Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  το 10ο Πολιτιστικό φεστιβάλ Παστίδας

Για 10η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας Ρόδου «Καμάρι» πραγματοποίησε με επιτυχία το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας από 1-7 Σεπτεμβρίου 2016.

Μία εβδομάδα γεμάτη από εκδηλώσεις που κάλυψαν όλο το φάσμα των απαιτήσεων του κόσμου.
Θέατρο, Παραδοσιακοί και Μοντέρνοι Χοροί και Συναυλίες συνετέλεσαν το σκηνικό των ημερών του Φεστιβάλ.

Στην έναρξη προβλήθηκε ένα βίντεο διάρκειας μισής ώρας που περιλάμβανε όλη την ιστορία και των σημαντικότερων δράσεων του Συλλόγου από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι και σήμερα όπως είναι τα Πολιτιστικά Φεστιβάλ Παστίδας, η Αναπαράσταση των Παθών με Ρωμαίους Στρατιώτες και Ιουδαίους,

Το τραγούδι του Μάη, ο Εορτασμός της Πρωτομαγιάς στον Άγιο Γεώργιο Παστίδας με παιχνίδια του παρελθόντος, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό με τον Άγιο Βασίλη να μοιράζει δώρα είτε στο Νοσοκομείο είτε με την άμαξα του στην Παστίδα, με την εγκαινίαση του Λαογραφικού και Παραδοσιακού Σπιτιού της Παστίδας, με την διοργάνωση φιλανθρωπικών τουρνουά ή πάρτυ για την ενίσχυση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη την συμπαράσταση μας, την πραγματοποίηση παρελάσεων στην Παστίδα για πρώτη φορά στην ιστορία της Κοινότητας αλλά και την συμμετοχή σε παρελάσεις στην πόλη της Ρόδου, την δημιουργία ιματιοθήκης με παραδοσιακές φορεσιές όχι μόνο του νησιού μας αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα κ.α.

 


Ακολούθησε βίντεο με σχόλια για το «Καμάρι» από ανθρώπους της Τοπική Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Παστίδας από κατοίκους της Παστίδας κ.α.
Στην συνέχεια η θεατρική παράσταση «Αγαπημένη μου Ελλάς» μία κοινωνική κωμωδία με τους Αναστασία Παντούση, Άρη Τσάπη και Γιάννη Φραγκίσκο σε σκηνοθεσία Μάριου Ντερντέ – προσφορά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου- ψυχαγώγησε, συγκίνησε και προβλημάτισε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, με τους συντελεστές να αποδίδουν άριστα τον ρόλο τους.

 


Η 2η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Παράδοση. Την αρχή έκανε η Χορευτική ομάδα των «Μενεξέδων» και ακολούθησαν ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαριτσών «Ο Κερωνιάτης» και το Τμήμα Αρχαρίων Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι».

Την 3η ημέρα είχαμε μουσική συναυλία αφιερωμένη σε μεγάλους συνθέτες και τραγουδιστές (Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Ξαρχάκος, Νταλάρας, Πάριος, Βοσκόπουλος, Μητσιάς, Διονυσίου, Αλεξίου, Γλυκερία κ.α.) με ερμηνευτές τους Μαριάνθη Χρυσανθή, Νομική Πελεκάνου, Νίκο Κυπριώτη, Αλέξανδρο Χούλη και Ταμπουρά Γιώργο και μουσικούς τους Φάνη Νάνο, Τάσο Νάνο, Φάνη Γιαλλουράκη, Σαρηγιαννίδη Σάββα, Σπάρταλη Χρόνη και Σιαλούπ Ιωσήφ. Στην υπέροχη αυτή μουσική βραδιά συμμετείχαν οι δάσκαλοι Γιώργος Πήχης και Νόνα Ναλμπάντη της Ομάδας Αργεντίνικου tango Ρόδου "El Abrazo del Tango".


Την 4η ημέρα το Α’ Παιδικό τμήμα και το Τμήμα Παραστάσεων Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας» και ο Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» μας ταξίδεψαν με τους χορούς που παρουσίασαν από την Ρόδο και την Πελοπόννησο μέχρι την Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Η 5η ημέρα ήταν αφιερωμένη στους μοντέρνους χορούς. Από πολύ μικρή ηλικία έως…όσο πάει, τα μέλη των σχολών STREET DANCE CLUB – Jill Zouni και DANCE SCHOOL – Κωνσταντίνα Νταλαμάγκα-Μιρόσαβιτς, χάρισαν μοναδικές στιγμές χορού και έκφρασης στον κόσμο που έδωσε το παρόν.

Η 6η ημέρα είχε στο μενού Χορό, Παράδοση, Ήθη & Έθιμα με τις συμμετοχές του Πολιτιστικού Συλλόγου Σορωνής "Το Αμπερνάλλι", το Τμήμα Εφήβων του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» ,το Χορευτικό Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού ,το Β’ Παιδικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρεμαστής «Η Πρόοδος».


Την 7η και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ βραβεύθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Καμάρι» και από την Δημοτική Κοινότητας Παστίδας οι αριστούχοι μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι εισαχθέντες στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση ενώ ο Σύλλογος πραγματοποίησε και ειδικές βραβεύσεις για παιδιά που διακρίθηκαν είτε σε κάποιο διαγωνισμό είτε σε άθλημα, σε ανθρώπους που βοήθησαν τα μέγιστα για να πραγματοποιηθούν κάποιες δράσεις και έργα του καθώς και τον Αστέρα Παστίδας για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και την άνοδο του στην Α’ Κατηγορία ΕΠΣΔ.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Παστίδας παρέδωσε στον Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου ένα χρηματικό ποσό από τις θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη.

Στη συνέχεια βραβεύθηκαν τουρίστες που επισκέπτονται για χρόνια την Παστίδα από τον Πρόεδρο της Δ.Κ.Παστίδας κ.Σάββα Πάττα και την Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου με την Αντιδήμαρχο κ.Χατζηλαζάρου Μαρίζα.

Ο Πρόεδρος της Παστίδας βράβευσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια και το 10ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας έκλεισε με Κρητικό και Νησιώτικο γλέντι από τον Στράτο Τσιρακάκη και την παρέα του.

Στην κλήρωση της λαχειαγοράς μεγάλος τυχερός αναδείχθηκε ο κ.Ντάσκας Θεόδωρος ο οποίος κέρδισε ένα κλιματιστικό μηχάνημα (air condition) που αγοράστηκε από το κατάστημα MEGA ELECTRICS ΚΟΥΛΟΥΜΠΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.


Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» θέλει να ευχαριστήσει δημόσια όλο τον κόσμο που έδωσε το παρόν, τους χορηγούς που σε κάθε εκδήλωση βοηθούν τα μέγιστα, τα ΜΜΕ για την προβολή  και στήριξη των εκδηλώσεων, τους συμμετέχοντες Πολιτιστικούς Συλλόγους – Σχολές Χορού - Μουσικούς κ.α., τον Α.Σ ΑΣΤΕΡΑ ΠΑΣΤΙΔΑΣ , την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Νικολάου Παστίδας, την Δημοτική Κοινότητα Παστίδας , τον κ. Διακοσταματίου Σάββα για τη συμβολή του στη μεταφορά των καλεσμένων μας «Ένωση Γυναικών Σύμης» και όλα τα μέλη του Συλλόγου που πραγματικά υπερέβαλλαν εαυτόν ούτως ώστε να λειτουργούν όλα στην εντέλεια και να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση.

Ευχαριστούμε τους δασκάλους χορού του Συλλόγου μας για την επιτυχημένη παρουσία των τμημάτων μας (Σιαλούπ Ιωσήφ & Κυριαζή Κυριακούλα). Επίσης τη δασκάλα ζωγραφικής του Συλλόγου μας Αντωνά Κατερίνα για την όμορφη έκθεση που μας παρουσίασε από τα τμήματα των παιδιών της.

Ο  Σύλλογος ευχαριστεί για άλλη μία φορά τον κύριο Τζονεβράκη Αριστείδη στο Άργος την κυρία Μηλιώ Κούνια από το Λεωνίδιο και την κυρία Γεωργίου Ευφημία από το Σύλλογο Λεωνίδιο στον Πειραιά για την συμβολή τους στη δημιουργία της τσακώνικης φορεσιάς και παράδοσης της Τσακωνίας. Τέλος να ευχαριστήσουμε τον κ.Σπανό Βασίλη – ACS για την ανιδιοτελή προσφορά του στον Σύλλογο.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής από τα τμήματα του Συλλόγου μας.