Προχωρούν οι διαδικασίες για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Προχωρούν οι διαδικασίες για  τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Προχωρούν οι διαδικασίες για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 506 ΦΟΡΕΣ

Σε καθένα από αυτούς θα βραβευτούν τρεις προτάσεις

Ο μεγαλύτερος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αστικού εξοπλισμού στην Ελλάδα, θα είναι αυτός που θα προκηρυχτεί στο τέλος του Οκτώβρη, για τα νησιά της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει εννέα θεματικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και θα απονεμηθούν 27 έπαθλα για τις προτάσεις που θα διακριθούν.

Αντικείμενο του διαγωνισμού για τα νησιά της Δωδεκανήσου θα αποτελέσει ο σχεδιασμός πρότυπου τύπου:
- Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
- Φωτιστικού εξωτερικού χώρου
- Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου
- Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
- Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο , αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα)

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που υλοποιείται σε στενή συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, φορείς οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στο Νότιο Αιγαίο, οι οποίοι θα «απελευθερώσουν» την δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού δυναμικού της περιοχής, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμιση των νησιών.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του συλλόγου αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου Γιώργος Σκιαδόπουλος, σε κάθε διαγωνισμό θα βραβευτούν οι τρεις πρώτες προτάσεις που θα επιλεγούν, γεγονός πολύ σημαντικό για το συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, που έχει πληγεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σκοπός των διαγωνισμών είναι η αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, αλλά και η απόκτηση χαρακτηριστικών που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.

Μέσα από αυτούς θα επιτευχθεί η αναζήτηση πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων, που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εννέα διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό των νησιών, θα ακολουθήσει διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για την αισθητική αποκατάσταση του Κολυμβητηρίου του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου και του περιβάλλοντος χώρου.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λόγω της περίοπτης θέσης των εγκαταστάσεων, που αποτελούν εμφανές σημείο για τον επισκέπτη κατά την εν πλω είσοδο του στο νησί, με σκοπό, όχι μόνο την αισθητική αποκατάστασή και αναβάθμιση του χώρου όπου βρίσκεται ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου, αλλά κυρίως για να αποτελέσει τοπόσημο για τη Ρόδο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του νοτίου Αιγαίου θα προκηρυχτεί παγκόσμιος διαγωνισμός και αυτός θα αφορά το κολυμβητήριο του ΝΟΡ που δημιουργήθηκε το 1947 ( στην περιοχή όμως προϋπήρχαν εγκαταστάσεις που αποτελούσαν χώρο σκοποβολής μέχρι το 1932)

Σημειώνεται ότι ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου μέσα στο σύνολο των πολυδιάστατων δράσεών του, ανακήρυξε πέρσι με τη στήριξη πολλών φορέων και συλλόγων το φετινό Οκτώβριο ως «μήνα Αρχιτεκτονικής, Πολιτισμού και Τουρισμού».

Φέτος τον Οκτώβριο λοιπόν εκτός από την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στη Ρόδο τον Ιούλιο από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με το σύλλογο αρχιτεκτόνων και αφορά την «Ανάπλαση της Πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου». Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει σημειωθεί μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από Έλληνες αρχιτέκτονες αλλά και από ξένους.

Επίσης μετά την επιτυχή οργάνωση του 1ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2015 το οποίο προσέλκυσε 450 συνέδρους, ο σύλλογος θα συνδιοργανώσει με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου το «2ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου 2016.

Η πλατεία Γ. ΧαρίτουΗ πλατεία Γ. Χαρίτου

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και πολλών άλλων Φορέων και Συλλόγων. Το κύρος των ομιλητών θα είναι Διεθνούς και Πανελλήνιας εμβέλειας.

Το συνέδριο απευθύνεται σε όλους τους αρχιτέκτονες της Ελλάδας, σε όλους τους φορείς και την επιστημονική κοινότητα γύρω από τον χώρο της εκπαίδευσης στην Ελλάδα, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές, καθώς και σε ολόκληρη την κοινωνία ανεξαρτήτως μορφωτικού υποβάθρου.

Ένας από τους στόχους είναι το συνέδριο να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια θεσμό αναγνωρίσιμο και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Ο ναυτικός όμιλος ΡόδουΟ ναυτικός όμιλος Ρόδου

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου