“Αστακός” η Ρόδος για την διάσκεψη των υπουργών

“Αστακός” η Ρόδος για  την διάσκεψη των υπουργών

“Αστακός” η Ρόδος για την διάσκεψη των υπουργών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1416 ΦΟΡΕΣ

Έρχονται 300 αστυνομικοί από άλλες περιοχές της χώρας

Τρακόσιοι αστυνομικοί, από την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, πρόκειται να έρθουν στη Ρόδο για την διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με θέμα την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Όπως έγινε γνωστό θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας και για το λόγο αυτό θα υπάρξει σημαντική αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων.
Η διάσκεψη, στην οποία θα πάρουν μέρος Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στο “Ρόδος Πάλλας” και οι εργασίες της αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στόχος της διάσκεψης, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, είναι να αποτελέσει ένα forum ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων, που θα αποκτήσει σταδιακά μόνιμα θεσμικά χαρακτηριστικά. Θα συζητηθούν οι περιφερειακές προκλήσεις για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και οι προοπτικές για συνέργειες και πρωτοβουλίες (πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές) που μπορούν να αναληφθούν για να σταθεροποιηθεί η περιοχή.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών ήθελε να συμμετέχουν στη διάσκεψη της Ρόδου υπουργοί Εξωτερικών από 5+5 ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Στην πορεία, όμως, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος συμμετοχής, προσκλήθηκαν περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών και οριστικοποιήθηκε, μέχρι στιγμής, η συμμετοχή εκπροσώπων επτά ευρωπαϊκών και εννέα αραβικών κρατών (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Τυνησία).

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της θέσης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ασταθή περιοχή της Μεσογείου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει συχνά ότι είναι απαραίτητες οι «συνεχείς πρωτοβουλίες για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνέργειες ανάμεσα στις δύο όχθες της: την ευρωπαϊκή και την αραβική». Απώτερος στόχος τής ελληνικής διπλωματίας, η δημιουργία ενός πιο εδραιωμένου περιβάλλοντος ασφάλειας, κάτι που δεν γίνεται κατά μόνας, αλλά συλλογικά μια και οι προκλήσεις είναι κοινές.

Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα -από το προσφυγικό και μεταναστευτικό φαινόμενο μέχρι τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού- προϋποθέτει την ολοένα και στενότερη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με χώρες-κλειδιά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση κρίσεων που ταλανίζουν την περιοχή και να συμμετάσχουν σε πολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές ή ακαδημαϊκές συνέργειες που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση του γεωπολιτικού αυτού χώρου.

Η Ελλάδα, τοποθετημένη στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, με ιστορικά εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, κράτος-μέλος της Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα χώρα με γεωγραφική ταυτότητα βαλκανική και μεσογειακή, που μπαίνει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης, φιλοδοξεί και πετυχαίνει να αναδεικνύεται ως παράγοντας σταθερότητας σε μια περιφερειακή συγκυρία αστάθειας και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την ανάληψη πρωτοβουλιών συνεργασίας.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από τις πρωτοβουλίες του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του: "Δεν έχουμε ίδια αντίληψη για την πολιτική με όλους όσοι θα έρθουν στη Ρόδο. Δεν έχουμε ίδιας μορφής πολιτικά συστήματα. Αλλά έχουμε κοινή θέληση, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Και νομίζω σήμερα αυτά τα δύο είναι πάρα πολύ σημαντικά - και στη βάση αυτών οδεύουμε».

Διαβάστε ακόμη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο