Αγία Μαρκέλλα: Η μνήμη της πολύαθλου και ένδοξου παρθενομάρτυρος της Χίου γιορτάζεται στη Ρόδο

Αγία Μαρκέλλα: Η μνήμη της πολύαθλου και ένδοξου παρθενομάρτυρος της Χίου γιορτάζεται στη Ρόδο

Αγία Μαρκέλλα: Η μνήμη της πολύαθλου και ένδοξου παρθενομάρτυρος της Χίου γιορτάζεται στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 882 ΦΟΡΕΣ

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Χιώτες της Ρόδου θα γιορτάσουν τη μνήμη της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος την Πέμπτη 21 Ιουλίου σε εσπερινό στις 7.30 το απόγευμα, στο όμορφο και ήρεμο εκκλησάκι της Παναγίας της Φανερωμένης στην Ιξιά .

Κλείνουν φέτος 35 χρόνια από τότε που ο πρώτος πρόεδρος του Χιώτικου συλλόγου Ρόδου «Ο ΟΜΗΡΟΣ» Κώστας Χατζηδάκης οραματίστηκε την ύπαρξη του συλλόγου με την γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας.

Τον ακολούθησε ο Κώστας Καρασούλης ενώ πολλά στελέχη – σύμβουλοι βοήθησαν και συνέβαλαν στην συνεχή λειτουργία του συλλόγου:

Οι αποβιώσαντες Καραμανή Μαρία, Χαρίτος Δημήτρης, Σπορδίλης Θεόδωρος, Γρηγοριάδης Παύλος .Και όσοι ακόμα προσπαθούν να κρατήσουν το σύλλογο σε λειτουργία :
Παροικάκης Κων/νος, Γκιάλη Χρυσούλα, Πετρίδη Μαριάνα, Μαργουνάκης Γιώργος, Γιάννακα Μαρία, Χαβιάρας Νίκος, Χατζηδάκης Τάσος , Χαζίρης Γιάννης, Πατέρας Παναγιώτης , κ.α.

Η Αγία Μαρκέλλα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό της βορειοδυτικής Χίου πίστεψε στο χριστιανισμό από τη μητέρα της που πέθανε σε νεαρή ηλικία.

Ο πατέρας της όμως που ήταν ειδωλολάτρης άρχισε να βλέπει ερωτικά την ίδια του την κόρη και να νιώθει προς αυτήν σαρκική επιθυμία. Τότε η Μαρκέλλα έφυγε από το σπίτι προς τα βουνά. Ο πατέρας της όμως την κυνήγησε και αυτή άρχισε να τρέχει προς τη θάλασσα. Κρύφτηκε σ’ ένα θάμνο. Και καθώς εκείνος την πλησίασε η Μαρκέλλα έτρεξε προς τη θάλασσα και αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να διαφύγει σήκωσε τα χέρια προς τον ουρανό.

Προσευχήθηκε και ζήτησε από το Θεό να ανοίξει ο βράχος και να δεχθεί το σώμα της μέσα. Πραγματικά σχίστηκε ο βράχος και δέχθηκε το σώμα της Μαρκέλλας μέχρι το στήθος. Ο πατέρας της την έφθασε, εξαγριώθηκε και με ένα μαχαίρι κόβει τους μαστούς της και τους πετάει στο βουνό.

Στη συνέχεια της κόβει το κεφάλι της και το πετάει στη θάλασσα...
Στο σημείο εκείνο τα βράχια είναι κόκκινα ενώ αναβλύζει μέσα στη θάλασσα ζεστό νερό, αγίασμα κατά τους ντόπιους.

Έτσι μαρτύρησε η Αγία Μαρκέλλα και χιλιάδες πιστοί όχι μόνο από τη Χίο αλλά και από άλλα μέρη τιμούν τη μνήμη της κάθε χρόνο στις 22 Ιουλίου προσερχόμενοι στην μεγαλοπρεπή εκκλησία που έχει χτιστεί κοντά στον τόπο του μαρτυρίου.

Υπάρχουν σήμερα πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια στην Ελλάδα στο όνομα της Αγίας Μαρκέλλας. Στη Ρόδο κτίστηκε τα τελευταία χρόνια ναϊδριο στην Παστίδα.
Στη Χίο υπάρχουν 5 εκκλησιές και ναϊδρια ενω στην Αθήνα στον Βοτανικό, στην Κάτω Κηφισιά στο Κερατσίνι και αλλού. Ακόμη στη Μήλο, στις Σπέτσες και στην Astoria και Wantagh των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο