Παραδόθηκαν 17 οικίσκοι για τους στρατιωτικούς στο Καστελλόριζο

Στο Καστελλόριζο μετέβησαν χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης, συνοδευόμενοι από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και το δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα εγκαίνια 17 οικίσκων που έχουν κατασκευαστεί στο νησί για τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι οικίσκοι στην κατασκευή των οποίων συνέβαλε και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραδόθηκαν σε χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις του ακριτικού νησιού από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στις ιδιαίτερης εθνικής σημασίας νησίδες Στρογγύλη και Ρω.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στο ακριτικό Καστελλόριζο μετέβη χθες ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια -  παράδοση 17 οικίσκων, που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στέγασης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στο νησί.

Ο Περιφερειάρχης έφτασε το πρωί της Δευτέρας στο Καστελλόριζο, με ελικόπτερο Chinook, στο οποίο επίσης επέβαιναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΣ  Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  Αντιναύαρχος Λ.Σ Σταμάτης Ράπτης.


Οι οικίσκοι στην κατασκευή των οποίων συνέβαλε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραδόθηκαν σε χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις του ακριτικού νησιού από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στις ιδιαίτερης εθνικής σημασίας νησίδες Στρογγύλη και Ρω.

Ο κ. Χατζημάρκος, για μια ακόμη φορά είχε την ευκαιρία να συγχαρεί από κοντά το  στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου και να εξάρει υψηλό φρόνημά του.  Κατά την του επίσκεψή του, εξήγγειλε την κατασκευή αγκυροβολίου στην νησίδα Στρογγύλη, έργο πάνω στο οποίο ήδη εργάζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, εγκαινίασε τις οικίες στέγασης προσωπικού στο Καστελόριζο. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
«Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας για να εγκαινιάσουμε τους 17 Οικίσκους, άλλη μια πρωτοβουλία αναγνώρισης και αρωγής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων.


Κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό τον τόπο η ψυχή μου και η ψυχή όλων μας γεμίζει Ελλάδα. Γιατί εδώ γίνεται άμεσα αντιληπτή η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα του χρέους, της τιμής, της συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης.

Αυτό εκπέμπετε εσείς που υπηρετείτε τη θητεία σας, αλλά και εσείς που ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στην υπηρεσία του ανώτερου και υπέρτατου αγαθού, που δεν είναι άλλο από την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.
Και σας ευχαριστούμε για αυτό. Γιατί μας δίνετε το κουράγιο και τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις γενικότερες προκλήσεις των καιρών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως και όλη η Κυβέρνηση, μόνο λόγια τιμής και αναγνώρισης έχουν να εκφράσουν για τα στελέχη και τους κληρωτούς των Ενόπλων Δυνάμεων που μοχθούν νυχθημερόν για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και για τις οικογένειές τους που τα στηρίζουν. Το ίδιο αισθάνεται και όλος ο ελληνικός λαός, όλο το έθνος.

Ξεκινώντας τον Ιανουάριο του 2015, όταν πρωτοανέλαβα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έθεσα ως βασική συνιστώσα της πολιτικής μας τον ανθρώπινο παράγοντα.
Στην κατεύθυνση αυτή, της ανάδειξης του ανθρώπινου προσώπου και του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της διοίκησης, δουλεύουμε με σοβαρότητα και επιμονή με τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά και με όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες.

Στοχεύουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των μονίμων στελεχών που αφορούν θέματα εξέλιξης και σταδιοδρομίας, μεταθέσεων, τοποθετήσεων, στέγασης, αποδοχών, υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλών συνθηκών εργασίας - υγιεινής και διαβίωσης, στήριξης της στρατιωτικής οικογένειας.
Η προσπάθειά μας αυτή, είναι μια επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα, ώστε να λειτουργήσει απερίσπαστα και να προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις και την πατρίδα.


Θέλω να σας διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, μέρος των οποίων είναι διασπασμένες, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που αναγκαστικά υπάρχουν και των συχνών μεταθέσεων.
Δεν είναι καθόλου υπερβολή να μιλήσουμε για δοκιμαζόμενη στρατιωτική οικογένεια. Είναι άξια θαυμασμού, γιατί η προσφορά της είναι αντιστρόφως ανάλογη των αντιπαροχών.

Για αυτό να είστε βέβαιοι ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία πλέον περικοπή στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και θα πράξουμε όλα τα δέοντα για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη και να εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με το μισθολογικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σημερινό έργο από όλες τις πλευρές και σε όλα τα στάδια δημιουργίας του αποτελεί τη δικαίωση της πολιτικής μας. Μιας πολιτικής, στο πλαίσιο της διαφάνειας, της νομιμότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, στόχους που έχει θέσει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση.
Κατασκευάστηκε με μέσα και από το προσωπικό του 95ου Τάγματος Μηχανικού Εθνοφυλακής, με τις ευγενικές προσφορές των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης - και ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρουσία τους τον κ. Περιφερειάρχη και τους δημάρχους - αλλά και της τράπεζας Πειραιώς και με τη βοήθεια και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χαιρετίζω την παρουσία σήμερα του αντιπροέδρου της Τράπεζας Πειραιώς και του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος που προσέφεραν την αναγκαία βοήθεια προκειμένου να εξοικονομήσουμε τα χρηματικά μέσα και να προχωρήσει το Μηχανικό στην εκτέλεση αυτού του δύσκολου έργου. Όπως με ενημέρωσε και ανακοίνωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του Επιτελείου του, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των κατασκευασθέντων διαμερισμάτων.

Αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος που έχουμε αναλάβει μαζί με το Γενικό Επιτελείο Στρατού ώστε να ικανοποιήσουμε στεγαστικά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των στελεχών μας. Ιδιαίτερα όπως ανέφερε ο κ. Αρχηγός στα νησιά και στον Έβρο. Βεβαίως, το ίδιο θα γίνει στην Ήπειρο, στη Μακεδονία αλλά και όπου μπορέσουμε να παρέχουμε τη δυνατότητα στέγασης στα στελέχη μας. Αναφέρομαι στους αξιωματικούς που σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει καλυφθεί αυτή η ανάγκη, αλλά κυρίως στους υπαξιωματικούς και στους ΕΠΟΠ που μέχρι τώρα τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι τη διετία 2015-16 είχαμε αύξηση στο 100% στον αριθμό των διαμερισμάτων σε σχέση με τη διετία 2013-14. Για το Καστελλόριζο, με την ολοκλήρωση των πέντε επιπλέον οικίσκων και των τριών συγκροτημάτων κατοικιών, πετυχαίνουμε την οικιστική