Μέσα στο 2016 η άδεια για τον υβριδικό σταθμό ΑΠΕ στην Τήλο

Μέσα στο 2016 η άδεια για τον υβριδικό σταθμό ΑΠΕ στην Τήλο

Μέσα στο 2016 η άδεια για τον υβριδικό σταθμό ΑΠΕ στην Τήλο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 291 ΦΟΡΕΣ

Το όραμα του αείμνηστου πρώην δημάρχου της Τήλου ήταν να γίνει το απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου ένα φιλόξενος τόπος για την προώθηση των «πράσινων» τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας.

Το όραμα αυτό έρχονται τώρα να υλοποιήσουν η νυν δήμαρχος του νησιού, η Μαρία Καμμά, η τοπική κοινωνία της Τήλου και η κοινοπραξία του καινοτόμου έργου TILOS (www.tiloshorizon.eu).

Το έργο TILOS πρωτoπορεί, με την αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του πρώτου υβριδικού σταθμού αιολικής-ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές τον περασμένο Μάιο να αποτελεί ορόσημο για την εγχώρια αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, το προσεχές διάστημα, και εντός του χρόνου, αναμένεται επίσης η έκδοση της άδειας εγκατάστασης, η οποία θα επιτρέψει την έναρξη των σχετικών εργασιών. Εν τω μεταξύ, είναι ήδη προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος διαχείρισης ενέργειας (SCADA) καθώς και η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε κατοικίες του νησιού.

«Πρόκειται για ένα καινοτόμο, έξυπνο ενεργειακό σύστημα τοπικής κλίμακας, εναρμονισμένο με τις ανάγκες και το χαρακτήρα του νησιού, με δυνατότητα επίτευξης αφενός αυξημένων επιπέδων διείσδυσης ΑΠΕ για την Τήλο, αφετέρου εξαγωγής εγγυημένων ποσών ενέργειας στο κεντρικό σύστημα Κω-Καλύμνου», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο επικεφαλής υλοποίησης του έργου Δρ Δημήτριος Ζαφειράκης.

«Η ολοκλήρωση των εργασιών εγκατάστασης για το σύνολο των μονάδων του συστήματος αναμένεται με το τέλος της άνοιξης του 2017, οπότε και θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του έξυπνου μικροδικτύου», σημείωσε ο Στέφανος Γαρυφαλάκης, Τεχνικός Διευθυντής του ομίλου Eunice Energy Group, εκ των βασικών εταίρων της κοινοπραξίας του έργου.

«Το έργο TILOS αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης αυτόνομων Ηλεκτρικών Συστημάτων πλήρως ανεξάρτητων από τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτή η προοπτική συμβαδίζει πλήρως με τον στρατηγικο στόχο του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπττυξη των έξυπνων δικτύων (smart grids) στην Ελλάδα», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Τομέαρχης Λειτουργίας Συστημάτων Ελέγχου Ενέργειας της Δ/σης Διαχείρισης Νήσων του ΔΕΔΔΗΕ, Κωνσταντίνος Καούσιας, επίσης μεταξύ των εταίρων της κοινοπραξίας.

«Τα οφέλη του νησιού από το έργο είναι πολλαπλά: Aπό την ενεργειακή αυτονομία στις θέσεις εργασίας αλλά και παράπλευρα οφέλη όπως η διαφήμιση του νησιού μας παγκοσμίως και η πρόκληση του ενδιαφέροντος μελέτης από πανεπιστήμια και ιδρύματα για το έργο. Το νησί μας γίνεται ακόμη πιο πράσινο. Mειώνουμε το αποτύπωμά μας και βάζουμε νέους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων», επισήμανε ο Ευστάθιος Κοντός, ειδικός συνεργάτης της Δημάρχου.

Ο υβριδικός σταθμός που αποτελεί την καρδιά του έξυπνου συστήματος της Τήλου θα αποτελείται από τα εξής:

– Ανεμογεννήτρια ισχύος 800 kW.

– Φωτοβολταϊκό πάρκο 160kW.

– Συσσωρευτές νικελίου-χλωριούχου νατρίου με συνολική χωρητικότητα 2800 kWh και εγκατεστημένη ισχύ 800kW.

Ετησίως στην Τήλο η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι της τάξης των 3 GWh, ενώ την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού η μέγιστη ζήτηση φθάνει το 1 MW. Τη στιγμή αυτή η ηλεκτρική κατανάλωση του νησιού καλύπτεται μέσω υποβρυχίου καλωδίου από τον θερμικό σταθμό της Κω.

Με την λειτουργία του υβριδικού σταθμού το ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στο νησί υπολογίζεται να ανέλθει στα επίπεδα του 80%-85%, γεγονός που θα σημάνει περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 2.000 τόνους ετησίως, δηλαδή ετήσια μείωση κατά περίπου πέντε τόνους εκπομπών ανά μόνιμο κάτοικο του νησιού για διάρκεια είκοσι ετών, καθιερώνοντας έτσι την Τήλο ένα απτό παράδειγμα τοπικής κοινωνίας που πραγματώνει το όραμα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Δρ. Ιωάννη Καλδέλλη, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Συντονιστή του έργου ΤΕΙ Πειραιά, το έργο TILOS, το οποίο εγκρίθηκε ως πρώτο ανάμεσα σε 80 άλλα ανταγωνιστικά έργα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HORIZON 2020, παρόλο που φέρει εθνική ταυτότητα αποτελεί ταυτόχρονα πολυεθνική προσπάθεια με συμμετοχή συνολικά 15 ευρωπαϊκών εταίρων από 7 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ιταλία, Ισπανία), αποσκοπώντας έτσι στη διάδοση του ενεργειακού μοντέλου της Τήλου σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός 30 αλλοδαπών στην Τήλο

Συγχαρητήρια επιστολή της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ» στον δήμο Τήλου

Ο ΦοΔΣΑ θα αναλάβει τη μηδενική ταφή απορριμμάτων στην Τήλο

Βραδιά αστρονομίας στο νησί της Τήλου

Όλγ. Κεφαλογιάννη: Στην Τήλο είχαμε μία μοναδική εμπειρία μέσα από τις ιδιαίτερες αντιθέσεις του νησιού

Κυριάκος Μητσοτάκης για Τήλο: «Η ανακύκλωση στο 100% είναι ένας στόχος ο οποίος είναι απολύτως εφικτός»

Τήλος: Το πρώτο νησί με μηδενικά απόβλητα παγκοσμίως

Βράβευση του δήμου Τήλου για τη διαχείριση των αποβλήτων