Λεοντόψαρα αλιεύθηκαν ξανά στη Ρόδο

Λεοντόψαρα αλιεύθηκαν ξανά στη Ρόδο

Λεοντόψαρα αλιεύθηκαν ξανά στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1984 ΦΟΡΕΣ

Ενημερωτική ανακοίνωση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pteroismiles (λεοντόψαρο, devilfirefish, commonlionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015, όπως έχει ανακοινωθεί σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σε δελτία τύπου από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου(ΥΣΡ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών.

Το λεονταρόψαρο είναι τροπικό ψάρι, κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου εξαπλώνεται από την Ερυθρά Θάλασσα,το Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα Δυτικά, μέχρι την Ινδονησία και Σουμάτρα, στα Ανατολικά. Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικώνεισβολέων. Οι συχνές αναφορές που ο ΥΣΡ καταγράφει από την αρχική εμφάνισή του στην περιοχή μας επιβεβαιώνουν τον εισβολικόχαρακτήρα του είδους.

Μετά από τις πρώτες υποβρύχιες παρατηρήσεις του περασμένου καλοκαιριού, ένα λεονταρόψαρο αλιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2016 με δίχτυα στα ρηχά νερά του Φαληρακίου από τον αλιέα Σάββα Βαγιανό (καΐκι Σαρατόγκα) και ένα δεύτερο άτομο συλλέχθηκε στη Λίνδο στις 24 Μαΐου από τους αλιείςΟσμάνκαι Μαρίνο Καραοσμάν (καΐκι Αγ. Νικόλαος). Και τα δυο δείγματα εκθέτονται στο Ενυδρείο του ΥΣΡ. Ένα τρίτο άτομο εντοπίστηκεστην Ακαντιάαπότον αλιέα ΜεμέτΚαραοσμάν (καΐκι Ταξιάρχης) στις 25 Μαΐου,ενώ συντηρημένο δείγμα, πολύ χρήσιμο για τη μελέτη βιολογικών στοιχείων,προμηθεύτηκε πριν λίγες ημέρες απότον αλιέα Στέλιο Βαγιανό, ο οποίος το αλίευσε στο Πλημμύρι.

Ένα από τα λεοντόψαρα που αλιεύθηκε στη Ρόδο

Εξ αιτίας των δηλητηριωδών μακρόστενων ακανθών που φέρει το είδος, ενημερώθηκαν άμεσα τους εμπλεκόμενους φορείς, τους επαγγελματίες και μη αλιείςκαθώς και το ευρύτερο κοινό της περιοχής, ώστε να προληφθούν τυχόν ατυχήματα. Ωστόσο, το λεονταρόψαρομπορεί να καταναλωθεί όπως και το ψάρι «σκορπιός» το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια και φέρει παρόμοιο δηλητήριο στις άκανθες.

Ζωντανά ψάρια του είδους αυτού αλλά και άλλων που θεωρούνται «άγνωστα» ή «περίεργα» για τον επαγγελματία και ερασιτέχνη αλιέα είναι ευπρόσδεκτα από τους επιστήμονες του Σταθμού, ζωντανά, νεκρά ή και συντηρημένα στην κατάψυξη με σκοπό την καταγραφή και τη μελέτη της πανίδας της θαλάσσιας περιοχής, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα είδη. Ευπρόσδεκτες και πολύτιμης αξίας για τη συγκέντρωση βιολογικών στοιχείων είναι επίσης και οι υποβρύχιες παρατηρήσεις περιέργων οργανισμών τις οποίες πραγματοποιούνται από δύτες και απλούς συμπολίτες οι οποίοι γνωρίζουν και αγαπάνε τις θάλασσές μας.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους προαναφερθέντες αλιείς οι οποίοι είχαν τη διάθεση και ευχαρίστηση να μας παραδώσουν τα λεονταρόψαρα.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο