Αγωγή υγείας, συνήθεια από την παιδική ηλικία

Αγωγή υγείας, συνήθεια από την παιδική ηλικία

Αγωγή υγείας, συνήθεια από την παιδική ηλικία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 557 ΦΟΡΕΣ

Στη σημασία της συστηματικής συμμετοχής των παιδιών σε φυσικές δραστηριότητες και σε διάφορα αθλητικά δρώμενα αναφέρεται ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής ποδοσφαίρου Βασίλης Χατζής

Με άρθρο του στην «Α.Ρ.», ο καθηγητής φυσικής αγωγής και προπονητής ποδοσφαίρου στις ακαδημίες του Ιάλυσου, Βασίλης Χατζής, αναφέρεται στις ευεργετικές συνέπειες της συστηματικής σωματικής άσκησης από την παιδική ηλικία, προτρέποντας τους γονείς να βάλουν τον αθλητισμό στην καθημερινότητα των παιδιών τους:

«Με τον όρο αγωγή αναφερόμαστε στη διαδικασία απόκτησης τρόπων συμπεριφοράς.
Έτσι γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι λέγοντας “αγωγή της υγείας” αναφερόμαστε κυρίως σε άτομα μικρής ηλικίας που ο χαρακτήρας των νέων είναι στο στάδιο της δημιουργίας και της ανάπλασης.

Αναπόσπαστο κομμάτι είναι οι εκπαιδευτικοί καθώς και το σχολικό περιβάλλον. Η αγωγή της υγείας έχει πολύ βαθύ νόημα αν σκεφτεί κανείς τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη βία, την παραβατικότητα και τα ατυχήματα που είναι μερικά από τα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και συνδέονται σε ένα μεγάλο ποσοστό με τη σχολική αποτυχία καθώς και με τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία, η αυτοματοποίηση της εποχής, οι απαιτήσεις της εκπαίδευσης και ο γενικότερος τρόπος ζωής των μαθητών τους οδηγεί σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η σχολική ηλικία είναι η καλύτερη ώστε να ανακαλύψουν οι μαθητές τα οφέλη της άσκησης και να μάθουν να γυμνάζονται για όλη τους τη ζωή.
Πολλές είναι οι παθήσεις που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες κοινωνίες ανά τον κόσμο.

Μια εξ αυτών είναι η παιδική παχυσαρκία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργασμό Υγείας (WHO) η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στην παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με ειδικούς η παιδική παχυσαρκία παραμένει μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών που εμφανίζονται κυρίως κατά την παιδική ηλικία και διατηρούνται μέχρι και την ενήλικη ζωή.

Αναφερθήκαμε σε πολύ σοβαρούς λόγους που πλήττουν τη μαθητιώσα νεολαία ώστε να πεισθούν οι γονείς και κυρίως οι μαθητές για τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της συστηματικής συμμετοχής είτε σε φυσικές δραστηριότητες είτε σε διάφορα αθλητικά δρώμενα.
Για το λόγο αυτό η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τους νέους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η πρόληψη ασθενειών.
Κάποια από τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της άσκησης είναι η βελτίωση της διάθεσης των παιδιών (αυτοπεποίθηση), μείωση του άγχους και στρεσογόνων καταστάσεων, καθώς έχει αναφερθεί ερευνητικά ότι οι μαθητές που αθλούνται αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν μέσα από τις γνώσεις που θα μεταδώσουν και μέσα από δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσουν να αλλάξουν τις στάσεις των μαθητών προς την άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα και να τους βοηθήσουν να έχουν ένα κινητικά δραστήριο δια βίου τρόπο ζωής.»

Διαβάστε ακόμη

Κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως από τον βετεράνο Παντελή Χρυσοχό σε μήκος και τριπλούν

«Θέλουμε έναν ανταγωνιστικό Ταξιάρχη»

Φοίβος: Θέλουν να κάνουν «διπλό» στη Χίο

Σκοπός η ισοφάριση, δεδομένη η κοινωνική ευαισθησία του Κολοσσού H Hotels Collection!

Μεγάλη πρόκριση στον τελικό για τη Μικτή Κ16 της ΕΠΣΔ

Τη Δευτέρα αναχωρεί ο Φοίβος

Ρήξη πρόσθιου χιαστού ο Νίκος Καμαριανός!

Συνέχεια στις διοργανώσεις του Ομίλου Αγωνιστικού Μπριτζ Ρόδου