Πρωτιά του δήμου Ρόδου σε όλη την Ελλάδα στις γαλάζιες σημαίες

Πρωτιά του δήμου Ρόδου σε όλη την Ελλάδα στις γαλάζιες σημαίες

Πρωτιά του δήμου Ρόδου σε όλη την Ελλάδα στις γαλάζιες σημαίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 628 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χθες ο εντεταλμένος σύμβουλος για τις παραλίες Β. Ψυλλάκης

Ο Δήμος που έλαβε, φέτος, τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες του απ’ όλους τους Δήμους της χώρας, είναι αυτός της Ρόδου.

Αυτό θέλησε να αναδείξει, σε δηλώσεις του χθες, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου για τις παραλίες, κ. Βασίλης Ψυλλάκης, ο οποίος και έχει επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα για τις παραλίες από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δηλαδή εδώ και περίπου πέντε χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, λοιπόν, προχθές, μετά από μία τελετή που έλαβε χώρα στη Χαλκιδική -και, όπως σημείωσε, ήταν η πρώτη φορά φέτος που αυτή έγινε εκτός Δανίας που είναι η χώρα στην οποία εδρεύει το ίδρυμα αυτό-πραγματοποιήθηκε η βράβευση για τις πιο καθαρές παραλίες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσά τους, βέβαια, και η χώρα μας η οποία αναδείχθηκε τρίτη στη σειρά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, όμως, ο κ. Ψυλλάκης, μπορεί ο νομός Χαλκιδικής να έρχεται πρώτος σε γαλάζιες σημαίες, ωστόσο ο Δήμος της Ρόδου είναι ο πρώτος ανάμεσα στους Δήμους σε αριθμό γαλάζιων σημαιών, έχοντας λάβει 28 στον αριθμό. Όπως εξήγησε, στη Χαλκιδική ακόμα και στο Λασίθι όπου έχουν απονεμηθεί 41 γαλάζιες σημαίες, αποτελούνται από 5 Δήμους η πρώτη και 4 το δεύτερο.

Θέλησε ακόμα να αναφέρει ότι πρωτοπόρος σ’ αυτή τη διαδικασία ήταν ο Δήμος Καλλιθέας ο οποίος, την εποχή του Καποδιστριακού Δήμου, έφθασε σε ένα αριθμό ρεκόρ με την περιοχή να έχει λάβει 32 γαλάζιες σημαίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Ψυλλάκης είπε ότι, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά και με την καινούργια, η προσπάθεια που γινόταν από τον ίδιο αλλά και από το γραφείο, μια και υπάρχει υποστήριξη στο θέμα αυτό, ήταν, όσο μπορούσαν και όσο υπήρχε η δυνατότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, να κρατήσουν έναν αριθμό γαλάζιων σημαιών τέτοιο που να διαφημίζει το νησί μας. Σημειώνεται ότι οι 8 γαλάζιες σημαίες έχουν απονεμηθεί σε δημοτικές πλαζ και οι υπόλοιπες 20 κυματίζουν σε παραλίες που βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες για τις οποίες υπάρχει πάντα η συνεργασία και η βοήθεια του Δήμου. Μάλιστα, ευελπιστούν τα επόμενα χρόνια αυτές οι σημαίες να γίνουν περισσότερες. Και δήλωσε:

«Αυτό αποδεικνύει ότι οι παραλίες μας είναι πεντακάθαρες και, βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ακόμα ότι αυτό οφείλεται στα τελευταία σαράντα χρόνια με τις επενδύσεις που έχουν γίνει, και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα αποχέτευσης και ύδρευσης και έτσι τα νερά, όχι μόνο στο νησί το δικό μας, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας είναι πεντακάθαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά τα καθαρά νερά σε παραλίες».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, φέτος, απονεμήθηκαν σε παραλίες της Ρόδου δύο γαλάζιες σημαίες περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

Η εμφάνιση των παραλιών
Ερωτηθείς ο κ. Ψυλλάκης σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τώρα, αρχή της σεζόν, οι παραλίες του νησιού, είπε, καταρχήν, ότι ξεκίνησαν χθες τους καθαρισμούς από την περιοχή του Φαληρακίου και θα προχωρήσουν μέχρι και την περιοχή Αρχαγγέλου, που είναι μία εργολαβία. Την άλλη εβδομάδα θα βγει και η εργολαβία για την ενότητα Καμείρου και Πεταλούδων και θα μείνει, πλέον, μία τελευταία εργολαβία για τη Λίνδο και τη Νότια Ρόδο επειδή υπήρξε ένα πρόβλημα εκεί σε ό,τι αφορά τους φακέλους που είχαν προσκομίσει οι εργολάβοι.

Όσο για τις παρεμβάσεις, περιμένουν να παραλάβουν κάποιες προμήθειες, όπως είναι διάδρομοι για ΑμΕΑ, κάτι που, όπως είπε, δίνει μία άλλη εικόνα και στους επισκέπτες μας οι οποίοι βλέπουν ότι υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με τέτοιους διαδρόμους και χημικές τουαλέτες. Αυτά αναμένεται να παραληφθούν την άλλη εβδομάδα για να τα τοποθετήσουν. Σημείωσε, πάντως, ότι ήδη υπάρχουν πολλές παραλίες που διαθέτουν αυτούς τους διαδρόμους, ωστόσο έχουν προβλέψει να τοποθετήσουν και σε άλλες παραλίες φέτος, όπως είναι του «Ζέφυρος», για να εξυπηρετεί τον κόσμο καθώς είναι μια παραλία κοντινή.

Όσο για τους ναυαγοσώστες, περιμένουν να προσληφθούν αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις προσλήψεις. Ο Δήμος έχει αιτηθεί οκτώ άτομα, δηλαδή καταρχήν όσες είναι οι λουτρικές εγκαταστάσεις αλλά συνήθως δεν μπορούν να βρουν αυτό τον αριθμό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε ό,τι αφορά στη στελέχωση. Πάντως, σημείωσε ότι υπάρχει μία βοήθεια και από τα ξενοδοχεία αφού όλα όσα έχουν παραλία διαθέτουν και ναυαγοσώστη.

Για την άγρα
Κάθε χρόνο, έντονα απασχολεί τις αρμόδιες αρχές το φαινόμενο της άγρας πελατών, των μικροπωλητών αλλά και των Κινέζων μασέρ στις κοσμικές παραλίες του νησιού. Πέρυσι, ο Δήμος προχώρησε στη φύλαξη των παραλιών αυτών και, σύμφωνα με τον κ. Ψυλλάκη, το ίδιο θα κάνουν και φέτος αλλά υπάρχει μία καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη σύναψη σύμβασης μετά την απόφαση που πήρε η Οικονομική επιτροπή. Αυτή αφορά σε μία ιδιωτική εταιρία η οποία θα αναλάβει τη φύλαξη της Μεσαιωνικής Πόλης και παράλληλα θα τους παραχωρήσει δύο-τρία άτομα που θα διατεθούν για τη φύλαξη τουλάχιστον της κεντρικής παραλίας της πόλης, όπου και εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια

Αποφασισμένο το Λιμενικό Ταμείο να καθαρίσει την είσοδο του λιμανιού της Ακαντιάς από τα παρατημένα σκάφη!