Τιμητική εκδήλωση για τους αδελφούς Μιχάλη & Κώστα Ε. Σκανδαλίδη στην Κω

Τιμητική εκδήλωση για τους αδελφούς  Μιχάλη & Κώστα Ε. Σκανδαλίδη στην Κω

Τιμητική εκδήλωση για τους αδελφούς Μιχάλη & Κώστα Ε. Σκανδαλίδη στην Κω

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 575 ΦΟΡΕΣ

Σε μια πολύ όμορφη βραδιά στην Πνευματική Εστία Κω, ο Πνευματικός Όμιλος Κώων Ο ΦΙΛΗΤΑΣ παρουσία των τοπικών αρχών και ανθρώπων των γραμμάτων, τίμησε προχθές δύο εκλεκτούς Κώους για το πλούσιο συγγραφικό τους έργο: τους αδελφούς Μιχάλη και Κώστα Ε. Σκανδαλίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους: ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης (ενώ χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Κόνσολας, ο οποίος λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης εκτός Κω, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Αστ. Διευθυντής Γ. Γεωργακάκος, ο πρ. πρύτανης Σ. Αλαχιώτης, οι πανεπιστημιακοί Π. Νούτσος και Ν. Ιτσινές, ο συγγραφέας-ιστορικός Β. Χατζηβασιλείου, ο εκπρόσωπος των ΔΡΕΠΠΟ "ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ" Μ. Χατζηαντωνίου, οι εκπρόσωποι της Δωδ/κής παροικίας στην Αθήνα Φ. Καλλούδης και Ε. Κεφαλιανού - Μπούρα, εκπρόσωποι συλλόγων & φορέων κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μελωδικά με ένα εξαιρετικό μικρό μουσικό ταξίδι με τραγούδια του αξέχαστου Μάνου Χατζηδάκι που ερμήνευσε η Σίσυ Καραθάνου, με τον μαέστρο Τσαμπίκο Καματερό στο πιάνο.

Ακολούθησε μια σύντομη εισαγωγή από τον Πρόεδρο του ΦΙΛΗΤΑ Κ. Ιωάννου και οι χαιρετισμοί των επισήμων: ο βουλευτής Δ. Γάκης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο οποίος είναι και εξάδελφος των τιμώμενων κάνοντας λόγο για δύο εξέχοντες Κώους της διασποράς που τιμούν την Κω, οι παν/κοί Σ. Αλαχιώτης, Ν. Ιτσινές και Π. Νούτσος, αναφερόμενοι στην προσωπικότητα και τη συνολική πολιτιστική προσφορά των δύο αδελφών, αλλά και στις "νότες αισιοδοξίας" με τις σημαντικές αυτές πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού, ο συγγραφέας -ιστορικός Β. Χαταζηβασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα άγνωστο περιστατικό την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα των Ιμίων, όταν ο τότε Ταξίαρχος Θ. Νικολοδήμος του ζήτησε το βιβλίο του Μ. Σκανδαλίδη που περιελέμβανε μεταξύ άλλων τις συντεταγμένες των Ιμίων (όπως και όλων των μικρών νησίδων του Δωδ/κου συμπλέγματος) τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου του (ο Γ. Κυρίτσης έκανε λόγο για "αποκαλύψεις", διερωτώμενος πως είναι δυνατόν η Διοίκηση της 80 ΑΔΤΕ να μην είχε τις συντεταγμένες των νησιών της ζώνης ευθύνης της...), ο Αστυν. Δντής κ. Γεωργακάκος, ο εκπρόσωπος των ΔΡΕΠΠΟ "ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ" Μ. Χατζηαντωνίου ο οποίος μίλησε "ανατρεπτικά" λέγοντας χαρακτηριστικά "την επομένη, τι απομένει; Αντί να γίνουμε πολίτες της διασποράς, ας γίνουμε πολίτες της σποράς".

Επίσης για τον συμφοιτητή και συγκάτοικό του στα φοιτητικά τους χρόνια Μιχάλη Σκανδαλίδη μίλησε συγκινητικά ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Κατσίλλης.

Για το σπουδαίο και πολυσύνθετο συγγραφικό έργο των Μιχάλη και Κώστα Ε. Σκανδαλίδη μίλησαν ο Πρόεδρος του ΦΙΛΗΤΑ Κ. Ιωάννου, η συγγραφέας Μ. Τουλαντά - Παρισίδου και το μέλος του ΦΙΛΗΤΑ Ν. Τλε. Ενώ, το πλούσιο βιογραφικό τους ανέγνωσαν ο Θ. Διακογιάννης και ο Λ. Χατζηνικολάου.
Αναγνώσθηκε το πρακτικό της απόφασης του ΔΣ του ΦΙΛΗΤΑ και ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων από τον βουλευτή και εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής κ. Γάκη, τον Σεβασμιώτατο κ. Ναθαναήλ, τον δήμαρχο Γ. Κυρίτση και τον Πρόεδρο του ΦΙΛΗΤΑ Κ. Ιωάννου (φωτό).

Τέλος, ιδιαίτερα μεστό, λιτό, περιεκτικό και συγκινητικό ήταν το κλείσιμο από τα δύο τιμώμενα πρόσωπα. Με τον Μ. Σκανδαλίδη να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την τιμητική αυτή διάκριση από τον ΦΙΛΗΤΑ, τονίζοντας τη σημαντική πρωτοβουλία έκδοσης από τον όμιλο του "λεξιλογίου των Κωακών ιδιωμάτων" του Ιάκωβου Ζαρράφτη. Ανακοίνωσε ακόμα την έκδοση εντός του επόμενου έτους του "Οδονομικού της πόλεως Κω" σε συνεργασία με την Ιουλία Παπαευτυχίου, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση για την ανάλογη αξιοποίησή του.

Όπως και την έκδοση του "Μαθητολογίου των ετών 1924-1934 του μικτού γραμματοδιδασκαλείου Άσπας πόλεως Κω "Θυμανάκειος σχολή" (έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του Γ. Ιωαννίδη ο οποίος τους εμπιστεύθηκε φωτοαντίγραφο του εν λόγω μαθητολογίου).


Ο Κώστας Ε. Σκανδαλίδης τόνισε ότι αυτή η γενναιόδωρη πράξη του ΦΙΛΗΤΑ τους γεμίζει με υποχρεώσεις, δίνοντας την υπόσχεση "Θεού θέλοντος και ηλικίας επιτρεπούσης" ότι το επόμενο έργο του θα αφορά αποκλειστικά το νησί της Κω. Μίλησε τέλος με θερμά λόγια για τον μεγάλο αδελφό του Μιχάλη ο οποίος σε όλη τη ζωή του ήταν γι'αυτόν "δάσκαλος και φάρος".

Κλείνοντας με μια ρήση του Ε. Παπανούτσου για τη σημασία του ταξιδιού προς την Ιθάκη. Μίλησε ακόμα για την "λόξα" των συγγραφέων (από το επίθετο "λοξός" του θεού Απόλλωνα που σημαίνει ότι βλέπουν τα πράγματα με άλλο πρίσμα) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν τους εμπιστευθούμε ένα πουλία σε μία έρημο είναι ικανοί να δημιουργήσουν ένα δέντρο".
Τα δύο αδέλφια αφιέρωσαν την προχθεσινή βραδιά, στη μνήμη του εξαδέλφου τους Κώστα Η. Παπαηλία, ο οποίος έφυγε από κοντά μας εδώ και δύο χρόνια.

(Πηγή: Aegea News)

Διαβάστε ακόμη

Παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του έργου του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω

Σε Κω και Κάλυμνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης

Προσλήψεις στον δήμο Κω

Η καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων

Έκλεψε τον εργοδότη του

Αεροδιακομιδή για 30χρονο πολυτραυματία από την Κω στο Ηράκλειο

Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Κω για τον Θαλάσσιο Τουρισμό

Κως: Αλλοδαπός παρενόχλησε 15χρονη σε Ίντερνετ καφέ