Προχωρεί η ΔΕΔΔΗΕ στον υποσταθμό του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο

Προχωρεί η ΔΕΔΔΗΕ στον υποσταθμό του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο

Προχωρεί η ΔΕΔΔΗΕ στον υποσταθμό του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 955 ΦΟΡΕΣ

Θεωρείται η πλέον κατάλληλη λύση για την ενεργειακή αναβάθμιση

Σε αδιέξοδο κατέληξε, για ακόμα μία φορά, η συνάντηση των εκπροσώπων της ΔΕΔΔΗΕ με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, για τη δημιουργία του κέντρου αναδιανομής ηλεκτρικής ενέργειας (σ.σ. υποσταθμός) στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, καθώς οι τελευταίοι παραμένουν αμετακίνητοι στην αντίθεσή τους απέναντι σ’ αυτή την προοπτική ενώ, όπως διεφάνη και χθες, η ΔΕΔΔΗΕ εμμένει ότι η συγκεκριμένη είναι η καταλληλότερη περιοχή.

Χθες, λοιπόν, για πάνω από δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής, παρουσία σύσσωμης της Διοίκησης της ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, από πλευράς κλιμακίου, στη σύσκεψη μετείχαν οι κ.κ.: Νικόλαος Καϋμάκης, Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, Νικόλαος Χατζηαργυρίου καθηγητής του Ε.Μ.Π πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, Αθανάσιος Δράτσας Διευθυντής Ειδικών Έργων Δικτύου, Πέτρος Θεοδωράκης Βοηθός Διευθυντής Ειδικών Έργων, Αντώνης Δασκαλάκης Διευθυντής Περιφέρειας Νήσων, Κωνσταντίνος Παγώνης Βοηθός Διευθυντής Περιφέρειας Νήσων, Η. Μενεγάτος Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου, Κ. Κομνηνός μέλος του Δ.Σ, η κα Κ. Νάκου Διευθύντρια Γραφείου Διοίκησης και ο κ. Κ. Νιωτάκης Διευθυντής περιοχής Ρόδου.


Η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε, βέβαια, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλη Μανδρακού, των Αντιδημάρχων Ενέργειας και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Πόκκια και Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομίας κ. Γιώργου Κακούλης, των επικεφαλής όλων των παρατάξεων του δ.σ., δηλαδή των κ.κ. Στράτου Καρίκη, Χατζή Χατζηευθυμίου, Γιώργου Υψηλάντη και Τάκη Πότσου, του προέδρου του ΤΕΕ/Τμήματος Δωδεκανήσου κ. Ιάκωβου Γρύλλη, εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου καθώς και της Προέδρου του Συλλόγου της περιοχής του Αγίου Νικολάου, του ΑΠΟΠΕΣ, κας Λίτσας Γαλανού.

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές του νομού καθώς και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ωστόσο δεν παρέστησαν. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι οι βουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε, είχαν ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ σχετική επιστολή απέστειλαν οι κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Μάνος Κόνσολας.

Η συζήτηση και οι…εντάσεις
Τη συνεδρίαση άνοιξε ο Δήμαρχος ο οποίος μίλησε «ουδέτερα» και έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, θυμίζοντας την απόφαση του δ.σ. που είναι να μη γίνει ο υποσταθμός στον Άγιο Νικόλαο αλλά να εξαντλήσει η ΔΕΔΔΗΕ τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για εναλλακτικές περιοχές.

Πρώτος από τους επικεφαλής, τοποθετήθηκε ο κ. Χατζηευθυμίου της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.» ο οποίος, αφού ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν έχει λόγο να μη θέλει να προωθηθούν τα έργα της ΔΕΔΔΗΕ, εμφανίστηκε δύσπιστος για το λόγο της συνεδρίασης. Όπως εξήγησε, δεν είχε καμία αντίρρηση να γίνει συζήτηση πάνω στις εναλλακτικές θέσεις που προτείνονται για την κατασκευή του υποσταθμού, εάν όμως η συζήτηση αποσκοπεί στην τροποποίηση της απόφασης του δ.σ., που είναι το κυρίαρχο όργανο για να αποφασίζει στο νησί, τότε δεν έχει νόημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και σε χαμηλότερους τόνους, ήταν η τοποθέτηση του κ. Καρίκη της παράταξης «Ροδίων Όραμα», που ξεκαθάρισε και εκείνος ότι εάν η διαδικασία από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ είναι διεκπεραιωτική προκειμένου να οδηγηθούμε στον Άγιο Νικόλαο, τότε θα πάμε σε ναυάγιο και τόνισε ότι «κινούμαστε προς το σεβασμό των αποφάσεων του δ.σ.».

Ο κ. Υψηλάντης της ΡΟΠΟΑΝ, τόνισε, με τη σειρά του, ότι η συζήτηση πρέπει να κινηθεί στην εξέταση εναλλακτικών λύσεων για το κέντρο αναδιανομής ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ρόδος, όντως, έχει επείγουσα ανάγκη από αυτό, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα λέει η ΔΕΔΔΗΕ. Θύμισε, ακόμη, ότι είχαν πει ότι το Μάιο του 2016 το νέο εργοστάσιο θα λειτουργούσε ενώ η ημερομηνία αυτή μετατίθεται όλο και πιο μακριά και επίσης ρώτησε πότε θα γίνει ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της Σορωνής.

Ακολούθως, το λόγο πήραν τα στελέχη της Διοίκησης της ΔΕΔΔΗΕ, με τον Πρόεδρό της, καταρχήν, να τονίζει ότι η παρουσία τους εδώ συνηγορεί ότι κάθε άλλο παρά… «μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια», όπως ειπώθηκε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης της Ρόδου.

Και είπε: «Εμείς συμφωνούμε ότι η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του τουρισμού και ότι θα πρέπει να έχει και μία ασφαλή και συνεχή λειτουργία ηλεκτρική και να ενισχυθεί το σύστημά της. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και για να περάσουμε στα μεγαλύτερα έργα και στην ανάπτυξη του νησιού, χρειαζόμαστε ενέργεια. Αυτή η ενέργεια σήμερα υπάρχει στη Ρόδο χάρη στο νέο εργοστάσιο που θα φτιάξει η ΔΕΗ, και έχει αναβαθμιστεί και το δίκτυο μεταφοράς».

Για την πόλη της Ρόδου, όμως, είπε ότι χρειάζεται να γίνει ένας υποσταθμός επειδή όλη «κρέμεται» από έναν υποσταθμό και μία πιθανή βλάβη σ’ αυτόν θα οδηγήσει σε αρκετά δύσκολα προβλήματα και πιθανόν πολύωρες διακοπές. Επιπλέον, εάν δεν γίνει αυτός δεν θα μπορέσουν ν’ αναπτυχθούν άλλες δραστηριότητες (σ.σ. νέα ξενοδοχεία, νέα μαρίνα κτλ.) και είναι ανάγκη εδώ και δεκαεπτά χρόνια να γίνει αυτός.

Ήταν, όμως, η τοποθέτηση του κ. Καϋμάκη η οποία…όξυνε τα πνεύματα αφού είπε ότι ήρθε να απευθύνει χαιρετισμό από την κυβέρνηση και τον Υπουργό ο οποίος παρακολουθεί τη διαδικασία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, για το πρόβλημα της ενεργειακής αναβάθμισης του νησιού, που το θεωρούν «μείζον πολιτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόβλημα».

Όπως είπε, το τοπικό δεν είναι έξω από το εθνικό και πρέπει να συνδέσουμε το τοπικό με το εθνικό έτσι όπως αναπτύσσεται αυτή την κρίσιμη ώρα στη χώρα μας που αγωνίζεται να βρει διέξοδο από μία βαθιά κρίση. «Εμείς ως Υπουργείο στηρίζουμε το ΔΕΔΔΗΕ στις επίμονες και σοβαρές προσπάθειες που κάνει για να λύσει το πρόβλημα της Ρόδου», είπε ακόμη και ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως επιρροή όσο αφορά στην υγεία και να σταματήσουν οι κινδυνολογίες.

Ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ήταν το εξής: «Στις σημερινές συνθήκες και στις επιτακτικές ανάγκες αναβάθμισης της ηλεκτρενεργειακής υποδομής της Ρόδου, μπορεί να εγκαταλειφθεί δια ασήμαντον αφορμή το σχέδιο ηλεκτρενεργειακής ενίσχυσης του κέντρου; Μπορούμε να περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια;».
Ήταν η φράση αυτή του κ. Καϋμάκη που προκάλεσε την αντίδραση παρισταμένων και χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ακολούθως, ο κ. Δράτσας αφού ανέφερε ότι, του χρόνου τέτοιο καιρό θα υπάρχει ένα δεύτερο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Ρόδο, έκανε μία αναλυτική παρουσίαση της ανάγκης κατασκευής του κέντρου αναδιανομής και αναφέρθηκε σε μία προς μία στις εναλλακτικές θέσεις, πλην του Άη-Νικόλα, που προτάθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία του Σταθμού.

Δηλαδή στο Κτήμα ΚΑΪΡ, τα Σφαγεία, τη Μαρίνα, το Καλλιπάτειρα, και το φυτώριο, επιχειρηματολογώντας για αδυναμίες τεχνικές, περιβαλλοντικές, ιδιοκτησιακού καθεστώτος και κυρίως έγκαιρης υλοποίησης του έργου. Μεταξύ άλλων, ειπώθηκε ότι δεν εξυπηρετούν οι άλλες προτάσεις για χώρους εκτός πόλης αλλά ούτε και η πρόταση του ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου για το φυτώριο αφού πρακτικά δεν γίνεται, όπως είπε.

Μετά την παρουσίαση του κ. Δράτσα, τον λόγο πήραν εκ νέου οι επικεφαλής των παρατάξεων οι οποίοι δεν απέφυγαν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, με πρώτο τον κ. Χατζηευθυμίου ο οποίος είπε ότι οι φόβοι που είχαν εκφράσει λίγο νωρίτερα επαληθεύτηκαν αφού διαπίστωσαν ότι η ΔΕΔΔΗΕ δεν ήρθε εδώ όχι για να εξετάσει τις προτάσεις αλλά..…για να μας κάνει μασάζ να αλλάξουμε την απόφαση του δ.σ.

Είπε, ακόμη, ο πρώην Δήμαρχος Ροδίων ότι αυτή η περιοχή αναπτύσσεται, γίνεται η μαρίνα, και ακόμη ο Δήμαρχος δεν έχει υπογράψει την κατεδάφιση ή τη συντήρηση του ακινήτου των μύλων. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι επειδή ο ίδιος δεν συμμετέχει σε στημένες συζητήσεις θα αποχωρήσει.

Ο κ. Υψηλάντης σχολίασε την απουσία των τριών βουλευτών Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν είναι τυχαία ενώ καυτηρίασε την τοποθέτηση του κ. Καϋμάκη λέγοντας ότι θα περίμενε από τον εκπρόσωπο του Υπουργού σεβασμό στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας, είπε, ακόμη, ότι η συνεχής τριβή με την κοινωνία θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο την υπόθεση και η οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής της θέσης τους στην τοπική κοινωνία δεν θα περάσει. «Δεν έχει κανέναν νόημα η προσπάθεια ν’ αλλάξουμε άποψη», κατέληξε.

Στο σημείο αυτό, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κ. Πότσος, ο οποίος είπε ότι φαίνεται ότι από πλευρά της ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχει μία ειλημμένη απόφαση και απ’ ότι φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης μπαίνει και εκβιαστικά.

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο κ. Πότσος ήταν ιδιαίτερα καυστικός ως προς τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον κ. Καϋμάκη είπε: «Εάν σας δώσουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του προηγούμενου δ.σ. με την τοποθέτηση του κ. Γάκη εδώ μέσα για τον υποσταθμό, να μας πουν τελικά τι ισχύει: Εκείνο που έλεγε εκείνος τότε ή εκείνο που μεταφέρατε σήμερα εσείς;

Οι κύριοι Γάκης και Σαντορινιός είναι βουλευτές της κυβέρνησης της περιοχής, για να ξέρουμε τι λέμε, τι συζητάμε και κάθε πότε γίνονται οι λεγόμενες…κωλοτούμπες επί του συγκεκριμένου θέματος και να ‘ρθουν να πάρουν θέση και ας το συζητήσουν οι ίδιοι με τον Υπουργό»! Κλείνοντας και ο κ. Πότσος είπε ότι δεν περίμενε να ακούσει κάτι διαφορετικό και ευχήθηκε…καλό αγώνα στους κατοίκους.

Και ο κ. Καρίκης τους δήλωσε ότι κατάλαβαν ότι, δυστυχώς, οδεύουν προς τη λύση του Αγίου Νικολάου αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν, παρ’ όλο που ως παράταξη είναι ανοιχτή.
Ανέβηκαν οι τόνοι κατά την τοποθέτηση της κας Γαλανού η οποία εξέφρασε την αγανάκτηση και τη δυσπιστία τους λέγοντας, μεταξύ άλλων, «έτσι είναι μαθημένοι να λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, παράτυπα».

Ο κ. Χατζηαργυρίου παρενέβη λέγοντας ότι προσπαθούν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση και τους κάλεσε να σκεφτούν μήπως η θέση τους βασίζεται σε λάθος στοιχεία. Λίγο πριν κλείσει η συζήτηση, και με τους τόνους ανεβασμένους, αποχώρησαν οι επικεφαλής των παρατάξεων πλην του κ. Καρίκη, η κα Γαλανού και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Ο Δήμαρχος και το δια ταύτα
Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι, ως Δήμαρχος δεν μπορεί ούτε να το σηκώσει ούτε να ανεχθεί να πάει η υπόθεση αυτή άλλα δέκα χρόνια, αν υπήρχε έστω και κατά ένα εκατομμυριοστό θέμα υγείας, τότε ακυρώνονται όλα.

Ανέφερε και εκείνος την αδήριτη ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση και ανέλυσε τα σχέδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη της περιοχής, όπως η λειτουργία της μαρίνας.
Μάλιστα, για τους μύλους είπε ότι είναι γνωστό για ποιο λόγο δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση Δημάρχου και ότι υπάρχει η πληροφορία ότι η Τράπεζα Πειραιώς που διαχειρίζεται το κτίριο θα το προχωρήσει. Ακόμη, διακυβεύεται το master plan του λιμανιού κτλ.

Τόνισε, όμως, στη συνέχεια, ότι ο Δήμαρχος είναι ο θεματοφύλακας των αποφάσεων του δ.σ. αλλά παράλληλα υπάρχουν και οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Εφετείου και ούτε ο ίδιος ούτε η πολεοδομία μπορούν να κάνουν κάτι επ’ αυτού αφού κινδυνεύουν να πάνε για παράβαση καθήκοντος.

Κλείνοντας είπε ότι και η ΔΕΔΔΗΕ και οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να υπερασπίζονται τις θέσεις τους, ωστόσο τον ίδιο τον προβληματίζει το ενδεχόμενο να στείλουμε τον τόπο άλλα δέκα χρόνια πίσω.
Η συζήτηση έκλεισε εκεί, δίχως να ειπωθεί κάτι πιο οριστικό, ωστόσο διεφάνη για ακόμα μία φορά ότι η ΔΕΔΔΗΕ προσανατολίζεται στον Άγιο Νικόλαο.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς