Νέος κανονισμός λειτουργίας θα υπάρξει για τη Νέα Αγορά της Ρόδου

Νέος κανονισμός λειτουργίας θα υπάρξει για τη Νέα Αγορά της Ρόδου

Νέος κανονισμός λειτουργίας θα υπάρξει για τη Νέα Αγορά της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 606 ΦΟΡΕΣ

Να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της Νέας Αγοράς, βάζοντας τάξη αλλά και αισθητική, είναι ο στόχος του νέου κανονισμού λειτουργίας του εμβληματικού αυτού Μνημείου, ο οποίος εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη δημοτική κοινότητα Ρόδου κατά την τελευταία συνεδρίασή της.

Γι’ αυτό, μίλησε, χθες, ο Πρόεδρος της δ.κ. κ. Μίλτος Παγκάς, λέγοντας ότι, επιτέλους, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήρθε για έγκριση ο κανονισμός λειτουργίας της Νέας Αγοράς. Πρόκειται για μία μελέτη που είχαν εκπονήσει οι υπηρεσιακοί της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Κακούλη. Μάλιστα, ο κ. Παγκάς χαρακτήρισε τη μελέτη εξαιρετική αφού αναφέρει ιστορικά στοιχεία για το συγκρότημα της Νέας Αγοράς από την ημέρα που κατασκευάστηκε από τους Ιταλούς μέχρι τη σημερινή εποχή και έμαθαν πράγματα που και οι ίδιοι δεν τα γνώριζαν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, λοιπόν, συμφώνησαν όλοι ότι η Νέα Αγορά έτσι όπως είναι δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο κανονισμός λειτουργίας της ο οποίος ξεκίνησε το 2011, ολοκληρώθηκε το 2012 αλλά ποτέ δεν έφθασε στα αρμόδια όργανα για έγκριση. Πάντως, αυτός που εγκρίθηκε αυτές τις ημέρες είναι εμπλουτισμένος αφού προστέθηκαν καινούργια στοιχεία.

Όπως περιέγραψε ο κ. Παγκάς, είναι ένας κανονισμός ο οποίος βάζει όρους και συνθήκες στη λειτουργία του κέντρου της πόλης, της αγοράς, η οποία είναι ένα μουσείο που ανήκει στην 4η ΕΒΑ. Έτσι, ορίζονται συγκεκριμένοι τομείς δραστηριότητας, όροι για τους κοινόχρηστους χώρους, ομαδοποίηση στις διάφορες λειτουργίες κτλ. Σημειώνεται ότι, στη συνεδρίαση της δ.κ. ήταν το μοναδικό θέμα, ενδεικτικό της σοβαρότητας που του αποδίδουν ενώ παρών ήταν και ο κ. Κακούλης ο οποίος το εισηγήθηκε μαζί με τους υπηρεσιακούς.

Ο ρόλος της δ.κ. είναι, βέβαια, γνωμοδοτικός αφού την οριστική απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο. Πάντως, ο κανονισμός, ανάμεσα σε άλλα, καθορίζει τις χρήσεις των καταστημάτων οι οποίες θα είναι συγκεκριμένες, επίσης γίνεται κατηγοριοποίηση δραστηριοτήτων, μπαίνουν όροι στους κοινόχρηστους χώρους ενώ προβλέπεται να γίνει και η αισθητική παρέμβαση που χρειάζεται. Ακόμη, γίνεται αναλυτική αναφορά στο πως θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Ο κ. Παγκάς, πάντως, είπε ότι περιλαμβάνονται και αρκετά σκληροί κανονισμοί και ευελπιστούν ότι με τις ελεγκτικές αρχές του Δήμου θα υλοποιηθεί ο κανονισμός. Τέλος, όσο αφορά στην παλιά ψαραγορά, η πρόταση αφορά στην αξιοποίησή της για πολιτιστικά δρώμενα και την ανάδειξή της.

Διαβάστε ακόμη

Τα προβλήματα της νησιωτικότητας

Εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής

Σε δράσεις πολιτισμού πρόκειται να συνδράμει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου

Η σημασία της ανακήρυξης του μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου σε επίτιμο διδάκτορα

Τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη τιμά ο δήμος Ρόδου σε ειδική εκδήλωση

Προφυλακίστηκε ο αρχαιοφύλακας της Νισύρου μετά την απολογία του

Προσφορές στη Δομή Συσσιτίου του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας Ρόδου