Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα δύο παιδικά παραμύθια μαθητών της Δωδεκανήσου

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  τα δύο παιδικά παραμύθια μαθητών της Δωδεκανήσου

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα δύο παιδικά παραμύθια μαθητών της Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 465 ΦΟΡΕΣ

Διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Τα δύο παραμύθια που έγραψαν μαθητές σχολείων από παιδιά της Δωδεκανήσου και διακρίθηκαν στο διαγωνισμό της περιφέρειας με θέμα το περιβάλλον, θα αποτελέσουν από τη νέα χρονιά εκπαιδευτικό υλικό στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πεταλούδων.

Όπως ανακοινώθηκε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, τη νέα σχολική χρονιά τα δύο παραμύθια θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ με σκοπό να ενισχύσουν την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη διεύθυνση βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων και τη διεύθυνση δια βίου μάθησης και σε αυτόν πήραν μέρος οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης των δημοτικών σχολείων όλης της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Τα παιδιά προχώρησαν στη συγγραφή παιδικού παραμυθού που προάγει την καθαρή ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Επελέγησαν τα δύο καλύτερα παραμύθια από την επιτροπή που όρισε η περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την έκδοση και τη διανομή τους στην Τρίτη τάξη των δημοτικών σχολείων της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου και στις τάξεις οι οποίες διακρίθηκαν.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές συνειδητοποίησαν την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, τα οφέλη από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Η συμμετοχή στη συγγραφή αυτού του παραμυθιού, ένωσε τους μικρούς νησιώτες και τις μικρές νησιώτισσες καθιστώντας τους όλους σύμμαχούς μας στη μάχη εναντίον της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων που μας περιβάλλουν».

Η κριτική επιτροπή ανέδειξε νικητές την τότε μαθήτρια της ΣΤ τάξης του δημοτικού σχολείου Αγαθονησίου Θεολογία Κανέλλη και το δημοτικό σχολείο Κεφάλου Κω (Ε2 τάξη) για το παραμύθι του με τον τίτλο « Οι μικροί νησιώτες η δύναμη της φύσης, η ενέργεια και το περιβάλλον».

Για το θέμα μίλησαν χτες ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος δια βίου μάθησης Άγγελος Ανανίας και ο διευθυντής του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πεταλούδων Χάρης Συργιάννης.

«To ζητούμενο στη χώρα μας είναι να περάσουν πράγματα και ενέργειες στη νέα γενιά αυτά, που πρέπει να γίνουν για το περιβάλλον τον πολιτισμό και την εκπαίδευση» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας για το θέμα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μία πρωτοβουλία της περιφέρειας εξελίσσεται και το περιεχόμενό της γίνεται υλικό διδασκαλίας για όλους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα του κέντρου.

Aπό την πλευρά του ο κ. Ανανίας δήλωσε ότι τα δύο παραμύθια που διακρίθηκαν και επιλέχθηκαν από ακαδημαϊκούς στο διαγωνισμό θα αποτελούν εκπαιδευτικό υλικό στο ΚΠΕ κάτι πολύ σημαντικό για την περιφέρεια. «Μας τιμά το γεγονός ότι ο διευθυντής του ο κ. Συργιάννης το επέλεξε για το πρόγραμμα του κέντρου» είπε συμπληρωματικά και πρόσθεσε «Ένα υλικό που δημιουργήθηκε από παιδιά και θα απευθύνεται σε παιδιά. Εμείς υποστηρίξαμε τη δράση αυτή από την αρχή με σκοπό να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των παιδιών. Δεν υπάρχει λοιπόν μεγαλύτερη τιμή και δικαίωση από το να επιλεγεί το υλικό για την εκπαίδευση των παιδιών».

Μάλιστα αναφερόμενος στο κέντρο τόνισε ότι πέρσι λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που παρέμενε κλειστό, με τη συνδρομή της περιφέρειας η οποία θα αναλάβει την επισκευή του κτιρίου.

Σημειώνεται ότι τη νέα χρονιά θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις οι οποίες θα κορυφωθούν το 2017 στην παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Τέλος ο διευθυντής του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πεταλούδων Χάρης Συργιάννης, αναφερόμενος στη λειτουργία του είπε ότι υπήρχαν πολλά λειτουργικά προβλήματα όταν ξεκίνησε.

Μιλώντας για το έργο του κέντρου δήλωσε ότι απευθύνεται στη μαθητική νεολαία μαζί με αυτό της Άνδρου ως κοιτίδες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Το υλικό από τα δύο παραμύθια θα χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά, ήρθαμε σε επικοινωνία με τους συγγραφείς και τους εκπαιδευτικούς πήραμε την άδειά τους ενώ η περιφέρεια θα βοηθήσει και στην έκδοση των εντύπων που θα δημιουργηθούν με βάση το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό.

Το κέντρο χρειάζεται στήριξη από όλους τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από την πολιτεία. Ευτυχώς έχουμε καλή συνεργασία με τον κ. Ανανία. Είναι κοιτίδα έναρξης περιβαλλοντικής παιδείας η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες τάξεις των μαθητών και να εξελιχθεί στην πορεία» κατέληξε ο κ. Συργιάννης.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο