Γεφυράκι Αγίου Δημητρίου: Ο ιερός Γάγγης... .. της Ρόδου!


Της
Πίτσας Χατζή


Ιερός .... σίγουρα όχι, δεν είναι!
Βρώμικος όμως και μολυσμένος οπωσδήποτε.... Ναι!
Οι άθλιες αυτές εικόνες δεν είναι από το μακρινό και ιερό Βαρανάσι της Ινδίας!
Δεν βρίσκονται στις όχθες του Γάγγη, του πιο ιερού και συγχρόνως πιο μολυσμένου ποταμού του πλανήτη! Ούτε αποτελούν μέρος Ινδουϊστικών τελετουργικών τελετών!
Δεν χρειάζονται χιλιάδες χιλιόμετρα για να τις απολαύσει κάποιος.
Αρκεί μια μικρή βόλτα μέχρι τον Αγιο Δημήτριο στη πόλη της Ρόδου και σίγουρα η θέα θα τον ...αποζημιώσει και θα τον ταξιδέψει νοερά στους... εξωτικούς αυτούς τόπους!!
Από που μας έρχονται λοιπόν;


Μας έρχονται από το ποταμάκι που κατεβαίνει από Ροδίνι, περνάει από την περιοχή του Ταξιάρχη εκεί που ...γίνονται οι δυο μεγάλες Λαϊκές αγορές της πόλης κάθε Τετάρτη και Σάββατο και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή του Ζέφυρου!
Ναι, σωστά καταλάβατε!
Εκει ακριβώς που πηγαίνετε αρκετοί κάτοικοι της πόλης μαζί με τα παιδιά και τις οικογένειες σας για να δροσιστείτε τώρα το καλοκαίρι και να απολαύσετε το μπανάκι σας στην καθαρή θάλασσα!
Αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα, δεν είναι καινούργιο, ούτε εντυπωσιακό!
Επειδή λοιπόν είναι πλέον περιττό και χάσιμο χρόνου να ...ξαναμιλήσουμε για ..καθαριότητα, εστίες μόλυνσης, ρύπανση περιβάλλοντος, πολλαπλασιασμό τρωκτικών και άλλων εντόμων, δημιουργία σπουπιδότοπου και φυσικά για .....αισθητική,


θα μείνουμε μόνο στις τριτοκοσμικές και άθλιες αυτές εικόνες, ώστε να δώσουμε χώρο.. σ' αυτές και όχι στις.. λέξεις.
Άλλωστε από αστείες δικαιολογίες τόσα χρόνια έχουμε βαρεθεί .....
Μονίμως φταίνε τα πάντα εκτός από τα δικά μας χάλια και την δική μας ανεπάρκεια και ανύπαρκτη οργάνωση και ασυνειδησία !! Τα ξέρουμε αυτά...
Μπορεί ας πούμε, να φταίει ο ..ατίθασος αέρας που φυσάει .... ο οποίος εκτός από τις πλαστικές σακούλες σηκώνει και ολόκληρα ξύλινα καφάσια, ξύλα και σίδερα και τα πετάει όπως βλέπουμε στην κοίτη του ποταμού, μπορεί επίσης να φταίει ο ασυνείδητος έμπορος-πωλητής που δεν μαζεύει τα σπουπίδια του και αδιαφορεί για την καθαριότητα και το περιβάλλον.... μπορεί να φταίει η ανεπάρκεια στο προσωπικό καθαριότητας του Δήμου, ή το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ...ανοιχτού ή ..κλειστού τύπου αυτοκίνητα περισυλλογής αντικειμένων ....ανάλογα τι χρειάζεται σε κάθε περίπτωση.


Υποθετικά πάντα...
Μπορεί να φταίει και το ...ίδιο το ασυνείδητο ποτάμι που βρέθηκε να περνάει από το συγκεκριμένο σημείο!
Ισως μάλιστα αυτό, να είναι και το πιο πιθανό!
Να σημειώσουμε εδώ, όπως παραδέχτηκαν και αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής που ρωτήσαμε, ότι συχνά -πυκνά κυρίως τις ημέρες όταν γίνονται οι λαϊκές περνάνε και υπεύθυνοι του Δήμου από το επίμαχο σημείο, αλλά όπως με λύπη διαπιστώνουμε απλά ....περνάνε και χαιρετάνε  ...χωρίς να βλέπουν!
Ούτε επιπλήξεις υπάρχουν, ούτε έλεγχος, ούτε κυρώσεις, ούτε πρόστιμα!
Αυτό συμπεραίνει κανείς εκ του αποτελέσματος!


Ολα είναι αφημένα στο έλεος!
Και στο προσωπικό profile!
Δεν θα συνεχίσω άλλο ...δεν έχει νόημα!
Μια ερώτηση -πρόταση μόνο θα καταθέσω και αυτή έχει ως εξής:
Τι θα έλεγαν οι υπεύθυνοι του Δήμου αν μέσα στο φάκελλο διεκδίκησης της Ρόδου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021 προσέθεταν και αυτές τις φωτογραφίες ώστε να ενισχύσουν τις προτάσεις τους και να υπεραμυνθούν του πολιτισμού μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ...που με τόσο ζήλο διατηρούμε στο βάθος των ...αιώνων και στο βάθος των ..ποταμών;


Αυτό μόνο...τίποτα άλλο!
Τέτοια μεγαλεία ζούμε και στη δική μας ...ιερή πόλη Βαρανάσι!
Μόνο τα επιπλέοντα πτώματα και τα κουφάρια των ζώων λείπουν για να ...χτυπήσουμε και μια αδελφοποίηση με τις ...μακρινές Ινδίες.
Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε μαγικά με εικόνες στον ποταμό Γάγγη της ....Ρόδου με την ησυχία σας!
ΥΓ Οι φωτογραφίες δείχνουν μερικά μαζεμένα καφάσια των παραγωγών, κάποιες πλαστικές σακούλες, που ευτυχώς για καλή μας τύχη δεν πρόλαβαν να ...πετάξουν όπως όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια μέσα στο ποτάμι, καθώς και κάποια κλαδέματα που έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.


Για την ιστορία του θέματος, να πούμε ότι είναι τοποθετημένα στο σημείο, από το Σάββατο 27 Αυγούστου και βρίσκονταν εκεί έως και Τρίτη βράδυ 30 Αυγούστου που τραβήχτηκαν οι φωτό.
Τρείς ολόκληρες μέρες!
Οσο ακριβώς διαρκεί κι ένα θαύμα!
Τι άλλο να σκεφθούμε και να πούμε;
Αξιοι όλοι!
Και φυσικά μόνο ..σιωπή και ...θαυμασμός!

Φωτό: Πίτσα Χατζή