Αξιοπρόσεκτη επικαιρότητα: Υπάρχουν ακόμη, αλλά...

Πρόσφατη η επίσκεψή μου στα «Επείγοντα» του Νοσοκομείου Ρόδου, έπειτα από μια ατυχία συγγενικού μου προσώπου.

Παρατηρούσα ότι όλα γίνονταν με πορεία στην οποία δεν είχε κανείς τίποτε να ζηλέψει από αντίστοιχες διαδικασίες άλλων γνωστών ως προηγμένων χωρών. Και αυτό σε συνθήκες και δεδομένα αναμφισβήτητα δύσκολα. Τίποτε από τους συνηθισμένους σε παρόμοιες περιπτώσεις ελληνικούς ρυθμούς ή αντίστοιχες συμπεριφορές.

Στην περίπτωσή μας, πέρα από τις πρώτες βασικές  διαγνωστικές εξετάσεις, χρειάστηκε να γίνουν και ορισμένες εξετάσεις από ειδικούς γιατρούς και επεμβάσεις στη συνέχεια. Νιώθω ανάγκη να εξάρω την υπηρεσιακή και ανθρώπινη συνέπεια και την υπομονή του νοσηλευτικού προσωπικού και των ιατρών κ. Γιώργου Χατζημιχάλη και ιδιαίτερα του κ. Ιωάννη Φαμηλιά, Επιμελητή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, για τον άμεσο, υπεύθυνο και αποτελεσματικό χειρισμό μιας όχι και τόσο συνηθισμένης περίπτωσης.  

Σε περίοδο που στη χώρα μας όλοι κατηγορούν όλους για ασυνέπεια, αδιαφορία και τόσα άλλα κυρίαρχα κακά, σημειώνω με την αφορμή αυτή, τη σημασία της συνέπειας και υπευθυνότητας καθενός μας στο χώρο του και στις αρμοδιότητές του. Παράλληλα, την αξία της επισήμανσης των θετικών ενεργειών, όπου αυτές παρατηρούνται, γιατί τα άσχημα τα φροντίζουμε ποικιλότροπα και πολλοί από μας.

Όπως η ζωή δεν εξαγοράζεται με τίποτε, έτσι και ο επαινετικός λόγος δεν αντικαθίσταται με τίποτε. Είναι η ουσιαστική και απροσμέτρητη αμοιβή των σοβαρών και υπευθύνων στην κοινωνία. Έτσι μόνο μπορεί να έχει κανείς ελπίδες ότι θα πάει μπροστά η χώρα μας.

Του Νίκου Παπαδόπουλου, Καθηγ. Ψυχολογίας Παν. Κρήτης / Gastprof. Univ. Heidelberg - συγγραφέα