Μια μοναδική παράσταση από το «Συμιακό Θέατρο»

Μια μοναδική παράσταση από το «Συμιακό Θέατρο»

Μια μοναδική παράσταση από το «Συμιακό Θέατρο»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 762 ΦΟΡΕΣ

Αποθέωση για το Μανόλη Αντώνογλου

Μόνο το Συμιακό Θέατρο θα μπορούσε να γεμίσει ασφυκτικά για τρία συνεχόμενα βράδια το Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν ο μοναδικός Μανόλης Αντώνογλου ανεβάζει ένα θεατρικό έργο η Τάφρος κατακλύζεται από θεατές γιατί όλοι ξέρουν ότι θα παρακολουθήσουν μια παράσταση που θα τους διασκεδάσει και θα τους μείνει αλησμόνητη.

Αυτό συνέβη και με τον «γιο μου εχασολόησε» που κυριολεκτικά ήταν μια ακόμη έκπληξη του τεράστιου ταλέντου του Μανόλη και των συνεργατών του, που για πάνω από δύο ώρες πρόσφεραν σε χιλιάδες θεατές ασυγκράτητο γέλιο. Για τρεις μέρες (Σαββάτο, Κυριακή, Δευτέρα)το Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου έζησε μοναδικές στιγμές.

Σε μια εποχή απίστευτης μιζέριας, κατήφειας, οικονομικής κρίσης, αβεβαιότητας, έρχεται το Συμιακό Θέατρο με τη σπαρταριστή κωμωδία του, να σκάσει το χαμόγελο στα πικραμένα χείλη του κάθε θεατή και να τον απομακρύνει –έστω και για λίγες ώρες-από την σκληρή πραγματικότητα.!...

«Ο γιος μου εχασολόησε» (σε μη συμιακή διάλεκτο: «ο γιος μου τα έχει χαμένα») είναι ένα πρωτότυπο έργο που διαδραματίζεται σε μια περίοδο που τα νησιά μας (και εν προκειμένω η Σύμη) πάει από τις βράκες στις φράγκικες φορεσιές και ο Μανόλης Αντώνογλου με έναν εκπληκτικό τρόπο πλάθει την ιστορία του νεαρού που επιστρέφει στη Σύμη με το πτυχίο του δικηγόρου και προσπαθεί να πείσει την οικογένεια του να μετακομίσουν «εις τας Αθήνας»!..

Τα περιστατικά είναι πραγματικά ξεκαρδιστικά. Χρησιμοποιώντας πάντα την ανεπανάληπτη διάλεκτο της Σύμης, τα αριστοφανικά στοιχεία και τις συμιακές «παλιοκουβέντες» (που σκορπούν γέλιο, χωρίς να σοκάρουν) ο Μανόλης Αντώνογλου κατορθώνει και πάλι να «παντρέψει» την εποχή εκείνη με τον Κατρούκαλο, τους 300 της Βουλής (όπου το χειροκρότημα έπεσε άφθονο) με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη (που απέδωσε με εκπληκτικό τρόπο ο Βαλάντης Μακράκης)και με τον…Λάκη Γαβαλά!...

Ο Μανόλης Αντώνογλου δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του μια πλειάδα φίλων και συνεργατών που με τρόπο καθαρά επαγγελματικό (παρά το γεγονός ότι όλοι τους είναι ερασιτέχνες) δίδουν μαθήματα υποκριτικής με μια πολύ δύσκολη γλώσσα όπως είναι η συμιακή διάλεκτος. Θα το πω ξεκάθαρα: Μπροστά τους τύφλα νάχουν ορισμένοι επαγγελματικοί θίασοι που κατά καιρούς παρελαύνουν από τη Ρόδο και μάλιστα με επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς!.. Κι όμως ο Μανόλης με το Συμιακό Θέατρο και τους συνεργάτες του παλεύει μόνος του. Έχει μόνο τη στήριξη και την αγάπη των χιλιάδων θεατών που συρρέουν κάθε φορά στις παραστάσεις του που δεν είναι κερδοσκοπικές. Ούτε στα προγράμματα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Αυγούστου ενέταξαν το Συμιακό Θέατρο οι «αρμόδιοι φορείς»!...Δεν θέλω να συνεχίσω παραπάνω…Να σημειώσω όμως ,ότι μέρος από τα έσοδα της τελευταίας παράστασης θα δοθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ όσοι άλλοι έρχονται στη Ρόδο για παραστάσεις κάνουν τις γνωστές «αρπαχτές»!... Τα ζούμε αυτά εδώ και πολλά χρόνια!..

(Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μανόλης Αντώνογλου ήταν πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ρόδου επί δημαρχίας του Γιώργου Γιαννόπουλου, όταν πραγματοποιήθηκαν οι σπουδαιότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ιστορία του νησιού!...)

Όλοι τους ήταν υπέροχοι στο «ο γιος μου εχασολόησε». Είδαμε και καινούργια πρόσωπα που μετέχουν στο Συμιακό Θέατρο και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για την διατήρηση της παράδοσης και πολλών εθίμων που κατά καιρούς περιλαμβάνονται στις παραστάσεις. Από την εποχή της Κικής Αλαβέρα, της Νίτσας Παγκά, του Αντώνη Φωτάρα, του Χαρίτου, της Σουλίρα, της Βαγγέλας και όλων των άλλων συντελεστών που ανέδειξαν το Συμιακό Θέατρο, ήρθε τώρα μια νέα φουρνιά ηθοποιών όπως παρουσιάστηκε στο τελευταίο σπουδαίο έργο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Μανώλης Αντώνογλου. Θα σταθώ και στη διαχρονική παρουσία του Σωτήρη Ζουρούδη ο οποίος πάντα εκπλήσσει όπως έγινε τώρα και στον «χασολοησμένο» !..

Περιττό ,βέβαια, να πούμε ότι στο έργο πρωταγωνίστησε ο Μανόλης Αντώνογλου στο ρόλο του πατέρα, ενώ τους διαφόρους ρόλους ερμήνευσαν με θαυμάσιο τρόπο οι Σεβαστή Νικόλη(γυναίκα-σύζυγος), Σωτήρης Ι. Πατατούκος (γαμπρός) Κωνσταντίνος Οθίτης (γιος), Θαρρινή Πατατούκου (κόρη), Γιάννης Μαλλιάκας (παραγιός), Ελένη Διασινού (θεία) Ευαγγελία Πατατούκου (γειτόνισσα), Ειρήνη Σεμερτζάκη (γειτόνισσα), Μαρία Σεμερτζάκη (κόρη γειτόνισσας), ‘Άννα Μαλλιάκα (γυναίκα), Σωτήρης Κ.Πατατούκος (κανταδόρος), Βαλάντης Μακράκης (τραγουδιστής).

Θαυμάσιοι και οι τρεις μουσικοί Ραφαήλ Μανούσος, Στέφανος Κάνιας και Εμμανουήλ Μαλάσσας που επένδυσαν την παράσταση με νησιώτικες μελωδίες που τραγούδησε η Νίτσα Κουρτίδου.

Η παράσταση «ο γιος μου εχασολόησε» θα παρουσιαστεί και στη Σύμη το Σάββατο 13 Αυγούστου στο πλαίσιο του φεστιβάλ του νησιού.

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης

Διαβάστε ακόμη

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κωνσταντινίδη: «ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΝΟΧΟΣ;»

Ηχοχρώματα, μια πανδαισία ήχων...

Διθυραμβικές κριτικές για τη Ροδίτισσα ηθοποιό Καλλιόπη Χάσκα ως Ιουλιέτα, σε μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή Ελλάδας-Τουρκίας