Προσφυγή μητέρας και κόρης από τη Ρόδο για δάνειο σε ελβετικά φράγκα

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν μητέρα και κόρη  από τη Ρόδο προκειμένου να πετύχουν την καταβολή των μηνιαίων δόσεων των δύο δανείων τους σε ελβετικό φράγκο συνολικού ποσού 167.000 ελβετικών φράγκων (CHF) με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης των δανείων, δηλαδή το 1,67!

Η 65χρονη συνταξιούχος μαζί με την 43χρονη κόρη της δια των δικηγόρων τους κ.κ. Χρυσής Χρυσοχού και Παναγιώτη Πανιέρα προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου ζητώντας, τη χορήγηση προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τον καθορισμό όλων των μηνιαίων δόσεων με βάση την ισοτιμία Ελβετικού φράγκου-Ευρώ στο 1,67 και όχι με βάση τη σημερινή ισχύουσα ισοτιμία του 1,03.  

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή κάνοντας δεκτό το αίτημα στο σύνολο του, σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει προσωρινά την τράπεζα να αποδέχεται την καταβολή των μηνιαίων δόσεων με βάση την ισοτιμία του 1,67 υπό τον όρο της συζήτησης της αιτήσεως επί των ασφαλιστικών μέτρων τον Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αίτηση, μητέρα και κόρη είχαν λάβει συνολικά δύο δάνεια, όλα σε ελβετικό φράγκο. Τα δάνεια ελήφθησαν το 2007, συνολικού ύψους 100.000  ευρώ με την τότε ισχύουσα ισοτιμία.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, η 65χρονη με την κόρη της κατέβαλαν κανονικά τις δόσεις τους, το υπόλοιπο των δανείων όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά ξεπέρασε ακόμα και το αρχικό ποσό δανεισμού! Έτσι για το πρώτο δάνειο έφθασαν να οφείλουν 72.000 ευρώ (ενώ το αρχικό ποσό δανεισμού ήταν 62.900) και για το δεύτερο 45.000 ευρώ (ενώ το αρχικό ποσό δανεισμού ήταν 36.000 ευρώ)!

Τους τελευταίους μήνες και εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας αδυνατούσαν να καταβάλλουν τις δυσβάστακτες δόσεις των δανείων τους όπως έχουν διαμορφωθεί, με κίνδυνο να καταγγελθούν τα δάνεια και να μετατραπούν σε Ευρώ με βάση την ισχύουσα ισοτιμία (1,03) εκτοξεύοντας την οφειλή τους στα ύψη!

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ με την προσωρινή διαταγή που έχει εκδοθεί η 65χρονη και η κόρη της πραγματοποιούν καταβολές με βάση την αρχική ισοτιμία, εξοικονομώντας κάθε μήνα 350 Ευρώ από κάθε δόση δανείου.