Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για τη μεταφορά 68 προσφύγων

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για τη μεταφορά 68 προσφύγων

Προφυλακίστηκαν δύο Σύριοι για τη μεταφορά 68 προσφύγων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 391 ΦΟΡΕΣ

Τους αποβίβασαν πριν από μερικές μέρες στο Πρασονήσι

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν μετά την απολογία τους οι δύο Σύριοι που κατηγορούνται για την μεταφορά των 68 προσφύγων και μεταναστών στο τέλος Αυγούστου, στο Πρασονήσι.

Όπως είναι γνωστό στην υπόθεση κατηγορούνται συνολικά τέσσερις αλλοδαποί, οι τρεις από την Συρία και ένας από το Αφγανιστάν. Αρχικά είχαν συλληφθεί ο 29χρονος Αφγανός και ένας 33χρονος Σύριος οι οποίοι μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι. Από τα στοιχεία της δικογραφίας που συγκέντρωσαν οι Λιμενικοί φέρεται να προέκυψε η εμπλοκή και δύο ακόμη αλλοδαπών από την Συρία, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν βοηθητικά στο ταξίδι αυτό από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Σε βάρος των δύο αλλοδαπών εκδόθηκαν εντάλματα με τα οποία και συνελήφθησαν και προχθές προσήχθησαν ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου, συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Κατερίνα Βολονάκη και Σταύρο Σκάρο, όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έδωσε κάποια μπουκάλια νερό στους συμπατριώτες του, όμως αυτό δεν τον καθιστά και διακινητή, αφού όπως είπε έχει και εκείνος πληρώσει για να πάει στην Ιταλία.

Σε ότι αφορά τον 47χρονο συγκατηγορούμενο του, εκείνος δήλωσε ότι είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, δύο εκ των οποίων διαμένουν μόνιμα στη Ρουμανία με την πρώτη σύζυγό του. Ο 47χρονος πήγε Τουρκία πριν ένα χρόνο περίπου μαζί με την δεύτερη σύζυγο του και τα δύο τους παιδιά όπου άρχισε να εργάζεται ως ράφτης. Καθώς όμως τα χρήματα που έβγαζε δεν έφθαναν για να ζήσει την τετραμελή οικογένεια του, αποφάσισαν να φύγουν στην Ευρώπη.

Αρχικά θα πήγαινε ο ίδιος στην Ιταλία και όταν θα τακτοποιούνταν θα έπαιρνε κοντά του και τους υπόλοιπους. Ο 47χρονος είπε πως κατέβαλε για αυτό το ταξίδι το ποσό των 3000 ευρώ και πως ουδεμία σχέση έχει την διακίνηση μεταναστών, ενώ δεν κυβέρνησε το σκάφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ούτε προέβη σε άλλη ενέργεια που να τον ενοχοποιεί.

Τελικά μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και οι δύο αλλοδαποί κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Σημειώνεται πως το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, με την σύλληψη των δύο πρώτων αλλοδαπών κατηγορουμένων (του Αφγανού και του Σύριου) την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου και την άσκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στις 4 και δέκα το απόγευμα της 29ης Αυγούστου 2016 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου από επαγγελματία ψαρά ότι στην θαλάσσια περιοχή του Πρασονησίου έπλεε σκάφος τύπου «λάντζας» στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός επιβατών, πιθανώς παράτυποι αλλοδαποί.

Άμεσα στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού καθώς και τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαινε προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου. Τα δύο σκάφη εντόπισαν την λάντζα με τους 68 αλλοδαπούς και με τη βοήθεια του πλωτού του Λιμενικού, αυτή κατέπλευσε στην περιοχή «Πλημμύρι» της Ρόδου όπου και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια οι πρόσφυγες και μετανάστες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα παλιά σφαγεία της Ρόδου.

Όπως έγινε γνωστό, στην λάντζα επέβαιναν 68 άτομα εκ των οποίων οι 26 από το Αφγανιστάν, οι 13 από το Πακιστάν, οι 3 από την Συρία, 16 από το Ιράκ, 6 από το Ιράν, 3 από το Νεπάλ και ένας από Σρι Λάνκα.

Επρόκειτο δηλαδή για 37 άνδρες, 18 γυναίκες και 13 παιδιά.

Μεταξύ των αλλοδαπών βρίσκονταν και ο 33χρονος Σύριος και ο 29χρονος από το Αφγανιστάν, τους οποίους οι Λιμενικοί συνέλαβαν ως διακινητές των 68 προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο οι ίδιοι φέρονται να αρνούνται τις κατηγορίες που ήδη έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου σε βάρος τους, όπως εξάλλου έκαναν και οι άλλοι δύο Σύριοι συγκατηγορούμενοι τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων