Φιλήμονας Ζανεττίδης: Πρέπει να βρεθεί λύση για τα ελάφια

Φιλήμονας Ζανεττίδης: Πρέπει να βρεθεί λύση για τα ελάφια

Φιλήμονας Ζανεττίδης: Πρέπει να βρεθεί λύση για τα ελάφια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 482 ΦΟΡΕΣ

Για το πρόβλημα των διαρκώς αυξανόμενων πληθυσμών των ελαφιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Νότια Ρόδο μίλησε στον ΑγροΤύπο ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμων Ζαννετίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαννετίδης, «το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα ελάφια προκαλούν φθορές σε καλλιέργειες ενώ φθάνουν ακόμα και στις αυλές των σπιτιών, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και τα ατυχήματα στους δρόμους».

Κε Ζαννετίδη πώς έχει το πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους πληθυσμούς ελαφιών στην Ρόδο;
Στην περιοχή της Νότιας Ρόδου και ιδιαίτερα κοντά στα φράγματα του Γαδουρά και της Απολακκιάς έχει συγκεντρωθεί μεγάλος πληθυσμός ελαφιών. Τα ελάφια προκαλούν φθορές σε καλλιέργειες, ενώ φθάνουν ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Οι αγρότες έχουν στήσει διάφορες περιφράξεις και τα ελάφια προσπαθώντας να τις περάσουν μπλέκονται με τα κέρατά τους και σε πολλές περιπτώσεις πνίγονται.

Τα ατυχήματα στους δρόμους ολοένα και αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Αρμόδια υπηρεσία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι το δασαρχείο και η αποκεντρωμένη διοίκηση. Δυστυχώς δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια πράξη που να ανακουφίσει τους αγρότες, καθώς οι ζημιές από το ελάφι δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Έχουμε κάνει προσπάθειες ώστε να περιληφθεί και αυτή η ζημία στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όμως δεν έχει γίνει κάτι.

Έχουν γίνει ενέργειες ώστε να ελεγχθεί το πρόβλημα;
Στην προσπάθεια να δώσουμε μια λύση συγκάλεσα μια γενική συνέλευση πριν 20 ημέρες στη Νότια Ρόδο. Καλέσαμε και τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ωστόσο ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη. Αυτή την περίοδο πλήττονται κυρίως τα μποστάνια, τα φασόλια, οι ελιές, τα αμπέλια, τα κηπευτικά και ιδιαίτερα τα καρπούζια. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση. Ακόμα και αν δίνονται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ το πρόβλημα δεν λύνεται, θα πρέπει να ελεγχθούν οι πληθυσμοί των ελαφιών.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα