Πάρκα και παιδικές χαρές σχεδιάζει ο δήμος

Στην έμφαση που δίνει η Δημοτική Αρχή για την αναβάθμιση και την «αναδιάταξη» του παραλιακού μετώπου της πόλης της Ρόδου αλλά και στην ανάπλαση διαφόρων περιοχών της πόλης με τη δημιουργία πάρκων και παιδικών χαρών, αναφέρθηκε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία, πάντως, χαρακτηρίστηκε από την παντελή αδιαφορία των φορέων και τελικά πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του παρουσία πέντε ατόμων!

Αρχικά, η Επιτροπή Διαβούλευσης είχε προγραμματιστεί για προχθές, Δευτέρα 29 Αυγούστου, το βράδυ, με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: Τη γνωμοδότηση για το προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος 2017 του Δήμου και την υποβολή προτάσεων για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2017.

Σημειώνεται ότι ο πίνακας αποδεκτών της πρόσκλησης που αποστέλλει ο Δήμος σε εκείνους που συμμετέχουν στην Επιτροπή αυτή είναι μακροσκελής αφού πρόκειται για δεκαοκτώ εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων και άλλους δέκα κληρωθέντες δημότες.

Η προσέλευση, όμως, το βράδυ της Δευτέρας ήταν…πενιχρή και έτσι αποφασίστηκε-όπως προβλέπεται-να συνέλθει εκ νέου χθες το πρωί. Πάλι, όμως, η προσέλευση ήταν ακόμα φτωχότερη και έτσι πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση και ενημέρωση από το Δήμαρχο σε εκείνους που προσήλθαν στο γραφείο του. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης θεωρείται, βάσει του Καλλικράτη, από τα κορυφαία όργανα του Δήμου, το οποίο όμως δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής της προσοχής που θα έπρεπε αφού και την προηγούμενη θητεία το ενδιαφέρον δεν ήταν αυξημένο. Αυτή τη φορά, όμως, η αδιαφορία των φορέων και των πολιτών έγινε ιδιαίτερα αισθητή.

Παρόντες ήταν μόνο ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Πολεοδομίας κ. Γιώργος Κακούλης, ο κ. Μανόλης Στελλάς ως εκπρόσωπος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολόγων Μηχανικών (ΕΕΤΕΜ), ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου κ. Φώτης Μπακίρης και ο κ. Γιάννης Ντελλάκης ως εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.

 

Η συζήτηση
Στην ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος ανέλυσε τις γενικές κατευθύνσεις του νέου Τ.Π. του Δήμου για το 2017, σε συνάρτηση πάντα με τον προϋπολογισμό, μια και, ως γνωστόν, μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τα οικονομικά του Δήμου είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Χατζηδιάκος στους σχεδιασμούς που κάνει η Δημοτική Αρχή για να γίνει…αγνώριστη παραλιακή ζώνη της πόλης αλλά και να αναβαθμιστεί η λειτουργικότητά της. Μεταξύ άλλων, ανέφερε, λοιπόν, ότι χθες επρόκειτο να περάσει από το ΚΑΣ η επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου που, ως γνωστόν, θα φθάσει μέχρι την Ακαντιά, όπως επίσης και ότι 1 εκατομμύριο ευρώ θα διατεθεί από την Περιφέρεια για την ανάπλαση του πάρκου του Ροδινιού.

Μάλιστα, γι’ αυτό το τελευταίο, είπε ότι οι απόψεις που υπάρχουν για την αξιοποίησή του είναι τρεις: Η μία είναι μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας να το αναλάβει κάποιος ιδιώτης και να βάλει εισιτήριο, η δεύτερη να το αναλάβουν από κοινού ο Δήμος με την Περιφέρεια και η Τρίτη είναι ως έχει, δηλαδή η διαχείρισή του από τη ΔΕΡΜΑΕ στην οποία έχει παραχωρήσει το ακίνητο ο Δήμος. Μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να γίνει στην αίθουσα και ένα εκθετήριο θεατρικών κοστουμιών.

Έμφαση, όμως, έδωσε στην παραλιακή ζώνη, λέγοντας ότι εκεί που ήταν η παλιά βιομηχανική περιοχή της Ρόδου τώρα απαιτούνται να γίνουν παρεμβάσεις. Δηλαδή είναι η μαρίνα, τα σφαγεία που είναι ιδιοκτησία του Δήμου και θα προχωρήσουν στην αξιοποίησή τους και να γίνει ένας διαγωνισμός και να παραχωρηθεί ως χώρος εστίασης.

Ταυτόχρονα, εκεί το Λιμενικό Ταμείο θα κάνει παρεμβάσεις με το που ξεκινάει η διαδικασία στο καρνάγιο, τα 75 στρέμματα, να απομακρυνθούν από εκεί όλα τα προς επισκευή σκάφη, το Λ.Τ. έχει ήδη στο Τ.Π. και προκηρύσσει τον διαγωνισμό για θέσεις στάθμευσης χωρητικότητας μέχρι 2000 αυτοκινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα αποσυμφορηθεί η πόλη, φθάνει να αλλάξουμε νοοτροπία ενώ θα δρομολογηθεί και ένα μίνι μπας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπλαση όλης της περιοχής ενώ υπάρχει μέσα στο ΕΣΠΑ και ένα πρόγραμμα για «ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις». Εκεί στοχεύουν να συγκεντρώσουν όλες τις μελέτες που υπάρχουν και η ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση-επένδυση να συνδυαστεί με τον ξύλινο πεζόδρομο, με το πεζοδρόμιο στην είσοδο της μαρίνας, τα σφαγεία, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, μέχρι την Καλλιθέα που είναι πλέον η ανατολική πλευρά εισόδου της πόλης.

Υπάρχουν και δύο μεγάλα κεφάλαια που δεν είναι στο Τ.Π. και είναι στο Υπουργείο Μεταφορών: Η νέα είσοδος της πόλης, η λεγόμενη μεσογειακή χάραξη, που είναι από το αεροδρόμιο μέχρι το παλιό νοσοκομείο και η β’ φάση της περιμετρικής από το Κορακόνερο, πάει στη Ρόδου-Λίνδου και ακολούθως η τρίτη που συναντάει τη νέα είσοδο. Όπως είπε ο Δήμαρχος, αυτά είναι σχεδιασμοί δέκα ετών και σ’ αυτή τη πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η μελέτη.

Οι παρεμβάσεις, όμως, δεν είναι μόνο μέσα στην πόλη της Ρόδου αλλά και στις μεγάλες δ.ε., την Ιαλυσό, την Καλλιθέα, τ’ Αφάντου, τον Αρχάγγελο ενώ ασφαλτοστρώσεις έχουν ανάγκη πολλά χωριά, όπως και η πόλη. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν χωριά που είναι…βομβαρδισμένα. Εκεί, έστω και από τη ΣΑΤΑ θα μπουν κατά προτεραιότητα.

Το μεγαλύτερο στοίχημα κατά τον κ. Χατζηδιάκο είναι αυτά που έχουν εγγράψει ν’ αρχίσουν να ξεδιπλώνονται, δηλαδή ν’ αρχίσουν να γίνονται οι διαγωνισμοί χωρίς ενστάσεις και να εγκατασταθούν οι εργολάβοι.

Είπε ακόμη ότι στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπλαση προβλέπεται και η δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου ωστόσο, για τον ίδιο, προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος που έχει φθάσει μέχρι τα Κοσκινού. Στις προθέσεις τους είναι, επίσης, να γίνουν ακόμα δύο σταθμοί ποδηλάτου στην πόλη, ένας στο Ενυδρείο και ένα στο Ζέφυρος, κοντά στην είσοδο της νέας μαρίνας.

Από πλευράς των φορέων ο κ. Σταυλάς είπε ότι για το Ροδίνι ίσως θα μπορούσε να γίνει και μία γενική συνέλευση για να δώσει ένα όπλο στο Δήμο και να μην αρχίσουν μετά οι αντιδράσεις αφού πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της Ρόδου.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντελλάκης, εκπροσωπώντας το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, δήλωσε ότι είναι αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου να γίνουν έργα και να βρει δουλειά ο κόσμος. Είπε, όμως, ότι για την αξιοποίηση του Ροδινιού και για τους ποδηλατόδρομους τα ακούμε εδώ και…είκοσι χρόνια και τόνισε ότι θα πρέπει να έχουμε και την παιδεία για να τα χρησιμοποιούμε. Μίλησε, ακόμη, και για την ανάγκη να γίνουν παιδικές χαρές, προτείνοντας ένα μεγάλο οικόπεδο στο Ροδίνι.

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος είπε ότι επειδή πλέον πρέπει να είναι πιστοποιημένες ο Δήμος θα διαθέσει ένα ποσό για την αναβάθμιση κάθε μίας από τις παιδικές χαρές ενώ συνδράμει και σ’ εκείνες που γίνονται με χορηγίες. Μίλησε, ακόμη, για την ανάγκη συντηρήσεων στα πάρκα και αναπλάσεων στις συνοικίες, αναφέροντας ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι το οικονομικό.   «Όπου και να γυρίσεις το μάτι σου, θέλει παρέμβαση», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Ο κ. Κακούλης, αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της διάνοιξης της οδού Καμείρου αφού άμεσα φεύγει το περίπτερο στη Μιχαήλ Πετρίδη και θα ξεκινήσει η διαδικασία για να αποζημιωθούν όσοι έχουν κτίρια στο σημείο της διάνοιξης ώστε μετά να μπει η αρχαιολογία.

Τέλος, ο κ. Μπακίρης, είπε και εκείνος ότι τα έργα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και επανέλαβε την πάγια θέση του συλλόγου για τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα των ανταποδοτικών υπηρεσιών όπως είναι η καθαριότητα, κάτι που μπορεί να διασφαλιστεί με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και θύμισε ότι φέτος οι εργαζόμενοι έβαλαν πλάτη για να «μαζευτεί» η κατάσταση στην καθαριότητα.