Μαριέττα Παπαβασιλείου: Τεράστιο πλήγμα για τα νησιά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Μαριέττα Παπαβασιλείου: Τεράστιο πλήγμα για τα νησιά  η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Μαριέττα Παπαβασιλείου: Τεράστιο πλήγμα για τα νησιά η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 337 ΦΟΡΕΣ

Εξηγήσεις για τα στοιχεία των αφίξεων δίνει η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού

Θα συνεχίσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου να αγωνίζεται για την επαναφορά του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, καθώς η κατάργησή τους αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό τους, το μοναδικό πόρο επιβίωσης των κατοίκων.

Αυτό τόνισε η αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου, με αφορμή την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, που χαρακτηρίζεται από πολλά προβλήματα και κυρίως τις χαμηλές εισπράξεις.

Όπως δήλωσε, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει να προβάλλει τα νησιά αλλά παράλληλα θα παλέψει για να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, καθώς με τα σημερινά επίπεδα αυτά θεωρούνται ακριβοί προορισμοί και επομένως μη ανταγωνιστικοί.

«Εμείς σαν περιφέρεια αυτό που έxουμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε για τον ΦΠΑ γιατί πιστεύουμε ότι τα νησιά μας έχουν τεράστιο πρόβλημα ενώ σε εποχές που το μεταναστευτικό παίζει μεγάλο ρόλο, θα δημιουργήσει μία πολύ κακή εξέλιξη στον τουρισμό.

Εμείς πρέπει να προβάλουμε τα νησιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και συγχρόνως να παλεύουμε να πάρουμε πίσω το μειωμένο ΦΠΑ» είπε η κα Παπαβασιλείου, η οποία αναφέρθηκε και στα παράπονα που υπάρχουν από τους επαγγελματίες του νησιού μας για τη μειωμένη κίνηση στην αγορά.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες αναρωτιούνται πως γίνεται να αποτυπώνεται αύξηση στην τουριστική κίνηση αλλά αυτή να μη φαίνεται στην αγορά, με αποτέλεσμα να… αμφισβητούν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη η αμφισβήτηση των στοιχείων μπορεί να οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Συγκεκριμένα:

- Ο μέσος όρος διαμονής έχει αλλάξει και ειδικότερα έχει μικρύνει με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται περισσότερες αφίξεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

- Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα δωμάτια στο νησί με νέες μονάδες ενώ αυξήθηκαν και τα δωμάτια σε ήδη υπάρχοντα ξενοδοχεία.

- Ο τρίτος λόγος είναι ότι αρχίζουν και παίρνουν ένα κομμάτι της πίτας τα παράνομα ή μη καταλύματα όπως είναι οι βίλες και τα διαμερίσματα.

Αυτοί οι παράγοντες όπως εκτιμά η κα Παπαβασιλείου, δημιουργούν την αίσθηση ότι ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε αύξηση υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουμε κόσμο.

Όσον αφορά το θέμα των εισπράξεων δηλαδή τι αφήνουν στο νησί οι τουρίστες, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι λόγω της αύξηση του ΦΠΑ ο προορισμός έγινε πολύ ακριβός.

«Όταν εμείς έπρεπε να πουλήσουμε δηλαδή το διάστημα από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο εμείς ήμασταν πολύ ακριβοί και χάσαμε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και σε συνδυασμό με το προσφυγικό επηρέασε την όλη κατάσταση.

Εμείς κινηθήκαμε και κινούμαστε με πελάτες της τελευταίας στιγμής οι οποίοι ναι μεν έρχονται αλλά λόγω του ότι είναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, η Ρόδος τους φαίνεται ακριβή αφού έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ σε όλα, από τη μία χρονιά στην άλλη» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης αυτό που παρουσιάζεται και παίζει ρόλο στη μείωση της αγγλικής αγοράς, είναι σύμφωνα με την ίδια ότι η Τουρκία λόγω της μειωμένης κίνησης έχει κατεβάσει πολύ τις τιμές και είναι προσιτό για να πάει εκεί κάποιος διακοπές. «Ναι μεν δεν υπάρχει ασφάλεια αλλά ο πελάτης που επιλέγει να πάει σε ένα μέρος και να μείνει συνέχεια σε ένα ξενοδοχείο είναι εύκολο να το κάνει στην Τουρκία» κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχονται τα ξενοδοχεία καθώς αναγκάζονται λογω των καταστάσεων να συνεχίσουν τις προσφορές με αποτέλεσμα να προσελκύουν και χαμηλής οικονομικής στάθμης τουρίστες που έχουν μικρή αγοραστική δύναμη: «Αυτή τη στιγμή η αγορά και συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία δέχονται την πίεση της όλης κατάστασης. Είναι αυτά που δίνουν προσφορές βλέποντας ότι δεν έχουν κόσμο και αναγκάζονται να απορροφήσουν όλη την αύξηση του ΦΠΑ» επεσήμανε η κα Παπαβασιλείου.

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων