Κομβικό σημείο η Ρόδος  για την εμπορία ανθρώπων!

«Κομβικό σημείο» όσο αφορά στην εμπορία ανθρώπων θεωρείται η Ρόδος, και λόγω  της θέσης της αλλά και επειδή είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, σύμφωνα με τα περιστατικά που έχει αντιμετωπίσει στο νησί μας η ΜΚΟ Α21, στελέχη της οποίας βρέθηκαν χθες εδώ για να εκπαιδεύσουν στελέχη του Λιμενικού Σώματος αλλά και να μιλήσουν σε ημερίδα που διοργανώθηκε χθες το βράδυ στο θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδων».

 

«Εμπορία ανθρώπων: Δες κάτω από την επιφάνεια», ήταν το θέμα της ημερίδας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ με κεντρικούς ομιλητές την καμπάνια από τη Θεσσαλονίκη Α21. Η ημερίδα αυτή, διοργανώθηκε από τις δομές υποστήριξης γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου της Ρόδου, δηλαδή από το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, υπό την εποπτεία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, κας Άννας Ζωάννου.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες, καταρχήν, η Αντιδήμαρχος είπε ότι, ως Δήμος Ρόδου, είμαστε από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα αφού εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί τις δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και έχει τη συνεργασία με το γραφείο της συμβουλευτικής όπου, καθημερινά, γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά και βοηθούν με τον τρόπο τους αυτές τις γυναίκες να βγουν από το αδιέξοδο και χθες μίλησαν για όλη αυτή τη διαδικασία που σε συνεργασία και με την Α21 και τα Σώματα Ασφαλείας καταφέρνουν να βοηθούν αυτές τις γυναίκες που ζητούν μόνες τους τη βοήθεια από αυτές τις δομές.

Σύμφωνα με την ίδια, ο στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για κάτι που μπορεί να συμβεί στη διπλανή μας πόρτα αφού ο πολίτης που είναι υποψιασμένος θα εστιάσει την προσοχή του. Το άλλο είναι ότι επειδή αυτές οι γυναίκες περνούν κάποια στάδια πριν φθάσουν στη σωματεμπορία, είναι πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί περιστατικό διότι από τη στιγμή που θα μπουν στην Ελλάδα θα παραληφθούν από κάποιους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά, υπάρχει η δικτύωση με τις άλλες χώρες, οπότε υφίστανται το πρώτο στάδιο που είναι ο φόβος, η βία, η κακοποίηση.

Είπε, ακόμη, ότι επειδή και στη Ρόδο έχουμε αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό αλλά υπήρχε σωστή στρατηγική από το Δήμαρχο ώστε να μην ξεφύγουμε, γι’ αυτό υπήρξε άμεση συνεργασία με το Λιμενικό και την Αστυνομία και έτσι μπόρεσαν και φρέναραν κατά κάποιον τρόπο κάποια δυνητική εμπορία ανθρώπων μέσα από τους μετανάστες που προσωρινά περνούν από το νησί μας.

Ο κ. Άρης Καρδασιλάρης από την Α21 αναφέρθηκε στη λειτουργία του Οργανισμού αλλά ερωτηθείς αναφέρθηκε και στη Ρόδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, η Α21 είναι ένας Οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2008 με βάση τη Θεσσαλονίκη αλλά είναι πανελλαδικής εμβέλειας για περιστατικά υποστήριξης θυμάτων αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Στη Ρόδο συγκεκριμένα έχουν ξαναέρθει και πριν από δύο χρόνια και, όπως είπε, η Ρόδος είναι από τα μέρη που είχαν αρκετές διασώσεις τα τελευταία χρόνια, δηλαδή υπήρξε αρκετή δράση από την Αστυνομία στο να μπορέσει να βγάζει υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, όπως και έχουν υποστηρίξει πολλά θύματα και στο παρελθόν από μόνοι τους αλλά και σε συνεργασία με  τις δομές εδώ τα τελευταία χρόνια.

Όπως εξηγεί ο κ. Καρδασιλάρης, η εμπορία ανθρώπων δεν είναι το να εξυπηρετήσω κάποιον να περάσει από τη μία χώρα στην άλλη, είναι η ανθρώπινη εκμετάλλευση, είναι μία σύγχρονης μορφής δουλεία, το human trafficking, δηλαδή το να εκμεταλλευόμαστε έναν άνθρωπο, να τον βλέπουμε σαν αντικείμενο, να κερδοσκοπούμε εις βάρος της ελευθερίας ανθρώπων. Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι συνδυασμένο και έχει γίνει πολλές φορές και μέσα στον τελευταίο χρόνο, δηλαδή συνδυάζεται πάρα πολύ με την προσφυγική κίνηση και τη μετανάστευση, απλά και μόνο σαν βάση ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον ευάλωτοι, οπότε πολύ εύκολα θα αλιευθούν από κάποιον επιτήδειο που θα εκμεταλλευθεί αυτή την κατάσταση.

Όσο αφορά στη Ρόδο, από το 2008 μέχρι σήμερα αντιμετώπισαν τουλάχιστον δέκα περιστατικά θυμάτων εμπορίας ανθρώπων από τη Ρόδο, εκ των οποίων κάποια από αυτά, περισσότερα από 4-5 έχουν μείνει στον ξενώνα τους μέχρι να επαναπατριστούν και να μπορέσουν να τους βοηθήσουν μετά και με νομική υποστήριξη κτλ. Αυτά τα περιστατικά ήταν όλα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και όπως είπε ο ίδιος, θεωρεί ότι η Ρόδος έχει μία σημαντική θέση στο εμπόριο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σαν τουριστικός προορισμός και λόγω θέσης.

Όπως είπε, υπήρχαν κυκλώματα στη Ρόδο τα οποία δρούσαν αυτόνομα, δηλαδή δεν ήταν από άλλα μέρη της Ελλάδας και έστελναν τις κοπέλες εδώ αλλά από εδώ αλίευαν τα θύματα στο εξωτερικό μέσω διεθνούς συνεργασίας των κυκλωμάτων. Επίσης, είχαν πολλές φορές περιστατικά, θύματα, τα οποία διασώθηκαν από άλλες περιοχές της Ελλάδας τα οποία το καλοκαίρι τα έφερναν στη Ρόδο για να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση στην καλοκαιρινή περίοδο με τον τουρισμό.

«Οπότε, η Ρόδος έχει μία γεωγραφική και κοινωνική ίσως θέση που το φαινόμενο αυτό υπάρχει», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι έχουν μία πολύ καλή συνεργασία με τις κοινωνικές δομές στη Ρόδο.

Επίσης, νωρίτερα χθες το μεσημέρι, έκαναν εκπαιδευτική ενημέρωση για το θέμα αυτό στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, και όπως είπε ο κ. Καρδασιλάρης θεωρούν ότι η ενημέρωση είναι πάρα πολύ σημαντική και για τα Σώματα ασφαλείας και για τους πολίτες.

Τέλος, ο σημαιοφόρος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, κ. Βλαδίμηρος Καΐσίδης, ο οποίος ήταν παρών, καταρχήν, ευχαρίστησε για την άψογη συνεργασία με την υπηρεσία όλα αυτά τα χρόνια, και θέλησε να αναφέρει ότι,  ειδικότερα για τις προσφυγικές ροές τα τελευταία χρόνια, χάρη σ’ αυτή την καλή συνεργασία έχουν υψώσει τείχη προστασίας όσο αφορά στη σωματεμπορία και τις άλλες μορφές εκμετάλλευσης των ανθρώπων και αυτό οφείλεται σίγουρα στην καλή συνεργασία που διατηρούν, το Κεντρικό Λιμεναρχείο, η Αστυνομική Διεύθυνση με το Δήμο της Ρόδου.

Ερωτηθείς, τέλος, για το συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι, στη Ρόδο, ευτυχώς, δεν παρατηρείται το φαινόμενο απομονωμένων γυναικών να ταξιδεύουν αφού οι περισσότερες συνοδεύονταν είτε από τον άνδρα τους είτε από κάποιο συγγενικό πρόσωπο, κάτι που είναι θετικό. Ωστόσο, οι περισσότεροι μετανάστες, περνάνε πάντα από μία συζήτηση με τη βοήθεια διερμηνέων για τέτοιου είδους θέματα.