Σε 7.1Ο8 ανέρχονται οι Δωδεκανήσιοι υποψήφιοι για δότες μυελού των οστών

Σε 7.1Ο8 ανέρχονται οι Δωδεκανήσιοι υποψήφιοι για δότες μυελού των οστών

Σε 7.1Ο8 ανέρχονται οι Δωδεκανήσιοι υποψήφιοι για δότες μυελού των οστών

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 926 ΦΟΡΕΣ

Σημαντικό από κάθε άποψη το έργο της "ΡΟΔΑΥΓΗΣ"

Επτά χιλιάδες εκατόν οκτώ υποψήφιοι δότες μυελού των οστών και έξι ιστοσυμβατότητες είναι ο απολογισμός του έργου του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών στα πεντέμισι χρόνια λειτουργίας του, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός που αποδεικνύει και την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κατερίνα Παπαχατζή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών που γιορτάζεται σήμερα 17 Σεπτεμβρίου, μίλησε στην "Ροδιακή" για τις δράσεις του Συλλόγου, για τον τρόπο που μπορεί κάποιος να γίνει δότης, ενώ παράλληλα τόνισε το γεγονός οτι ο Σύλλογος είναι πάντοτε δίπλα σε όποιον χρειαστεί.

Μέλη του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Φίλων παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών “Ροδαυγή” με τον κ. Στέλιο ΓραγάκοΜέλη του Δωδεκανησιακού Συλλόγου Γονέων και Φίλων παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών “Ροδαυγή” με τον κ. Στέλιο Γραγάκο

Σε μια περιοχή που ο παιδικός καρκίνος μετράει αρκετά κρούσματα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το έργο τόσο του Συλλόγου όσο και των υποψηφίων δοτών μυελού των οστών, ενώ μεγάλη είναι η προσφορά και του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου "Άγιος Εφραίμ".

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως τα δείγματα που καταχωρήθηκαν απο τον Σύλλογο "Άγιος Εφραίμ" έχουν ξεπεράσει τα 1400, ενώ οι συντοπίτες μας βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν το έργο της Ροδαυγής.

Στις δράσεις της η Ροδαυγή το τελευταίο εξάμηνο έχει προσθέσει στο "βιογραφικό" της τη συμμετοχή στο 10 Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμόσχευσης, τη φιλοξενία 70 ατόμων του Συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα" αλλά και έναν ακόμη ιστοσυμβατό δότη, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να δώσει μυελό των οστών σε Ελληνόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο, αυτό πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαϊου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ενώ επικεφαλής του συνεδρίου ήταν ο παιδίατρος- αιματολόγος του Ογκολογικού Νοσοκομείου Παίδων "Ελπίδα" κ. Στέλιος Γραφάκος.

Τρεις μήνες μετά, στις 26 Αυγούστου, η Ροδαυγή καλωσόρισε τα παιδιά και τους γονείς που φιλοξενούνται στον ξενώνα του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο "Ελπίδα", που έμειναν για 5 μέρες στο νησί της Ρόδου, έχοντας ένα πρόγραμμα με όμορφες αποδράσεις και εκδρομές.

Μάλιστα, η Ροδαυγή οργάνωσε στα παιδιά ένα πολύ όμορφο πάρτι-γιορτή στην Καλλιθέα, στο Oasis Beach Bar, στην οποία παιδιά και γονείς διασκέδασαν και με το παραπάνω! Αξίζει να σημειωθεί πως η φιλοξενία των παιδιών, ήταν προσφορά ιδιωτών από την αρχή έως το τέλος της, γεγονός που για μια ακόμη φορά δείχνει την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας.

Πως να γίνεις δότης μυελού των οστών
Δότες γινόμαστε μόνο γράφοντας μια αίτηση, και όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο με λίγο στοματικό επίχρισμα, (σάλιο). Η αίτηση στέλνεται στο όραμα Ελπίδας, όπου καταχωρούνται τα στοιχεία μας στην Παγκόσμια δεξαμενή.

Στην περίπτωση που βρεθούμε και είμαστε συμβατοί, τότε δίνουμε μόνο 250 ml αίμα, και όχι μυελό όπως γινόταν παλαιότερα. Μόνο με λίγο αίμα, δίνεις ζωή σε ένα παιδί, σε έναν ενήλικα, σε έναν φίλο, σε έναν πατέρα, σε μια μητέρα, έναν αδελφό, στον οποιοδήποτε άνθρωπο της διπλανής πόρτας.

Η μεταμόσχευση γίνεται μόνο με μια μετάγγιση και κρατάει μόνο 8 λεπτά.
Όποιος θέλει να γίνει δότης μπορεί να απευθυνθεί στα γραφεία του συλλόγου Ροδαυγή , εντός του Γ.Ν.Ρ στο ισόγειο απέναντι από το παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης καθημερινά, από τις 8:30 έως τις 13:30, ενώ για οποιοδήποτε παιδί έχει διαγνωστεί με καρκίνο, ο σύλλογος μπορεί να διαθέσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα μέλη του συλλόγου είναι τα εξής:
6947630863
6932289374
6932090253

Τα παιδιά και οι γονείς του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα”  που φιλοξενήθηκαν στη Ρόδο τον περασμένο μήναΤα παιδιά και οι γονείς του συλλόγου φίλων παιδιών με καρκίνο “Ελπίδα” που φιλοξενήθηκαν στη Ρόδο τον περασμένο μήνα

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο