Έλεγχοι σε επιχειρήσεις για εικονικά τιμολόγια

Έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε μεγάλες επιχειρήσεις της Ρόδου και της Κω με τους οποίους αναζητούνται απάτες  με εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αυτό προκύπτει από ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας σαν μία από τις προτεραιότητες ελέγχου της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Και στο παρελθόν πάντως διενεργήθηκαν τέτοιοι έλεγχοι, κυρίως σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με αφορμή συγκεκριμένη περίπτωση της Κω.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών δεν δημοσιοποιήθηκαν, σύνφωνα όμως με πληροφορίες, δεν προέκυψαν στοιχεία για άλλες επιχειρήσεις.

Με βάση τις νέες πληροφορίες, ένας από τους τομείς ελέγχου του ΣΔΟΕ είναι οι επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, και σ’ αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες σε επιχειρήσεις της Ρόδου και της Κω.

Συγκεκριμένα, μετά από εισαγγελική εντολή οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν έρευνες για τις επιδοτήσεις εταιριών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα ποσά διατέθηκαν σε αναπτυξιακούς σκοπούς ή για ίδια χρήση του ιδιοκτήτη ή ακόμα και για την κάλυψη μισθολογικών αναγκών των εταιρειών.

Αντικείμενο έρευνας αποτελεί η διάρκεια ζωής των εταιρειών, οι λόγοι τυχόν διάλυσης, η διάθεση των χρημάτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών, καθώς ακόμα και το αν οι εταιρείες είχαν συσταθεί μόνο και μόνο για την είσπραξη επιδοτήσεων. Στο στόχαστρο των ελεγκτών βρίσκονται και υποθέσεις δωροδοκίας με την εμπλοκή υπαλλήλων που ενέκριναν χρηματοδοτήσεις εταιρειών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε Ρόδο και Κω όπου «ξεσκονίζονται» τα βιβλία και στοιχεία των επιχειρήσεων και αναζητούνται απάτες με εικονικά τιμολόγια και υπερτιμολογήσεις.
Επιχειρηματίες - όχι μόνο ξενοδόχοι, αλλά όλων των κλάδων - καθώς και αγρότες θα περάσουν από το ψιλό κόσκινο του ΣΔΟΕ προκειμένου να διαπιστωθεί πως οι επιδοτήσεις που έλαβαν από εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για αναπτυξιακούς σκοπούς και δεν έγιναν πολυτελείς κατοικίες, σκάφη αναψυχής ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν απάτες και παρατυπίες το ΣΔΟΕ θα παραπέμπει τις υποθέσεις στον εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες για την ανάκτηση των επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν παράνομα.

Στο επίκεντρο των ελεγκτών πέραν των υποθέσεων για παράνομες επιδοτήσεις βρίσκονται υποθέσεις διαφθοράς και απάτης που συνδέονται με ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκίας, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών αλλά και διαχειριστικοί έλεγχοι σε αθλητικά σωματεία και δημόσιους λειτουργούς όπου έχει στηθεί «χορός» εκατομμυρίων.