Στα κρατητήρια κατέληξαν οι ταραχοποιοί του hotspot της Λέρου

Στα κρατητήρια κατέληξαν οι ταραχοποιοί του hotspot της Λέρου

Στα κρατητήρια κατέληξαν οι ταραχοποιοί του hotspot της Λέρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 254 ΦΟΡΕΣ

Στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη βρίσκονται οι 30 περίπου ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι μεταφέρθηκαν εκεί λίγες μέρες μετά την εξέγερση που σημειώθηκε στο hotspot της Λέρου και θεωρείται ότι οι ίδιοι έλαβαν μέρος στην εξέγερση.

Μαζί τους κρατούνται άλλοι τρεις ανήλικοι, δύο Σύροι και ένας Αφγανός, που την ώρα της εξέγερσης βρίσκονταν μαζί με υπεύθυνους του χότσποτ και δεν συμμετείχαν στα επεισόδια, όπως επίσης και άλλος ένας ανήλικος Σύρος, που φιλοξενούνταν στον χώρο για ευάλωτες ομάδες στο πρώην ΠΙΚΠΑ και τον συνέλαβαν ενώ είχε βγει για λίγο έξω.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλληλέγγυων, άλλος ένας ανήλικος Σύρος που φιλοξενούνταν κι αυτός στο ΠΙΚΠΑ συνελήφθη στον δρόμο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εξέγερση και κρατήθηκε στα κρατητήρια του Α.Τ. Λέρου, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, μαζί με ενήλικες και χωρίς προαυλισμό, μέχρι το βράδυ της 18ης Ιουλίου, όταν και αναμενόταν να μεταφερθεί και αυτός στην Πέτρου Ράλλη.

Η κράτηση των περίπου 30 ανήλικων της Λέρου στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, όπου βρέθηκαν ξαφνικά, αναδεικνύει ακριβώς το σοβαρό πρόβλημα της αντιμετώπισης των ασυνόδευτων ανηλίκων από το κράτος και τη δυσκολία του να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά στις ασφυκτικές συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η αμφισβητούμενη διακήρυξη Τουρκίας και Ε.Ε. στο προσφυγικό και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων.

Γραφειοκρατία
Σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν ήδη βρεθεί θέσεις σε τρείς νέες δομές της Αττικής για 20 ανήλικους, μεγαλύτερους από 15 χρόνων.
Γίνεται επίσης προσπάθεια να ξεπεραστεί ο σκόπελος της γραφειοκρατίας για άλλους πέντε ανήλικους, για τους οποίους έχουν βρεθεί θέσεις σε δομή, η οποία όμως προβλέπεται να φιλοξενεί ανήλικους μέχρι 14 ετών ενώ οι συγκεκριμένοι είναι 15 ετών. Για τους υπόλοιπους τέσσερις, εξακολουθεί η αναζήτηση θέσεων, πιθανότατα σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

Απάντηση Βουδούρη
«Βασικό μας μέλημα είναι να μην υπάρξουν δραματικές συνέπειες για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Είναι δεδομένο ότι ορισμένα απ’ αυτά είναι υπαίτια για αδικαιολόγητες πράξεις υλικών καταστροφών, για τις οποίες θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη ποια συνέχεια πρέπει να δοθεί. [...]».

«Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα παιδιά πρέπει να φιλοξενηθούν σε δομές με κατάλληλες προδιαγραφές, διότι μια αποκλειστικά και υπέρμετρα τιμωρητική στάση της πολιτείας απέναντί τους, όπως ο εγκλεισμός τους στην Αμυγδαλέζα, όχι μόνο θα ήταν άδικη, αλλά κινδυνεύει να οδηγήσει σε ακόμα πιο νοσηρές συμπεριφορές», σημειώνει ο γενικός γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης, σε απαντητική επιστολή του στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος είχε επιστήσει την προσοχή των Αρχών στα θέματα ξενοφοβίας που ανέκυψαν στο νησί με αφορμή τα γεγονότα στο χότσποτ.

Διαβάστε ακόμη

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο