Οι Άγιοι Απόστολοι της Ρόδου και ο προσκοπισμός

Οι Άγιοι Απόστολοι της Ρόδου και ο προσκοπισμός

Οι Άγιοι Απόστολοι της Ρόδου και ο προσκοπισμός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 396 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Βασίλης Μαυράκης

Θαυμάζω τον παπά της ενορίας. Παλιά, τακτικά, πήγαινα στους Αγίους Αποστόλους, γιατί είχα φίλο τον Σταύρο το Χαρίτο και την οικογένειά του.

Χρειαζόταν εκεί εκτός της εκκλησίας, να γίνουν και προσκοπικές ομάδες, καθώς και ομάδες προσκοπίνων (οδηγισμός). Θα βοηθούσε πολύ, το παγκόσμιο προσκοπικό παιχνίδι και το παγκόσμιο πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης των νέων, που τελικός σκοπός είναι να παραδώσει καλούς πολίτες στην κοινωνία.

Το λέω αυτό μετά βεβαιότητας, διότι την δεκαετία του 60, έφτιαξα προσκόπους και λυκόπουλα στην Παλαιά Πόλη, αρχικά στον Άγιο Παντελεήμονα. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 (εκατό) παιδιά και βαθμοφόροι και μέσα σε δύο μήνες το Σύστημα (3ο ναυτοπροσκόπων) ήταν εφάμιλλο των συστημάτων της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.

Όλα τα παιδιά ήταν άριστα και συμμετείχαν σε όλες τις θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και στις προσκοπικές εκπαιδεύσεις, με διανυκτερεύσεις και κατασκηνώσεις.

Οι γονείς τους, ήταν πρόθυμοι να είναι μέλη της επιτροπής κοινωνικής συμπαραστάσεως.
Αυτό κράτησε για αρκετά χρόνια. Τώρα και πάντα με συναντούν στο δρόμο και με χαιρετούν, τα λυκόπουλα και τα προσκοπάκια της εποχής εκείνης και τώρα καλοί οικογενειάρχες και επαγγελματίες λέγοντάς μου «Γεια χαρά Αρχηγέ». Έπρεπε να υπάρχουν προσκοπικές ομάδες σε όλες τις ενορίες, αλλά στην Ελλάδα και στη Ρόδο, λίγοι, μπορούν να χαλάσουν τα πάντα. Κι εξηγούμαι!

Τώρα ο Αρχηγός των προσκόπων είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Προ μηνών ο Πρόεδρος χορήγησε τα πτυχία του «προσκόπου έθνους» σε αρκετούς πρόσκοπους από όλη την Ελλάδα και από τη Ρόδο.

Παλαιότερα, επί βασιλείας, Αρχηγός των προσκόπων ήταν ο Βασιλεύς. Εγώ πρόλαβα τον Γεώργιο, τον Παύλο και τον Κωνσταντίνο. Αυτό δεν άρεσε σε λίγους, που χαλούσανε τα πάντα. Χιλιάδες πρόσκοποι στη Ρόδο, από την απελευθέρωση και μετά, γνωρίζουν πολύ καλά την κοινωνική προσφορά στους νέους της Ρόδου. Όλοι ήταν πρόσκοποι τότε στην Πόλη και στα Χωριά. Αν είχε προσκοπισμό στους Αγίους Αποστόλους θα αποφεύγαμε πολλά κακά.

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Μέτρα. Όχι ημίμετρα

Αγαπητός Ξάνθης: Ο κος Ζαχαριάδης, ένας ακάματος εργάτης της Δημοσιογραφίας και εκπομπής ήθους

Ηλίας Καραβόλιας: Το μέλλον που δεν βλέπουμε

Γιάννης Παρασκευάς: Μία βόλτα στη Λίνδο

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;