Θ. Σταμούλης: Θετικό βήμα η  υποχρεωτικότητα των συλλογικών  συμβάσεων στα ξενοδοχεία

«Ορισμένοι τέως βουλευτές της Ν.Δ. να σταματήσουν να παρενοχλούν και να παρεμποδίζουν το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας σε θέματα που αφορούν πρόστιμα ξενοδόχων» διαμηνύει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης, μιλώντας Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7 και την Πόλυ Χατζημάρκου.

 

Τον περασμένο Ιούλιο τεχνικοί - ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) έφτασαν στο νησί της Ρόδου, οι οποίοι, συντονισμένα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου και τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων διενήργησαν εντατικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία, εστιάζοντας κυρίως σε αδήλωτη εργασία, μαθητεία και μη καταβολή δεδουλευμένων.

Από τους ελέγχους, που συνεχίζονται ως σήμερα, έχουν ήδη επιβληθεί αρκετά πρόστιμα, σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα «τσουχτερά».

Ακριβώς για αυτό το χρόνιο ζήτημα των ξενοδόχων-μεγαλοοφειλετών, ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης, αναφέρει «Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7» και την Πόλυ Χατζημάρκου:

«Πράγματι, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που χρωστάνε λεφτά από την προηγούμενη χρονιά -ή και χρονιές. Έχουμε κατά καιρούς φτάσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Σε έναν συγκεκριμένο όμιλο, μάλιστα, του έχουν υποβληθεί 48 μηνύσεις!

Το αυτί του όμως δεν ιδρώνει γιατί τυγχάνει να έχει έναν …κουμπάρο, μια δεξιά κουμπαριά ας το πω έτσι,  και δεν μπορούμε να βρούμε άκρη... Του έχουν επιβληθεί πρόστιμα χιλιάδων ευρώ και τώρα ψάχνουμε αν αυτά έχουν πληρωθεί».

«Αυτό που θέλω να ζητήσω είναι ορισμένοι τέως βουλευτές της Ν.Δ. να σταματήσουν να παρενοχλούν και να παρεμποδίζουν το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας σε θέματα που αφορούν πρόστιμα και λοιπά» προσθέτει.

Αν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο, αυτό πρέπει να γίνει, χωρίς να παίζονται παιχνίδια τονίζει ο κ. Σταμούλης  προσθέτοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι –σημειώνουμε ότι μόνο στα ξενοδοχεία της Ρόδου εργάζονται γύρω στα 17.000 άτομα-  πρέπει να προστατευτούν, κάτι που αυτή τη στιγμή δε γίνεται.

Θέλει πολύ δουλειά και προσπάθεια για να μαζευτούν οι «παλιές αμαρτίες», όπως χαρακτηριστικά λέει και σημειώνει ξανά ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Είναι θετικό το ότι τη μια μέρα θα βγει για έλεγχο η επιθεώρηση εργασίας, την άλλη μέρα οι τεχνικοί επιθεωρητές, οι ειδικοί επιθεωρητές, την άλλη το ΙΚΑ, την άλλη κλιμάκιο από την Κρήτη…».

«Έγκυρες πληροφορίες μου αναφέρουν ότι αυτές τις μέρες περνάει ένας νόμος για την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων σε όλα τα ξενοδοχεία. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί το ένα ξενοδοχείο να πληρώνει έτσι και το άλλο αλλιώς, πρέπει να πληρώνουν όλοι τα ίδια, βάσει των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει.

Μπορεί να μην συμφέρει πολλούς ξενοδόχους, αλλά θεωρώ ότι ένα θετικό βήμα από την κυβέρνηση στο θέμα των εργαζομένων». Με την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων είναι υποχρεωμένοι όλοι να πηγαίνουν με την τοπική συλλογική σύμβαση, και αν δεν τους αρέσει και δεν υπογράψουν άλλη σύμβαση με το Σωματείο, να ακολουθούν τη, εξίσου καλή, σύμβαση της πανελλήνιας ομοσπονδίας».

Ο κ. Σταμούλης ζητάει από τη συχνότητα του 103.7 Στο Κόκκινο, να επανέλθει η συζήτηση για το επίδομα ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Τον χειμώνα ο εργαζόμενος δεν μπορεί να ζήσει με τα λεφτά που παίρνει το καλοκαίρι από την επιχείρηση» κι αυτό είναι μια «παλιά αδικία» που, όπως είπε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν ότι θα επανεξετάσουν.