Κινδυνεύει να εξαφανιστεί ο παραλιακός δρόμος της Κρεμαστής

Αυτοψία στην παραλία της Κρεμαστής όπου η διάβρωση των ακτών έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, πραγματοποίησαν χτες εκπρόσωποι της περιφερειακής και δημοτικής αρχής.

Το πρόβλημα έχει επεκταθεί με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα με καταστροφή ο παραλιακός δρόμος ο οποίος κινδυνεύει να παρασυρθεί από τη θάλασσα.
Την περιοχή επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δώρος Κωνσταντίνου, ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Γιώργος Πόκκιας, και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Άγγελος Ανανίας που μαζί με τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Τσαμπίκο Ποδιώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες είδαν από κοντά την κατάσταση και συνομίλησαν μάλιστα και με κατοίκους της περιοχής.  


Όπως είπαν οι ίδιοι ένα χρόνο πριν συνήθιζαν μετά το μπάνιο τους να κάθονται στην παραλία στη σκιά δέντρου το οποίο όμως σήμερα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα κάτι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. Όσο για το δρόμο οι κάτοικοι της Κρεμαστής επεσήμαναν ότι πολλά χρόνια πριν βρισκόταν μακριά από την παραλία, αλλά τώρα έχει πλέον παρασυρθεί από τα κύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το δήμο Ρόδου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα διάβρωσης των ακτών δυτικά του νησιού, έχει εντάξει για το έτος 2017, στο σχεδιασμό των δράσεών της σωστικές παρεμβάσεις στην περιοχή της Κρεμαστής.

Πριν την ολοκληρωμένη παρέμβαση όμως άμεσα θα αναλάβει ο δήμος στο πλαίσιο αυτής της δράσης από διαθέσιμο υπόλοιπο που έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν την έναρξη του χειμώνα.

Ανακοίνωση δήμου
Από το γραφείο του αντιδημάρχου ανάπτυξης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «Άμεση ήταν η αντίδραση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Υποδομών – Συγκοινωνιών – Οδοποιίας και Κτιριακών Έργων, κ. Αθηνόδωρου (Δώρου)  Κωνσταντίνου, στην πρόσκληση του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Πόκκια, να επισκεφτούν τον παραλιακό δρόμο Κρεμαστής, ο οποίος τις τελευταίες μέρες έχει υποστεί σημαντικές ζημιές σε 3 σημεία, από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών στη Δυτική πλευρά του Νησιού.       

Χθες το πρωί, οι δυο Αντιδήμαρχοι, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής, κ. Τσαμπίκο Ποδιώτη και υπηρεσιακούς παράγοντες, έκαναν επί τόπου αυτοψία στην περιοχή και εξέτασαν την κατάσταση, αποφασίζοντας να δράσουν άμεσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου.


Συγκεκριμένα, υπό την προϋπόθεση της αναστολής του Νόμου για τις απευθείας αναθέσεις που θα αποφασιστεί άμεσα από την Κυβέρνηση, όπως υπάρχει σχετική ενημέρωση, ο κ. Κωνσταντίνου θα προχωρήσει στην απευθείας ανάθεση εργολαβίας για άμεση παρέμβαση στα σημεία – φαγώματα του δρόμου για να προστατευτεί η βατότητα του.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντίνου ενημέρωσε τους παρόντες αλλά και παραβρισκόμενους κατοίκους της Κρεμαστής ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ρόδου για το 2017 υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για εκπόνηση μελέτης για την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών της Δυτικής πλευράς της Νησιού.

Στην αυτοψία παρευρέθησαν τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, κ. Γιάννης Φλεβάρης, όσο και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Άγγελος Ανανίας, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι παρόμοια πρόβλεψη για την προστασία από την διάβρωση των Δυτικών ακτών έχει προβλεφθεί και από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία ο Δήμος Ρόδου έχει πολύ στενή συνεργασία».