Εντάλματα σύλληψης για δύο διακινητές

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν, από τις διωκτικές αρχές της Ρόδου, για δύο ακόμη αλλοδαπούς οι οποίοι κατηγορούνται για την μεταφορά των 68 προσφύγων και μεταναστών την περασμένη Δευτέρα στο Πρασονήσι, ενώ προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του ο 29χρονος Αφγανός.

Όπως είναι γνωστό για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί ο 29χρονος Αφγανός και ένας 33χρονος Σύριος σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και χθες προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθούν. Ωστόσο ο 33χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία έως σήμερα προκειμένου να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο των Αθηνών.

Σε ότι αφορά τον 29χρονο Αφγανό συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ. Γιώργο Λαμπαδάκη, αρνήθηκε για ακόμη μία φορά τα όσα του καταλογίζονται τονίζοντας πως και ο ίδιος είναι επιβάτης και όχι διακινητής και ισχυρίστηκε ότι εκείνος το μόνο που έκανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν να βοηθήσει με το μοίρασμα της τροφής και του νερού στους συνταξιδιώτες του, καθώς ήταν ο μόνος που γνώριζε στο σκάφος Τουρκικά. Ο 29χρονος είπε για ακόμη μία φορά πως ταξίδευε μαζί με την οικογένειά του, γνωρίζει να μιλάει πέντε γλώσσες και αναγκάστηκε να φύγει από την γείτονα χώρα εξαιτίας των καταστάσεων που έχουν δημιουργηθεί εκεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Επίσης ισχυρίστηκε πως κυβερνήτης ήταν ένας άλλος εύσωμος άνδρας που μιλούσε αραβικά. Αυτός ο άνδρας μόλις φάνηκε η στεριά της Ρόδου του ζήτησε να μαζέψει λεφτά από τους επιβάτες για τροφή και νερό. Πράγματι ο 29χρονος μάζεψε 500 ευρώ και 100 δολάρια τα οποία πήρε ο άγνωστος άνδρας και στη συνέχεια αφού βούτηξε στη θάλασσα κολύμπησε προς την στεριά. Ο Αφγανός είπε επίσης πως και εκείνος είναι επιβάτης και πλήρωσε το ποσό των 3000 ευρώ για να ταξιδέψει ως την Ιταλία.

Δια του συνηγόρου του ο 29χρονος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος έστω και με τον περιοριστικό όρο της μόνιμης διαμονής του στα παλιά σφαγεία στη Ρόδο έως την εκδίκαση της υπόθεσής του, ωστόσο με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Λιμενικοί προκύπτει η εμπλοκή και δύο ακόμη αλλοδαπών οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν βοηθητικά στο ταξίδι αυτό από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας. Σε βάρος των δύο αυτών αλλοδαπών εκδόθηκαν εντάλματα με τα οποία και συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.

Πρόσφυγες και στην Κάρπαθο
Στην περιοχή «Αφιάρτης» της Καρπάθου έφτασαν, στις 6 χθες το πρωί, 71 πρόσφυγες και μετανάστες.
Πρόκειται για 37 άνδρες, 18 γυναίκες και 16 παιδιά (ηλικίας 10 μηνών έως 5 ετών), προερχόμενοι από Συρία, Ιράκ, Σρι Λάγκα και Αφγανιστάν. Για τη φιλοξενία τους, δεδομένου ότι στο νησί δεν υπάρχουν σχετικές δομές, έχει κινητοποιηθεί ο δήμος Καρπάθου και αλληλέγγυοι πολίτες.
Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας του δήμου Καρπάθου Γιώργος Βασιλαράκης, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του νησιού για συγκέντρωση διαφόρων ειδών (κουβέρτες, νερά, αλλά και φάρμακα), προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πρόσφυγες.