεί ότι όταν ήταν Δήμαρχος ο ίδιος την πρώτη φορά ακυρώθηκε ο διαγωνισμός επειδή δεν είχε πάρει άδεια από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Εκείνο, πάντως, που θα επιδιώξει ο ίδιος είναι να βγει ταυτόχρονα ένας διαγωνισμός για τη μαρίνα και τη Νέα Αγορά και το «αντίδωρο» να είναι η επισκευή του Εθνικού Θεάτρου.

Σχετικά με την καθαριότητα, ο κ. Χατζηδιάκος, επανέλαβε ότι την εικόνα του νησιού βλάπτει η δημοσιοποίηση των γεμάτων κάδων κτλ. Στο σημείο αυτό, όμως, εξανέστη και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, ο οποίος, σε έντονο ύφος, ρώτησε τον κ. Χατζηευθυμίου τι τους άφησαν το 2008 και όπως είπε ήταν τρία χαλασμένα απορριμματοφόρα. Του είπε, ακόμη, ότι απαξιώνει το προσωπικό και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σε έντονο ύφος απάντησε και ο Δήμαρχος στην κριτική για την επαιτεία, ρωτώντας τον και εκείνος τι έκανε ο ίδιος για το θέμα αυτό και θύμισε ότι τους κατηγορούσαν όταν «χτυπούσε» την Αστυνομία η οποία, όπως δηλώνουν πια οι συνδικαλιστές της, δεν προτίθεται να βάζει πλάτη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ», κ. Γιώργος Υψηλάντης, ξεκίνησε λέγοντας ότι ό,τι είχε να…σούρει στη Δημοτική Αρχή για την καθαριότητα το έχει κάνει, ανέφερε, όμως, στη συνέχεια, ότι αρκεί που, έστω και αργά, συνειδητοποίησαν ότι αν θέλουμε μπορούμε να σώσουμε την κατάσταση, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Δήμος διαθέτει δυνάμεις για να κάνει τη δουλειά μόνος του.

Αναφέρθηκε και εκείνος στην ευταξία καυτηριάζοντας τις εικόνες που, όπως είπε, βλέπουμε κάθε βράδυ στην Παλιά Πόλη και στις οποίες πρέπει να μπει ένα φρένο γιατί η κατάσταση αυτή μας ξεφτιλίζει, όπως είπε.

Το…πουλάκι πέταξε, σχολίασε ο κ. Υψηλάντης για το ΤΑΙΠΕΔ τονίζοντας ότι τίποτα δεν μας ανήκει και το μόνο ενδεχόμενο στο οποίο μπορούμε να προσβλέπουμε είναι ότι η πρόθεση είναι να μην επιτραπεί σ’ αυτό να εκποιήσει φιλέτα αλλά να τα διαχειριστεί, κάτι που μπορεί να σημαίνει και συνδιαχείριση.

Σχετικά με το κέντρο αναδιανομής ο κ. Υψηλάντης σχολίασε ότι έρχονται και…μας πουλάνε το παραμύθι ότι αυτό έχει σχέση με την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι η στάση της ΔΕΔΔΗΕ είναι προκλητική και ζήτησε, την ερχόμενη εβδομάδα να συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα αυτό. Μάλιστα, μ’ αυτό συμφώνησε και ο Δήμαρχος ο οποίος είπε να καλέσουν και τα στελέχη της ΔΕΔΔΗΕ να παραστούν.

Το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν αναλωθεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις καυτηρίασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.

Πάντως, στις δευτερολογίες, ο κ. Χατζηευθυμίου ανταπάντησε στον Δήμαρχο λέγοντας ότι δεν έχουν…κάτι προσωπικό εναντίον τους και κατανοούν την αγωνία λόγω της έλλειψης πόρων. Όμως, επανέλαβε ότι για τον διαγωνισμό για τη μαρίνα Μανδρακίου δεν υπήρχε κανέναν πρόβλημα από καμία υπηρεσία.

Και η αναμόρφωση έφερε ένταση!

Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη συζήτηση στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης του 2016 επειδή δεν την ψήφισε η μειοψηφία. Συγκεκριμένα, εξανέστη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς θα πείτε τι έργα θα κάνουμε; Δεν τα βλέπετε τα έργα που κάνουμε;».

Στο παραπάνω απάντησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να καταλάβει τα αίτια της επίθεσης αυτής αφού οι ίδιοι έχουν εκφράσει τη θέση τους ότι το Τ.Π. θα έπρεπε να είναι αλλιώς. «Έχουμε ουσιώδεις διαφορές για την κατάρτιση του Τ.Π. εξαρχής», τόνισε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, ο οποίος εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με τα δεδομένα του 2015 που ο Δήμος βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Από το περασμένο Φθινόπωρο, όμως, τα οικονομικά του πήγαν πολύ καλά και η μεγάλη αυτή αναμόρφωση γίνεται για να δώσουν το απόθεμα. Είπε, ακόμη, ότι όλες οι δημοτικές κοινότητες έχουν στείλει τα αιτήματά τους και πρόκειται να διανεμηθεί ποσό ύψος 2,5 εκατ. ευρώ. «Πριν από ένα χρόνο αλλιώς θα μιλούσαμε για τα οικονομικά», σχολίασε.

Πάντως, τόσο ο κ. Χατζηευθυμίου όσο και ο κ. Πότσος θύμισαν ότι δεν είχαν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και ο τελευταίος ούτε το Τ.Π.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο σκεπτικό της αναμόρφωσης λέγοντας προς όλους φανταστείτε το απόθεμα να ήταν συν 10 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα έσοδα από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κατανομή γίνεται βάσει των προτάσεων που από τις δ.κ. που κατατέθηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου και μπαίνουν προτεραιότητες ανάλογα με το αν γίνονται κάπου έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις προσπάθειες εξεύρεσης πόρων για να στηριχθεί το εγχείρημα της Ρόδου για να πάρει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εμείς δεν έχουμε τεράστιους ομίλους να μας στηρίζουν όπως η Ελευσίνα και η Καλαμάτα, γι’ αυτό και κοιτούν να αποκομίσουν χρήματα από όλες τις πλευρές. Είπε, πάντως, ότι θα στείλει επιστολή στους απόδημους Έλληνες και στον γνωστό συμπατριώτη μας κ. Κατσιματίδη για να στηρίξουν το εγχείρημα.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών