Σήμερα και αύριο στον Προμαχώνα ο μονόλογος «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»

Σήμερα και αύριο στον Προμαχώνα ο μονόλογος «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»

Σήμερα και αύριο στον Προμαχώνα ο μονόλογος «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 339 ΦΟΡΕΣ

Ένα έργο δύσκολο αλλά τόσο επίκαιρο, για το οποίο έχει ειπωθεί ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει ο άνθρωπος τα τελευταία πεντακόσια χρόνια, ο μονόλογος «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Νοστογιέφσκι από τους «Αδελφούς Καραμαζόφ», θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει το ροδιακό κοινό, σήμερα Σάββατο 28 και αύριο Κυριακή 29 Μαίου, στις 9:00 το βράδυ, στον πανέμορφο χώρο του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου (σ.σ. οδός Απολλωνίου Ροδίου, Μεσαιωνική Πόλη).

Την παράσταση παρουσιάζουν ο Δήμος Ρόδου και το «Θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης», σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου» και, χθες, μίλησαν γι’ αυτήν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος ο οποίος ερμηνεύει τον μονόλογο ενώ έχει κάνει και τη σκηνοθεσία, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου.

Ο τελευταίος, προλογίζοντας, μίλησε για τον εκπληκτικό χώρο που θα φιλοξενηθεί αυτή η εξαιρετική παράσταση που ερμηνεύει και σκηνοθετεί ένας άνθρωπος του ελληνικού θεάτρου σημαντικός. Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος, έχει και μία σχέση με τη Ρόδο κατά καιρούς, και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και με διαλέξεις για το θέατρο.

Για το χώρο είπε ότι συνδέεται άρρηκτα με τη φυσιογνωμία του έργου και γίνεται σε μία προσπάθεια που κάνει η Δημοτική Αρχή να συνδέσει την αξιοποίηση αυτών των χώρων που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο μίας μεγάλης προσπάθειας της Ρόδου για τη διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 που, ως γνωστόν, η Ρόδος έχει περάσει στη δεύτερη φάση.

Επίσης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές αλλά και την αρχαιολογία για την παραχώρηση του χώρου και επεσήμανε ότι είναι μία καλή ευκαιρία το ΥΠΠΟ να μη διυλίζει τον κώνωπα σ’ αυτές τις αιτήσεις που γίνονται από το Δήμο αλλά απλόχερα να δίνει τους χώρους.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος, με τον χειμαρρώδη λόγο του, μίλησε καταρχήν, για το «Θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ» που, όπως είπε κάνει ιδιαίτερες δουλειές, σε μία προσπάθεια να κάνουν πράγματα που να είναι συνεπή με τους καιρούς. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι, το θέατρο, η πραγματικότητα το έχει ξεπεράσει.

Μιλώντας για το έργο ο κ. Κωνσταντόπουλος, πραγματικά δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του, χαρακτηρίζοντας τεράστιο και εμβληματικό το κείμενο αυτό του Ντοστογιέφσκι, που πολλοί, μάλιστα, έχουν πει γι’ αυτό ότι είναι το σπουδαιότερο κείμενο που έχει γραφτεί τα τελευταία τετρακόσια χρόνια, μία τεράστια κληρονομιά της ανθρώπινης διανόησης!

Όπως είπε, πρόκειται για ένα κατεξοχήν πολιτικό κείμενο που, μέσα σε μία ώρα και δέκα λεπτά, ο Ντοστογιέφσκι κατάφερε με την ευφυΐα του, τη μαεστρία του, την ενορατικότητά του, να συμπυκνώσει σε ένα λόγο τόσο μικρής εκτάσεως, ένα κείμενο το οποίο στέκει σήμερα ως ένα ιδιαίτερο μανιφέστο και δη πολιτικό, που ενώ έχει γραφτεί το 1880, μιλάει για την παγκοσμιοποίηση.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ως ενεργός πολίτης, δεν δίστασε να εκφράσει την ανησυχία του για το που οδηγούνται τα πράγματα και είπε ότι δεν είναι υπέρ ενός θεάτρου που έχει κλειστεί αυτιστικά στον εαυτό του. Δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει και τη γενικότερη πραγματικότητα στην οποία ζούμε σήμερα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Ντοστογιέφσκι κάνει μία εξαιρετική ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και σχολίασε χαρακτηριστικά «πόσο έτοιμοι είμαστε να παραδώσουμε τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί»!

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε ένα σχόλιο για την πολιτική πραγματικότητα το οποίο συνδύασε με αυτήν του θεάτρου στη χώρα μας σήμερα. Όπως είπε, σαν να έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα…άλλο είδος ανθρώπου, αυτό του νεωτερισμού, που κατασκευάζεται από τα κέντρα εξουσιών. Και θα πρέπει να επιλέξουμε εάν θα είμαστε με τον Βασιλιά ή όχι . Ως ηθοποιοί, πάντως, οι ίδιοι έχουν επιλέξει ότι δεν θέλουν να είναι με τον Βασιλιά…
Σημειώνεται ότι για την παράσταση επέλεξαν την απόλυτη λιτότητα, πολύ συνειδητά όπως είπε.

Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ
Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι.
Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας - τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο - όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»

Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρείς αδελφούς Καραμάζοφ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν. Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό.
Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στη γη, και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής ο οποίος, τον συλλαμβάνει. Τη νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του.

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας- είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Οι συντελεστές
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Επεξεργασία κειμένου: Ματίνα Μόσχοβη
Σκηνοθεσία - Ερμηνεία
Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Άννυ Ζερβού
Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη
Επεξεργασία ήχου: studio 19 – Κώστας Μπώκος

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESKO Πειραιώς & Νήσων.
Η παράσταση
Διάρκεια: 60΄
Διάλειμμα: όχι
Είσοδος: 12 ευρώ
Προπώληση & μειωμένο 10 ευρώ

Διαβάστε ακόμη

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Το Τάγμα των Ιπποτών αναβιώνει στη Ρόδο

Εξαιρετική η εμφάνιση του χορευτικού εργαστηρίου του «Αίθωνα» στη Νίσυρο

Κοντσέρτο κλασικής μουσικής θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου

Πασχαλινή Συναυλία της Φιλαρμονικής δήμου Ρόδου

Σημαντική δράση στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» από τον Ροταριανό Όμιλο Ρόδος-Κολοσσός

Η αναπαράσταση των Παθών θα γίνει και φέτος στην Παστίδα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος