Σε εμπρησμό από αμέλεια οφείλεται η καταστροφή στη Νότια Ρόδο

Σε εμπρησμό από  αμέλεια οφείλεται  η καταστροφή στη Νότια Ρόδο

Σε εμπρησμό από αμέλεια οφείλεται η καταστροφή στη Νότια Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1485 ΦΟΡΕΣ

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή, σε δασικές εκτάσεις αλλά και καλλιέργειες, που προκλήθηκε από την φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Φράγμα της Απολακκιάς και είχε ως αποτέλεσμα να αποτεφρωθούν περίπου 15.000 στρέμματα.

Όπως έγραψε η «Ροδιακή» η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί στις 18 Ιουνίου σε περιοχή κοντά στο Φράγμα του Γαδουρά από σπινθήρα που προκλήθηκε από γεωργικό μηχάνημα κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει σχηματίσει δικογραφία για εμπρησμό από αμέλεια σε βάρος 29χρονου, ο οποίος φέρεται ως ο χειριστής του μηχανήματος. Η δικογραφία θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω.

Στο μεταξύ, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές από όπου πέρασε το περασμένο Σάββατο η πύρινη λαίλαπα. Απέραντες εκτάσεις, γεωργικές, δασικές αλλά και χορτολιβαδικές μετατράπηκαν σε στάχτη και δεκάδες περιουσίες «χάθηκαν» μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εκτιμάται ότι κάηκαν περίπου 15.000 στρέμματα.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, δηλώνουν έμπειροι δασοπυροσβέστες και εθελοντές κατάφερε να «ξεφύγει» μέσα σε λίγη ώρα εξαιτίας κυρίως των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έντασης μέχρι και 7 μποφόρ. Το μέτωπο της φωτιάς πήρε τεράστιες διαστάσεις και αργά το μεσημέρι του Σαββάτου είχε κυκλώσει την Απολακκιά, δημιουργώντας ένα πύρινο κλοιό γύρω από το χωριό!

Οι ελάχιστοι κάτοικοι που παρέμειναν εκεί προσπαθούσαν να περισώσουν τις περιουσίες τους με κάθε τρόπο, αφού εστίες φωτιάς εμφανίζονταν ακόμη και στις αυλές τους!

Δεκάδες περιβόλια, κτήματα και χωράφια αποτεφρώθηκαν και αρκετοί που ασχολούνται με την γεωργία είδαν τους κόπους τους να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια!

Εκτός από την Απολακκιά και η Ίστριος εκκενώθηκε, ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου η συνεργασία επίγειων και εναέριων μέσων επέφερε αποτελέσματα και έτσι τα τρία μέτωπα, της φωτιάς τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

Όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, εθελοντές, κάτοικοι των περιοχών, αλλά και χειριστές βαρέων μηχανημάτων και βυτίων, καθώς και περίπου 100 άνδρες των ΕΚΑΜ που ήρθαν στο νησί μας, συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δεκτό έγινε το αίτημα του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Ατταβύρου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος απέστειλε έγγραφο το βράδυ της 18ης Ιουνίου 2016 με α.π. 75503/279 προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη, με το οποίο και ενημέρωσε για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε τις πρωινές ώρες της 18ης Ιουνίου 2016 και έπνιγε τις Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου (Απολακκιά, Αρνίθα, Ίστριο) και Ατταβύρου (Μονόλιθος, Σιάνα) και λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που δημιούργησε σε περιουσίες σε δασικό πλούτο και υποδομές, ζήτησε να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας».
Το αίτημα του κ. Χ. Κόκκινου έγινε δεκτό από το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη με το α.π. 75503/279/18.6.2016 έγγραφο.

Εντός των ημερών θα υπάρξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός και να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι πολίτες της περιοχής.

Να αποζημιωθούν οι αγρότες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ενόψει της έλευσης, χθες Τρίτη, στη Ρόδο, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου, για την καταγραφή των ζημιών που υπέστη το νησί από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, δηλώνει τα εξής:

«Στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας, ήρθε δυστυχώς να προστεθεί και η τεράστια καταστροφή που άφησε πίσω της η πρόσφατη πυρκαγιά. Πέραν των συντονισμένων ενεργειών και παρεμβάσεων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου του νησιού που χάθηκε, χρέος και μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε άμεσα τους ανθρώπους που επλήγησαν, που έχασαν τις περιουσίες και τα αποτελέσματα των κόπων τους, να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, να ανακτήσουν τις καλλιέργειές τους, να βοηθήσουν την καμένη γη να ξαναγεννηθεί.

Για το σκοπό αυτό, ενόψει και της άφιξης στη Ρόδο του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, ζητάμε, ως εκ των ων ουκ άνευ:

• την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των αγροτών που επλήγησαν από την φωτιά,

• την ταχύτατη και χωρίς καθυστέρηση αποτύπωση και καταγραφή των ζημιών,

• την άμεση αποζημίωσή τους για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες,

• την άμεση αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά.

Είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να γίνει αυτή την ώρα. Προσβλέπουμε στην αμέριστη συμπαράσταση και στην ταχύτατη κινητοποίηση της Πολιτείας, για την βοήθεια και στήριξη των αγροτών μας».

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος