Γενικόλογη απάντηση Αβραμόπουλου σε ερώτηση Παπαδημούλη για το προσφυγικό

Γενικόλογη απάντηση Αβραμόπουλου  σε ερώτηση Παπαδημούλη για το προσφυγικό

Γενικόλογη απάντηση Αβραμόπουλου σε ερώτηση Παπαδημούλη για το προσφυγικό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 149 ΦΟΡΕΣ

Γενικόλογη απάντηση, αποφεύγοντας «να μιλήσει για την ταμπακιέρα», έδωσε ο Επίτροπος για θέματα Μεταναστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρουνται στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

Παρά τις σημαντικές ελλείψεις που προκύπτουν, η Κομισιον διά στόματος Αβραμόπουλου, αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα και σπευδει να διαβεβαιώσει πως η υλοποίηση της συμφωνίας «προχωράει κανονικά».

«Η Επιτροπή παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, ιδίως με τη βοήθεια των αρμόδιων οργανισμών της ΕΕ στη χώρα», σημειώνει ο Αρμόδιος Επίτροπος ενώ υπογραμμίζει πως «στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και με βάση ειδικές προσκλήσεις των οργανισμών της ΕΕ, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) βοηθούν τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω».

Παρά ταύτα, η Κομισιον αποτυγχάνει να δώσει απάντηση αναφορικά με τους μόλις 37 διερμηνείς που έχουν σταλεί στην Ελλάδα αντί για 400 συνολικά, καθώς και για τους 31 υπαλλήλους που έχουν σταλεί να στελεχώσουν δομές και υπηρεσίες, αντί των 472 που αναμένονται συνολικά.

Ακόμη περισσότερο, αποτελεί πρόκληση για την ΕΕ η κάλυψη όχι μόνο των παραπάνω αναγκών αλλά και η διασφάλιση πλέον της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την στιγμή που η Τουρκία ανοιχτά απειλεί να τινάξει στον αέρα τα συμφωνηθεντα.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος, αρκείται να δηλώσει πως «η Κομισιόν επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη μέλη τη σημασία της αποστολής επαρκούς αριθμού επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων, ώστε οι ελληνικές αρχές να βοηθηθούν στη διαχείριση της κρίσης».

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, με αφορμή τα στοιχεία που προκύπτουν από την δράση της Ευρωπαϊκής Αρχής Φύλαξης Συνόρων και Ακτών, τα οποία αποδεικνύουν μεγάλες ελλείψεις σε τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό, είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της, μεταξύ άλλων, να καλύψει αυτά τα κενά άμεσα και να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία στελέχωσης των υπηρεσιών και δομών στην Ελλάδα.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προχωράει κανονικά. Ωστόσο, όπως προκύπτει από στοιχεία για την δράση της Ευρωπαϊκής Αρχής φύλαξης συνόρων και ακτών, οι ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο προσωπικό όσο και σε τεχνική βοήθεια είναι μεγάλες και οι ρυθμοί κάλυψής τους αργοί.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή περίπου 400 διερμηνείς, ως σήμερα έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 37. Αντίστοιχα έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή 472 υπάλληλοι για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες και τις δομές στην Ελλάδα, και μόνο 31 έχουν σταλεί σε Ελλάδα και Τουρκία. Τέλος η Επιτροπή έχει ζητήσει 1500 άτομα ώστε να στελεχώσουν το προσωπικό ασφαλείας, αλλά μόνο 339 έχουν μέχρι στιγμής σταλεί από τα κράτη μέλη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, που δυσκολεύουν την εφαρμογή μιας ούτως ή άλλως προβληματικής συμφωνίας, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Είναι αληθή τα παραπάνω στοιχεία; Μπορεί η Επιτροπή να παρέχει επιπλέον στοιχεία και χρονοδιάγραμμα για την πορεία της στελέχωσης των υπηρεσιών και δομών στην Ελλάδα, με βάση όσα έχουν αποφασιστεί;
2. Πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να καλύψει άμεσα αυτά τα κενά, ώστε να υλοποιηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Ελλάδας;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η Επιτροπή παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα για τη διαχείριση της μεταναστευτιΓενικής κρίσης, ιδίως με τη βοήθεια των αρμόδιων οργανισμών της ΕΕ στη χώρα.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και με βάση ειδικές προσκλήσεις των οργανισμών της ΕΕ, εμπειρογνώμονες και διερμηνείς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) βοηθούν τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο και την Κω.

Παράλληλα, ο Frontex έχει εγκαταστήσει στα νησιά εμπειρογνώμονες επανεισδοχής και αξιωματικούς συνοδείας για να διευκολύνει την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία. Η

Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με την EASO και τον Frontex για να παρακολουθεί την εφαρμογή αυτού του μέτρου και επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση στα κράτη μέλη τη σημασία της αποστολής επαρκούς αριθμού επαγγελματιών εμπειρογνωμόνων και διερμηνέων, ώστε οι ελληνικές αρχές να βοηθηθούν στη διαχείριση της κρίσης.

Η Επιτροπή υποβάλλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με τη στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τους εμπειρογνώμονες, ιδίως στο πλαίσιο της υλοποίησης της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης, καθώς και της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας . Επιπλέον, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην απάντησή της στη γραπτή ερώτηση E-002306/2016.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Μυτιλήνη: Η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά αποτελέσματα

Ενδοοικογενειακή βία: 831 συλλήψεις σε 1.496 περιστατικά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου

Γ. Νικητιάδης: Στις ευρωεκλογές ο λαός θα απαντήσει για το «καλάθι του νονού» κ. Σκρέκα

«Καλάθι των νονών»: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Μητσοτάκης: Ιδρύεται Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα ελληνικά νησιά

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ανακοινώθηκε και ο Μπελέρης -Μητσοτάκης: Στείλτε μήνυμα σταθερότητας

Γιάννης Φέρτης: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο μεγάλος ηθοποιός

Γ. Νικητιάδης: «Οι φιέστες της ΝΔ κατά της ακρίβειας γκρεμίζονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ»