Θα δικαστούν για “φρουτάκια” ιδιοκτήτης καφενείου και ηλεκτρονικός στη Λάρδο

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, 57χρονος ιδιοκτήτης καφενείου στη Λάρδο και 40χρονος ηλεκτρονικός, κατηγορούμενοι για τη διεξαγωγή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών των τυχερών παιχνιδιών «φρουτάκια».

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση παράνομων παιχνιδιών στην περιοχή μας για την οποία έχουν ασκηθεί διώξεις βάση του νέου νόμου 4002/2011, ο οποίος ρυθμίζει την «αγορά των παιγνίων» και είχε τεθεί σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου 2011. Βάσει του νόμου αυτού, προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών σε όποιον διεξάγει τυχερά παίγνια χωρίς άδεια, ενώ όταν τα παίγνια είναι τεχνικά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ανά παιγνιομηχάνημα. Τέλος όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν στις 27 Ιανουαρίου 2012  το απόγευμα, αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαγγέλου διενήργησαν έλεγχο σε καφενείο, όπου και διαπιστώθηκε ότι ο 57χρονος ιδιοκτήτης σε συνεργασία με τον 40χρονο ηλεκτρονικό είχε εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία δυο (2) ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεμένους μεταξύ τους και στο διαδίκτυο, ο ένας εκ των οποίων λειτουργούσε ως «server» και στον άλλον εμφανίζονταν το τυχερό παιχνίδι «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ», με σκοπό την προσέκλυση - συμμετοχή θαμώνων του καταστήματος στα παράνομα παιχνίδια.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατασχέθηκαν, ενώ σε βάρος των δύο ανδρών σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους, στις 6 Απριλίου 2012 ο 57χρονος συνοδευόμενος από τους δικηγόρους τους κ. Στέλιο Κιουρτζή και Δημήτρη Γεωργά, έδωσαν εξηγήσεις για τα όσα τους καταλογίζονται στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 57χρονος επεσήμανε πως τα όσα του καταλογίζονται είναι αβάσιμα και ανυπόστατα αφού ο ίδιος το μόνο που θέλησε να κάνει είναι να «ανεβάσει» τη κίνηση στο καφενείο του για αυτό και αποφάσισε να εγκαταστήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές με την ελπίδα να γίνει αυτό πιο ελκυστικό για τη νεολαία και να αυξηθεί έτσι ο κύκλος εργασιών του, ώστε να καταφέρει να επιβιώσει.

Έτσι απευθύνθηκε στον 40χρονο ηλεκτρονικό ο οποίος πράγματι τους εγκατέστησε όμως μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2012 ημέρα κατά την οποία έκαναν έλεγχο οι αστυνομικοί, οι υπολογιστές όχι μόνο δεν ήταν στη διάθεση του κοινού αλλά δεν λειτουργούσαν καν. Μάλιστα ο 57χρονος αναφέρθηκε και στην έκθεση της αστυνομίας σύμφωνα με την οποία μόνο ο ένας υπολογιστής ήταν ανοικτός χωρίς όμως να κάθεται κάποιος σε αυτόν. Ο 57χρονος τόνισε πως δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά για τους υπολογιστές και ότι επρόκειτο πρώτα να εκπαιδευτεί ο ίδιος και έπειτα να τους θέσει σε λειτουργία.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και  του αρμόδιου εισαγγελέα ο 57χρονος αφέθηκε ελεύθερος με το περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 2000 ευρώ.

Η δίκη θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.