Σημαντικά έργα υποδομής θα γίνουν στο νησί της Ρόδου

Στη σημασία που έχει η συνεργασία του δήμου Ρόδου με την περιφέρεια σε ότι αφορά την εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής για το νησί της Ρόδου, αναφέρθηκε χτες ο δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, καθώς όπως είναι γνωστό αποφασίστηκε να χρηματοδοτηθούν από το τεχνικό του πρόγραμμα έργα που ανέρχονται στα 18 εκ. ευρώ.

Επανέλαβε μάλιστα αυτό που είχε επισημάνει κατά τη σύσκεψη στην περιφέρεια για το ίδιο θέμα, ότι δηλαδή είναι μονόδρομος η συνεργασία για το καλό του τόπου, προσθέτοντας ότι αυτή υπήρχε και θα υπάρχει.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος συνεδρίασε και η εκτελεστική επιτροπή για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου το 2017, τονίζοντας ότι το σχέδιό του πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο δήμος της Ρόδου έχει στη διάθεσή του ετησίως ποσό της τάξης του 1.894.400 ευρώ για να εκτελέσει έργα σε όλο το νησί. Το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό για το δήμο Ρόδου καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει μεγάλα έργα και να καλύψει παράλληλα και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στις 43 κοινότητες.

«Έγινε ανασχεδιασμός με την ένταξη τεσσάρων νέων έργων που θα χρηματοδοτήσει η περιφέρεια από τους ίδιους πόρους της. Ο σχεδιασμός των δράσεων αντιστοιχεί σε ποσό 18 εκ. ευρώ. Ήδη από το αποθεματικό της περιφέρειας ύψους 40 εκ. ευρώ διατέθηκε ποσό 22 εκ. ευρώ πέρσι και πρόπερσι για έργα στη Ρόδο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του δήμου εξήγησε ότι μέσα από το ποσό του 1,8 εκ ευρώ του δήμου έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν έργα της καθημερινότητας όπως για παράδειγμα ασφαλτοστρώσεις εντός και εκτός Ρόδου, κατασκευή πεζοδρομίων στην πόλη της Ρόδου, επισκευές στα δημοτικά κτίρια, χώροι στάθμευσης κ.α.

Επίσης έκανε γνωστό ότι προβλέπεται η κατασκευή δύο παιδικών σταθμών σε Ιαλυσό και Κοσκινού, καθώς επίσης και δίκτυα ύδρευσης στην περιοχή Κολυμπίων και νότιας Ρόδου, ο βιολογικός Λάρδου, και η συντήρηση ενός παιδικού σταθμού στη μεσαιωνική πόλη.

Σχεδιάζεται παράλληλα να προωθηθεί η επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου στο λιμάνι μέχρι τα σφαγεία. Στα νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την περιφέρεια περιλαμβάνεται όπως είπε ο δήμαρχος η κατασκευή πεζοδρομίων από τη νέα μαρίνα μέχρι τα σφαγεία προϋπολογισμού 500 χιλιάδων ευρώ.  Επίσης θα πραγματοποιηθούν:

- βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λαϊκή αγορά του αγίου Δημητρίου προϋπολογισμού 700 χιλιάδων ευρώ
- ανάπλαση πλατείας Λίνδου και γύρω δρόμων
- ανάπλαση σε περιοχές του Φαληρακίου
- εργασίες στο κολυμβητήριο της Ιαλυσού  

- επέκταση του δικτύου των δημοτικών ενοικιαζόμενων ποδηλάτων
- παρεμβάσεις στο καρνάγιο για να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης
- αναβάθμιση της περιοχής των αγίων αποστόλων με διάφορα έργα όπως π.χ. η κατασκευή γηπέδου ράγκμπυ.

Για το Εθνικό
Κατόπιν ερώτησης για το Εθνικό θέατρο ο κ. Χατζηδιάκος, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για το δήμο όσο και για την περιφέρεια. «Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ένα μέρος από τις δέκα επί μέρους μελέτες.

Άλλες είναι σε στάδιο προμελέτης, και υπολείπεται να ολοκληρωθούν ώστε να ακολουθήσει η μελέτη εφαρμογής, και ακολούθως οι παρεμβάσεις.
Υπάρχει και μία ημιτελής εργολαβία που έχει να κάνει με τις εξωτερικές παρεμβάσεις. Εντός των ημερών θα ζητήσω και την άποψη του ΕΜΠ αν μπορούν και με ποιο τρόπο να ολοκληρώσουν το σύνολο των μελετών. Μετά θα πρέπει ο δήμαρχος με τον περιφερειάρχη να χτυπήσουν πόρτες…» δήλωσε ο δήμαρχος.

Όπως είπε είναι ένα ιστορικό κτίριο ένα εμβληματικό κτίριο, και πρέπει να βρεθούν πόροι από οπουδήποτε καθώς είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα που μπορεί να δώσει το κεντρικό κράτος στη Ρόδο σε σχέση με αυτά που εισπράττει.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιάκο οι εξωτερικές όψεις είναι επιβεβλημένο να γίνουν για αισθητικούς λόγους και ταυτόχρονα να ολοκληρωθούν και οι μελέτες.  «Αν δούμε ότι δεν προχωρά το θέμα με το Μετσόβιο έχουμε αποφασίσει ένα μέρος των χρημάτων της περιφέρειας να δοθούν για την ολοκλήρωση των μελετών και μετά να προχωρήσουμε στην αναζήτηση των πόρων για την ολοκλήρωση του έργου.

Έχουμε απευθυνθεί και σε ιδρύματα, σε φορείς, στους απόδημους και σε εύρωστους οικονομικά συμπολίτες μας. Η συγκυρία είναι δύσκολη. Είχα κάνει και μία συνάντηση με τους εκπροσώπους του καζίνου καθώς έχουν ακόμα μία υποχρέωση της επένδυσης των 20 δις δραχμών. Θα επανέλθω, σε αυτό ζήτησα νέο ραντεβού να δούμε αν μπορεί να γίνει αυτή η επένδυση» είπε ο δήμαρχος ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για το εθνικό θέατρο δε θα σταματήσει.

Για τους Ρομά
Αναφορά έγινε όμως από το δήμαρχο και στην υπόθεση της μετεγκατάστασης των Ρομά, ο οποίος δήλωσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις των συμπολιτών μας, είτε μένουν κοντά είτε έχουν ιδιοκτησίες στο χώρο που υποδεικνύεται αλλά ξεκαθάρισε ότι η όποια μεταστέγαση των Ρομά έχει προσωρινό χαρακτήρα.

«Μέσα στο ΕΣΠΑ υπάρχει το έργο της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Έχουμε καταγράψει ποιοι θέλουν να μείνουν σε σπίτια και ποιοι ιδιοκτήτες σπιτιών ενδιαφέρονται. Στο θέμα του προσδιορισμού του χώρου, έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα παραλάβει όλα τα σχετικά από το γ.γρ της αποκεντρωμένης διοίκησης και θα αποφανθεί αν η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται ικανή για να φιλοξενήσει προσωρινά τους Ρομά.

Αυτή η περιοχή αναδείχτηκε από μία πολυσέλιδη μελέτη που εξέτασε το θέμα. Υπολείπεται βεβαίωση από το δασαρχείο που θα καθορίζει τη φύση της περιοχής ώστε να συνεδριάσει η επιτροπή και να προχωρήσει. Μόλις η επιτροπή αποφασίσει ο γραμματέας είναι υποχρεωμένος να εκδώσει απόφαση. Το αν θα προσβληθεί η απόφαση στα δικαστήρια αυτό δεν αναστέλλει τη μετεγκατάσταση των Ρομά» κατέληξε ο δήμαρχος.