Το τελευταίο αντίο στον επιχειρηματία και εκδότη Κωνσταντίνο Μήτση (φωτορεπορτάζ)

Το τελευταίο αντίο στον επιχειρηματία και εκδότη Κωνσταντίνο Μήτση (φωτορεπορτάζ)

Το τελευταίο αντίο στον επιχειρηματία και εκδότη Κωνσταντίνο Μήτση (φωτορεπορτάζ)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 7001 ΦΟΡΕΣ

Σε κλίμα πένθους και φόρτισης, παρουσία οικείων, συνεργατών, φίλων, εκπροσώπων της πολιτικής, δημοσιογραφικής και επιχειρηματική ζωής και πλήθους κόσμου, τελέστηκε, την Τρίτη 30 Αυγούστου, από τη Μητρόπολη Αθηνών η νεκρώσιμος ακολουθία του σημαντικού επιχειρηματία και εκδότη της Βραδυνής Κωνσταντίνου Μήτση.

Τη νεκρώσιμο ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον μεγάλο Ηπειρώτη, όπως χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μήτση εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Τον επικήδειο εκφώνησε, σε κλίμα μεγάλης φόρτισης ο γιoς του και αντιπρόεδρος του Ομίλου Μήτση, Σταύρος Μήτσης, ο οποίος γνώριζε τον επιχειρηματία καλύτερα από τον καθένα.

«Ήρθες στην Αθήνα μικρό παιδί, έχοντας μόνο τον εαυτό σου και κατέκτησες τον κόσμο» είπε ο Στ. Μήτσης και πρόσθεσε:

«Η δύναμη του χαρακτήρα σου, η αυθεντικότητα της συμπεριφοράς σου, η σεμνότητα σου, το ήθος σου, η εντιμότητα, η καθαρότητα της σκέψης σου και η ικανότητα να βλέπεις τα πράγματα πολύ πριν συμβούν υπήρξε το μεγάλο δώρο που χάρισε η παρουσία σου στη ζωή μας.

Η μοναδική σου εξυπνάδα και το πολυμήχανο μυαλό σου μαζί με την εργατικότητα, τις απαράμιλλες σωματικές σου αντοχές και το φοβερό σου ένστικτο σε οδήγησαν να εμπνέεις τους χιλιάδες συνεργάτες σου που σε ακολούθησαν πιστά στη μακροχρόνια δημιουργία σου.

Είχες την ικανότητα να επικοινωνείς και να σέβεσαι τους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή σου. ΗΓΕΤΗΣ.

Η πόρτα σου ήταν πάντα ορθάνοιχτη για όλους. Να τους βοηθήσεις! Να τους συμβουλεύσεις! Και να τους δώσεις δύναμη! Τολμούσες τα πιο μεγαλεπήβολα σχέδια και τα εκτελούσες με ακρίβεια ταχύτητα και επιτυχία.

Έλεγες συχνά πως «… ότι κάνω το κάνω με αίμα!» γιατί πράγματι αντιμετώπιζες και ξεπερνούσες τις μεγαλύτερες δυσκολίες με αυτοθυσία.

Σε διέκρινε ένα τεράστιο αίσθημα αισιοδοξίας και ευθύνης ολοκληρώνοντας πάντα το καθήκον με προσήλωση.

Είχες δεινές διαπραγματευτικές ικανότητες και ευελιξία. Ήσουν γοητευτικός και συναρπαστικός. Ευδιάθετος γλυκομίλητος και γαλήνιος!

Γνώρισες απεριόριστη αγάπη από την οικογένεια σου που σε λάτρεψε, η μαμά μας που 47 χρόνια είναι δίπλα σου ακλόνητη και με όλη τη δύναμη της ψυχής της, η Χριστίνα που σε έχει θεό της και τα τρία σου εγγόνια που για αυτά είσαι ο ήρωας τους.

Χιλιάδες άνθρωποι σε συνόδευσαν, σε στήριξαν, σε εμπιστεύτηκαν και σε βοήθησαν. Εργάστηκαν με αφοσίωση και αυταπάρνηση κοντά σου.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα σε θυμόμαστε πάντα, με τη δέσμευση να συνεχίσουμε με απόλυτη συνέπεια το Όραμα σου.

Θα λειτουργούμε αιώνια με την κεντρική σου σκέψη στο μυαλό μας, ότι η ζωή χρειάζεται ψυχή και εσύ είχες απέραντη

Σε ευγνωμονούμε γιατί άφησες παντοτινή και καθοριστική την παρουσίας σου μέσα μας.

Μπαμπά μου έτσι θα παραμείνεις πάντα μαζί μας.»

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Έλληνας Επίτροπος στην Ε.Ε., Δ. Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλατζής, οι πρώην υπουργοί Μ. Βορίδης, Γ. Βαρβιτσιώτης, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Μπεντενιώτης, Απ. Ανδρεουλάκος και Αντ. Φούσας, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, οι πρώην βουλευτές Κ. Μπουρδάρα και Ν. Τζαβέλα, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος και ο διευθυντής της «Βραδυνής της Κυριακής» δημοσιογράφος Γ. Λοβέρδος. Επίσης οι εφοπλιστές κ.κ. Μαυρής και Πετράκης, ο επιχειρηματίας Γερ. Σκλαβενίτης, ο κοσμηματοπώλης Χρ. Καίσαρης, ο τραγουδιστής Στ. Διονυσίου και ο μουσικός Γ. Κατσαρός.

Σε δήλωση του, μετά το πέρας της τελετής, ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε: «Σήμερα αποχαιρετίσαμε ένα μεγάλο ηπειρώτη, ένα μαχητή της ζωής, ο οποίος εργαζόταν από 10 χρονών και κατάφερε με ήθος αξιοπρέπεια και σκληρή δουλειά να καταξιωθεί στον τουριστικό και εκδοτικό κλάδο».

Στην ιδιαίτερη επιχειρηματική και κοινωνική προσφορά του εκλιπόντος επιχειρηματία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την κ.Τζένη Μήτση

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Μήτση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγο του εκλιπόντος, κυρία Τζένη Μήτση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τα θερμότερα αισθήματα συμπαράστασης στην κ. Μήτση, τονίζοντας παράλληλα το ρόλο που είχε παίξει ο Κώστας Μήτσης στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της επιχειρηματικότητας εν γένει. Αναφέρθηκε δε στην ιδιαίτερη κοινωνική και επιχειρηματική προσφορά του ηπειρώτη επιχειρηματία, που κατάφερε από πωλητής ενδυμάτων να γίνει ξενοδόχος και εκδότης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, για την απώλεια του Κωνσταντίνου Μήτση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένας παραδοσιακός φίλος της παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Μήτσης, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, έφυγε σήμερα από κοντά μας».

«Μετείχε, ως εκδότης της παραδοσιακής εφημερίδας “Βραδυνή”, στο δημόσιο βίο της χώρας και ξεχώρισε, ως ιδρυτής ξενοδοχειακής αλυσίδας, για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Με ιδιαίτερη θλίψη για την απώλειά του εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η ταφή του Κωνσταντίνου Μήτση θα πραγματοποιηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κρυονέρι Ιωαννίνων, την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Κωνσταντίνος Μήτσης: Από το Κρυονέρι Πωγωνίου στη δημιουργία του all inclusive

Η ζωή του Κωνσταντίνου Μήτση ήταν μια αδιάκοπη οραματική πορεία προς τα εμπρός, μια αναζήτηση στόχων με φυσική ακολουθία την επιτυχή επίτευξη τους, ένας δρόμος στρωμένος με προσπάθεια και δουλειά, με ρότα την αλήθεια, τη λογική, την ηθική και το δίκαιο.

Γεμάτος όνειρα, τα οποία όμως ασφυκτιούσαν στο πανέμορφο αλλά μικρό Κρυονέρι Πωγωνίου, το χωριό όπου γεννήθηκε και λάτρευε κυριολεκτικά, ο Κωνσταντίνος Μήτσης, φεύγει για την Αθήνα σε παιδική ηλικία, στα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Στη μεταπολεμική ελληνική πρωτεύουσα που προσπαθεί να ορθοποδήσει και σε μια εποχή δύσκολη για την Ελλάδα, καταπιάνεται με μια σειρά από δουλειές ολοκληρώνοντας παράλληλα τη φοίτησή του στο 1ο Γυμνάσιο Αθηνών, σε μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, την Πλάκα.

Γρήγορα ξεχωρίζει το ταλέντο του στις πωλήσεις, τόσο που κάποιοι φίλοι του χρόνια αργότερα έλεγαν ότι «ο Κώστας μπορούσε να πουλήσει ακόμη και πάγο στην Αλάσκα».

Από το σχολείο μαθαίνει τα συμβατικά και απαραίτητα, στο δρόμο όμως μαθαίνει τη ζωή, τους νόμους της αγοράς, πώς να βελτιώνεται και πάνω απ’ όλα πώς να προβλέπει τι θα έχει ζήτηση, τι θέλει ο πελάτης.

Με πνεύμα δυνατό, ανήσυχο και δημιουργικό, ο Κωνσταντίνος Μήτσης αφουγκράζεται την αγορά και πριν ακόμη ενηλικιωθεί αρχίζει τη δική του επιχειρηματική πορεία.

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, με τα λεφτά που είχε μαζέψει, ανοίγει την πρώτη του βιοτεχνία, που ασχολείται με την κλωστοϋφαντουργία. Από την πρώτη κιόλας αυτή επιχειρηματική απόπειρα διαφαίνεται η επιτυχία. Στην αρχή απασχολεί περί τα τριάντα άτομα, όμως όσο οι δουλειές και οι παραγγελίες μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το προσωπικό, που φτάνει τα εκατόν εβδομήντα άτομα μέσα σε δέκα χρόνια. Σέβεται τον ανταγωνισμό, αλλά με έναν μαγικό τρόπο, οι τιμές του στις προσφορές, είναι σχεδόν πάντα καλύτερες από αυτές των αντιπάλων του.

Σταδιακά επικεντρώνεται στον τομέα της φιλοξενίας και το 1978 ο Κωνσταντίνος Μήτσης με το πρωτοποριακό του πνεύμα και μέσα από τα ταξίδια του, ανοίγει στην Ελλάδα το πρώτο all inclusive ξενοδοχείο, το Ramira στην Κω, το οποίο συστήνει στον ελληνικό ξενοδοχειακό κόσμο ένα καινούργιο μοντέλο που μέχρι σήμερα εξελίσσεται μέσα από πρωτοποριακές υπηρεσίες και καινούργιες προτάσεις για δραστηριότητες και γευστικές απολαύσεις.

Είναι η πρώτη σελίδα, ο πρώτος σταθμός σε μια μεγάλη πορεία. Ακολουθούν ξενοδοχεία στη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Μύκονο, την Αθήνα, τα Ιωάννινα και τα Καμένα Βούρλα.

Τα ξενοδοχεία χτίζονται και δημιουργούνται έχοντας διαφορετικό και μοναδικό χαρακτήρα το καθένα, αλλά η ίδια φιλοσοφία και το ίδιο όραμα διέπει τη λειτουργία τους: τα ξενοδοχεία πρέπει να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες τους μέσα από την ποιοτική διαμονή, τις προτάσεις για δραστηριότητες, τις άψογες εγκαταστάσεις, το προσεγμένο φαγητό πραγματώνοντας όλες τις διαστάσεις της πραγματικής ελληνικής φιλοξενίας.

«Τα πάντα θέλουν φροντίδα, καλή προαίρεση και προσοχή, οι επισκέπτες χρειάζονται περιποίηση», σημείωνε ο κ. Μήτσης κουβαλώντας τη γνώση και την εμπειρία μιας επιτυχημένης πορείας, ενός ανθρώπου που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή, στην υποδοχή των επισκεπτών των ξενοδοχείων και της Ελλάδας. Τα ξενοδοχεία Mitsis σήμερα υποδέχονται περισσότερους από 400.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Την περίοδο που ο «Ελεύθερος Τύπος» ταλανίζεται από την εσωτερική κρίση και την αντιπαράθεση του Γιώργου Κύρτσου με τον Δημήτρη Ρίζο, ο τελευταίος που είναι στενός φίλος του δέχεται την πρότασή του να ανοίξουν μια καινούργια εφημερίδα, τον «Αδέσμευτο Τύπο», ενώ αργότερα θα αγοράσει και την ιστορική εφημερίδα «Βραδυνή».

Η γυναίκα της ζωής του ακούει στο όνομα Τζένη και θα του χαρίσει δύο παιδιά, την Χριστίνα και τον Σταύρο, που σήμερα ασχολούνται αποκλειστικά με τον ξενοδοχειακό όμιλο, έχοντας φέρει νέο δημιουργικό αέρα στο management, ενώ ο ίδιος μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να ασχολείται με την ξενοδοχειακή αυτοκρατορία που έστησε από το μηδέν, η οποία πλέον αριθμεί είκοσι ξενοδοχεία.

Η γνωριμία του πριν από περίπου δέκα χρόνια με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του έδωσε την άνεση στην Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο να έχουν μια ολιγόλεπτη συζήτηση, την οποία αποκάλυψε σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο. Με τον πληθωρικό του λόγο της είπε: «Η κυβέρνησή μας είναι λίγο άπειρη, είναι καλά παιδιά αλλά άπειροι. Βοηθήστε τους γιατί βοηθώντας αυτούς βοηθάτε κι εμάς».

Τι του απάντησε η Μέρκελ; «Έχετε δίκιο και θα κάνω ό,τι μπορώ» πριν αποχαιρετήσει χαμογελαστή τον Πωγωνίσιο που ξεκίνησε από ένα πλεκτήριο και έγινε ο βασιλιάς του all inclusive.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Mitsis δραστηριοποιείται στις εκδόσεις, την κλωστοϋφαντουργία, τα κατασκευαστικά και την οινοποιία. Η καρδιά, όμως, των επιχειρήσεων χτυπάει στη φιλοξενία και τον τουρισμό.

Το νήμα της ζωής του Κωνσταντίνου Μήτση κόπηκε ξαφνικά τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Αυγούστου.

Πηγή: vradini.gr

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης

Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου την Τετάρτη 1η Μαΐου