Μέχρι τις 20 Ιουνίου η προθεσμία για την προσφυγή που αφορά τ’ Αφάντου

Μέχρι τις 20 Ιουνίου η προθεσμία για  την προσφυγή που αφορά τ’ Αφάντου

Μέχρι τις 20 Ιουνίου η προθεσμία για την προσφυγή που αφορά τ’ Αφάντου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 177 ΦΟΡΕΣ

Συζητείται το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Περιθώριο μέχρι τις 20 Ιουνίου έχει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου για να καταθέσει προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που αφορά την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Αφάντου.

Για το λόγο αυτό το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στη Σύρο, για να δοθεί και η τυπική έγκριση του σώματος προς την περιφερειακή αρχή.

Το θέμα θα εισηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής πολιτικής και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων θα επισημάνει ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχει έννομο συμφέρον για την κατάθεση της προσφυγής.

Και αυτό γιατί το έργο που σχεδιάζεται στην περιοχή του γκολφ θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, ενώ παράλληλα θα επισημάνει και το γεγονός ότι η εκ των υστέρων μονομερής μεταβολή «επί το χείρον» των ουσιωδών διαγωνιστικών όρων θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις αποτιμητές σε χρήμα και χρόνο που καθιστούν το επενδυτικό σχήμα δύσκολα υλοποιήσιμο σε σχέση με αυτό που ήταν γνωστό κατά το χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Οι λόγοι που θα επικαλεστεί η περιφέρεια στην προσφυγή της για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης είναι ο εξής:

Μη νόμιμη στην προκειμένη περίπτωση έκδοση της Υ.Α. λόγω του ότι στην ουσία αφορά σε μείζονος σημασία θέμα το οποίο και θα έπρεπε να ρυθμιστεί κανονιστικά μόνο με Π.Δ. (σχετ. η 358/1998 ΣτΕ που αφορά στον οικισμό της Πάτμου).

Παράβαση της διάταξης του άρθρου 91 του Ν. 1892/1990 κατά την οποία η διαδικασία της οριοθετήσεως των ζωνών και του καθορισμού των όρων και περιορισμών δόμησης, πρέπει να ολοκληρούται εντός εξαμήνου από της υποβολής της σχετικής προτάσεως από την αρμόδια Αρχαιολογική Εφορεία.

Εν προκειμένω και παρόλο που η διάταξη αυτή φέρει χαρακτήρα ενδεικτικό ως προς την προθεσμία, παραβιάζεται η υπέρβαση των ακραίων ορίων της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης αφενός αφού η πρόταση της Εφορείας Ρόδου (σχετ. 11 στο ΦΕΚ) φέρει ημερομηνία 10-6-2013, αφετέρου δε συνιστά και ελλειπή αιτιολογία αφού τα όποια στοιχεία δεν αναφέρονται σε αυτή.

Η έκδοση παρόλα αυτά της Υ.Α. παραβίασε ουσιώδη τύπο της διαδικασίας αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο περί αρχαιοτήτων (Ν. 3028/2002, άρθρο 12), όφειλε ο Υπουργός πριν την έκδοση της απόφασής του να ζητήσει και να λάβει γνώμες από συναρμόδιους φορείς στην περιοχή και εν προκειμένω από τον Υπουργό Τουρισμού αρμόδιο για τις εγκαταστάσεις του γκολφ και του ΤΑΪΠΕΔ αρμόδιου για το ΕΣΧΑΔΑ.

Διαβάστε ακόμη

Ο εορτασμός της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης

Αποτελέσματα αρχαιρεσιών Συνδικάτου Εργαζομένων «ΡΟΔΑ»

Η συμβολή του Ομίλου Mitsis και της ΑΜΚΕ «Κωνσταντίνου Μήτση» στην ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας

Στην Κάλυμνο Μ.Πέμπτη βράδυ και Μ.Παρασκευή ο Γ.Νικητιάδης

Όχημα κύλησε ανεξέλεγκτο από χώρο στάθμευσης και κόντεψε να «προσγειωθεί» στο δρόμο

Με ηλεκτρική αντλία και 9 μπιτόνια έκλεβε καύσιμα από πρατήριο της Κω

Ανοίγει το ίδρυμα Marc de Montalembert την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη για την απώλεια της Νικολούζου Μητσού Μυράνθης