Στο δημοτικό συμβούλιο ο κανονισμός της Νέας Αγοράς

Στο δημοτικό συμβούλιο ο κανονισμός της Νέας Αγοράς

Στο δημοτικό συμβούλιο ο κανονισμός της Νέας Αγοράς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 391 ΦΟΡΕΣ

Στην προγραμματισμένη για τις 9 Αυγούστου συνεδρίαση

Την Τρίτη 9 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου με αρκετά θέματα στην ημερήσια διάταξη, ανάμεσά τους και η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του συγκροτήματος της Νέας Αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τα περισσότερα θέματα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της πόλης και των χωριών, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι στη συνεδρίαση θα υπάρξει ενημέρωση για τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν το Δήμο το προηγούμενο διάστημα.

Ανάμεσα στα θέματα, τώρα, είναι και η έγκριση από το δ.σ. του κανονισμού λειτουργίας της Νέας Αγοράς, μετά από σχετική εισήγηση της δημοτικής κοινότητας Ρόδου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Η εισήγηση
«Συμμετέχω στην αναβάθμιση της Νέας Αγοράς», είναι ο τίτλος του πολυσέλιδου κανονισμού λειτουργίας της που έρχεται για έγκριση στο δ.σ. Επιγραμματικά, η Υπηρεσία αναφέρει ως σημεία αναφοράς για την αναβάθμιση του εμβληματικού κτιρίου τα εξής:

Την προστασία και την ανάδειξή του, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, την έμφαση στη λεπτομέρεια και την αισθητική, τον καθορισμό των ορίων, τον σεβασμό στο δημόσιο χώρο και τις πολυλειτουργικές δράσεις υψηλού επιπέδου που να συνδυάζουν εμπορικές δραστηριότητες, αναψυχή και πολιτισμό.

Αναλυτικά, για το αντικείμενο και τους στόχους του κανονισμού λειτουργίας, αναφέρονται στο γενικό εισηγητικό μέρος του κανονισμού:
«Η προστασία και ανάδειξη ενός μνημείου όπως η Νέα Αγορά Ρόδου αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για το Δήμο Ρόδου και το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και για όλους όσους δραστηριοποιούνται μέσα στα όριά της.

Άλλωστε, είναι γεγονός ότι για τη σημερινή κατάσταση της Νέας Αγοράς δεν παραποιεί τιμή ούτε για το Δήμο Ρόδου ως ιδιοκτήτη, ούτε για το Υπουργείο Πολιτισμού ως φορέας ελέγχου αλλά ούτε και για τους μισθωτές ως καθημερινούς διαχειριστές του χώρου, οι οποίοι επωμίζονται και τον σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο της κατάστασης που επικρατεί.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία διαδικασία σύγκρουσης αλλά και εξάρτησης από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, άλλες ζητώντας το αυτονόητο και άλλες προσπαθώντας να εκβιάσουν τη «διατήρηση» των παρανομιών τους, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αν στα παραπάνω προστεθούν οι υπεράριθμες κακόγουστες επιγραφές, η γειτνίαση των εμπορικών καταστημάτων με επιχειρήσεις εστίασης, η άγρα πελατών και η υπερβολική κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, γίνεται κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο αυτοκαταστροφής και μιζέριας, που οδηγεί αναπόφευκτα στην απαξίωση και τη χρεοκοπία.

Για το λόγο αυτό η επιβολή κανόνων προς το κοινό συμφέρον γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, η ανάγκη έμφασης στην ποιότητα και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ροδιακής Αγοράς σε σχέση με άλλους αντίστοιχους προορισμούς αποτελεί μονόδρομο.

Η κοσμοπολίτικη Ρόδος της δεκαετίας του 1960 πέτυχε την αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδυάζοντας τον ήλιο και τη θάλασσα με τη μοναδική σε ποικιλία και ποιότητα αρχιτεκτονική κληρονομιά, τις κατάλληλες υποδομές και την έμφαση στην τοπική παράδοση. Η υποβάθμιση ενός και μόνο από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αποβεί καθοριστική σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Θεωρούμε ότι η κατάρτιση και η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την αναβάθμιση της Νέας Αγοράς θα επιτύχει την:

• Ενδυνάμωση της επισκεψιμότητας αλλά και της παραμονής του τουρίστα στο χώρο της
• Αύξηση των ντόπιων επισκεπτών και πελατών, είτε για εμπόριο είτε για αναψυχή, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των καταστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
• Αύξηση των εσόδων των επιχειρηματικών και τόνωση της τοπικής παραγωγής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

• Βελτίωση των σχέσεων των μισθωτών μεταξύ τους με αποτέλεσμα την παροχή ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών προς του επισκέπτες.
• Την ανάδειξη του μνημείου κατά τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα και την πολλαπλή προβολή του από το Δήμο και τους ιδιώτες.
• Την αποκατάσταση του ρόλου του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς ως σημείο αναφοράς.

Επίσης, με την κατασκευή της πολυτελούς μαρίνας στο Μανδράκι, η Νέα Αγορά μπορεί πλέον να απευθύνεται και σε υψηλότερου επιπέδου αγοραστικό κοινό, έχοντας πλέον ως άμεσους ανταγωνιστές τα υπόλοιπα μεσογειακά λιμάνια και μόνο.

Προκειμένου η προσπάθεια να ευοδωθεί, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καθολική συμμόρφωση στους περιορισμούς που τίθενται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες αναδεικνύει την πόλη ως μνημείο και αποβαίνει προς όφελος των επιχειρήσεων. Βεβαίως, η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Η ανάγκη για συνολική συντήρηση και αποκατάσταση των εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς είναι συνεχής και επιτακτική. Εργαζόμαστε ώστε σύντομα να δώσουμε συνολική λύση στο πρόβλημα.

Ως αρχιτέκτονες, θεωρούμε ότι τα κτίσματα εσωτερικά του συγκροτήματος με τη μορφή που έχουν σήμερα, υποβαθμίζουν σημαντικά το Μνημείο και τον υπαίθριο χώρο του. Προκειμένου το μνημείο να αποκατασταθεί θεωρούμε επιβεβλημένη την έστω και σταδιακή κατεδάφισή τους.

Η απελευθέρωση από κτίσματα και ο επανασχεδιασμός του εσωτερικού περιβόλου, υπό το πρίσμα του συνδυασμού της εμπορίας και της αναψυχής με τον πολιτισμό και την παράδοση είναι μονόδρομος αν θέλουμε να επανακτήσει η Νέα Αγορά την αίγλη που της αναλογεί.

Ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.
Τέλος, θεωρούμε αυτονόητη τη δημιουργική συνεργασία με τους επιχειρηματίες και μισθωτές της Νέας Αγοράς, με μοναδικό κριτήριο το ενδιαφέρον για την εμφάνισή της, ώστε να επιτύχουμε αυτό που και οι ίδιοι επιθυμούν, την αναβάθμισή της.

Προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και του εικοσιτετραώρου είναι ο σεβασμός των άλλων επιχειρήσεων από τους ίδιους τους μισθωτές, τόσο στην ένταση της μουσικής όσο και σε όλες τις υπόλοιπες οχλήσεις, την καθαριότητα, την άγρα πελατών, το σεβασμό του κοινόχρηστου χώρου κτλ. Στόχος και ζητούμενο είναι το αυτονόητο, δηλαδή η δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας σε συνδυασμό με το κοινό κέρδος και όχι η επιβολή ποινών και κυρώσεων».

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Νέα Αγορά χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική μέριμνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το 1985. Επίσης, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο διατηρητέων κτιρίων της πολεοδομικής ενότητας Νεοχωρίου ενώ εμπίπτει στον χαρακτηρισμό ολόκληρης της παραλίας Μανδρακίου ως ιστορικού τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σύμφωνα με Υπουργική απόφαση του 1983. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, μάλιστα, όλα τα κτίρια στην περιοχή αυτή παρουσιάζουν αξιόλογα μορφολογικά στοιχεία τόσο στις όψεις όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια