Τιμήθηκε από το δήμο της Ρόδου ο μουσικοσυνθέτης Σάββας Καρατζιάς

Τιμήθηκε από το δήμο της Ρόδου ο μουσικοσυνθέτης Σάββας Καρατζιάς

Τιμήθηκε από το δήμο της Ρόδου ο μουσικοσυνθέτης Σάββας Καρατζιάς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1198 ΦΟΡΕΣ

Με διάχυτη τη συγκινησιακή φόρτιση, σε μία σεμνή τελετή, χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εθιμοτυπίας, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, απένειμε τιμητική πλακέτα σε έναν Ρόδιο καλλιτέχνη που έχει περάσει τα (στενά) όρια του νησιού, τον μουσικοσυνθέτη Σάββα Καρατζιά.

…Ήταν όλοι τους εκεί χθες, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, για να τιμήσουν τον ρόδιο καλλιτέχνη, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι γιος του επί χρόνια δημοτικού συμβούλου, Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΡ, κ. Δημήτρη Καρατζιά.

Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, Γιώργος Πόκκιας, Αγαπητός Πάλλας και η κα Λίτσα Κρεμαστινού, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης, ο Πρόεδρος της ΡΟΔΑ κ. Παρασκευάς, ο Πρόεδρος της δ.κ. Ρόδου κ. Μίλτος Παγκάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Σωτήρης Πετράκης και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Δήμαρχος Τήλου κα Καμμά.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος, μεταξύ άλλων, εστίασε στον καλλιτέχνη, τη σεμνότητα και τη δημιουργικότητά του και είπε ότι, πολλές φορές, είναι υποχρέωση να τιμήσουν συμπολίτες ή επισκέπτες επώνυμους, ξένους, που προσφέρουν κάτι για την πόλη.
«Υπάρχουν όμως-συνέχισε-και κάποιες διακρίσεις που γίνονται πραγματικά από καρδιάς σε ανθρώπους δικούς μας που πρέπει να τους σκεφτόμαστε και αν δεν μπορούμε ως Δήμος να τους βοηθάμε υλικά, με την έννοια της στήριξης μίας εκδήλωσης, είναι οι προσωπικές στιγμές όλων που θα θυμούνται αυτή την όμορφη, σεμνή, τελετή».

Όπως είπε, ως Δημοτική Αρχή, έχουν πολλά στο μυαλό τους, σχεδιασμούς για το νησί αλλά και την καθημερινότητα και πολλές φορές νομίζουν κάποιοι ότι ξεχνούν το σπουδαιότερο: Τον ανθρωποκεντρικό ρόλο του Δήμου, δηλαδή το να προβάλει, να στηρίξει και να δώσει μία συμβολική μεν αλλά σπουδαία διάκριση. Και συνέχισε λέγοντας:

«Όλοι, αυτή τη στιγμή, στην ψυχή και την καρδιά μας έχουμε τα ίδια συναισθήματα: Αφενός μεν να επαινέσουμε και να προβάλλουμε το έργο ενός συμπολίτη μας. Από την άλλη, να στείλουμε κάποιο μήνυμα στην κοινωνία και τις νεότερες γενιές και, πάνω απ’ όλα να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Και στο Σάββα αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ακριβώς όλη αυτή η δημιουργία που βγαίνει μέσα από τις δυσκολίες, μέσα από την καλλιτεχνική του ιδιότητα.

Όμως, υπάρχει και η άλλη ιδιότητα, η ατυχία τον έφερε να είναι στο αναπηρικό καροτσάκι, αλλά σε όποια δράση συσχετίζεται και με αυτό τον τομέα, των ατόμων πλέον με ειδικές δεξιότητες, είναι πάντα παρών, συμπαραστάτης». Αναφέρθηκε, επίσης, και στη δραστηριότητα του με την ομάδα μπάσκετ σε καρότσι.

«Συνδυάζει αυτά τα μεγάλα προσόντα ο Σάββας και είναι καταβολές και αλίμονό μας αν ξεκόψουμε από τις ρίζες μας», είπε και, γυρνώντας προς τον ίδιο, συμπλήρωσε: «Αυτό, λοιπόν, που σε διακρίνει είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να σε κατευθύνει στην παραπέρα πορεία. Γιατί και ο τόπος σε χρειάζεται και η οικογένειά σου και οι φίλοι σου» και του ευχήθηκε να είναι δυνατός και να ταξιδεύει με τη δημιουργία του στα πέρατα της γης και να μεταφέρει το πνεύμα του αληθινού, του σεμνού, του δημιουργικού Ροδίτη.

Μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ο πατέρας του καλλιτέχνη, ο Δημήτρης Καρατζιάς, εξομολογήθηκε ότι πρόσφατα έκλαψε από χαρά για το γιο του και δήλωσε πάρα πολύ περήφανος που ο Σάββας ο Καρατζιάς είναι παιδί του. «Πάνω απ’ όλα αξίζουν συγχαρητήρια στο Σάββα γιατί είχε τη δύναμη ψυχής», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι ο Ρόδιος καλλιτέχνης έχει βλέψεις πολύ ψηλές, βλέπει τη μουσική σαν λειτούργημα και θέλει ν’ ανοίξει τα φτερά του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Αϊβάζης είπε: «Πραγματικά, ο Σάββας δεν έχει πια όρια, έχει ξεπεράσει τα όρια της Ρόδου, ταξιδεύει μέσα από τη δυνατότητα που έχει να μεταγράφει τη σκέψη του στο χαρτί και από εκεί να τη δίνει σε καλλιτέχνες να την υλοποιούν. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι δημιουργικός, η αποστολή του ως συνθέτης είναι να μεταδίδει τον παλμό της εποχής μας».

Είπε ότι παρουσίασαν τον «Κύκλο του Δέκα», το τελευταίο του έργο, το οποίο ήταν και η αφορμή για τη βράβευση, που πρώτα έγινε γνωστό εκτός Ρόδου, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, και μετά ήρθε ο Σάββας σαν…καλεσμένος δημιουργός πια στη Ρόδο. Όμως, θέλουν από εδώ να ξεκινάει η δημιουργία του και γι’ αυτό ήδη έχουν ξεκινήσει συνεργασία.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι διαφημίζει τη Ρόδο και μας κάνει όλους υπερήφανους και του ευχήθηκε να είναι πάντα δυνατός και δημιουργικός γιατί μέσα από το έργο του στηρίζει και νέα παιδιά της Ρόδου.

Τέλος, μίλησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, αλλά και τους μουσικούς που παρέστησαν στην εκδήλωση, είπε ότι ένας συνθέτης για να δημιουργήσει μπορεί να έχει το προβάδισμα, καθώς έχει τη σκέψη, έχει τις νότες στην αρχή αλλά δεν υπάρχει χωρίς τους μουσικούς του γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο αυτό που γίνεται με μουσικούς από εδώ.

Ευχαρίστησε και όσους συμμετείχαν στην παράσταση «Ο Κύκλος του Δέκα» και ευχήθηκε να υπάρχουν και στο μέλλον άλλες συνεργασίες. Και είπε: «Θα ήθελα να πω πόσο σημαντικό είναι για έναν δημιουργό μέσα από τον τόπο του να του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζει το έργο του. Για μένα είναι απίστευτα σπουδαίο το να μπορώ να κοινωνώ αυτό το οποίο καλλιτεχνικά θέλω να δώσω στον κόσμο».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στη σκληρή δουλειά που χρειάζεται μία παραγωγή αφού για να βγει ένα αποτέλεσμα στη σκηνή μέχρι να φθάσει εκεί, πολλές φορές, υπάρχει μία δουλειά πολλών μηνών ίσως και ετών. Και είχε την τύχη να το κάνει παρουσιάζοντας τη δουλειά του φέτος στη Ρόδο ενώ είπε ότι ήταν πολύ σημαντικό που είχε τη στήριξη του Δήμου.

Και έκλεισε με το εξής μήνυμα: «Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να έχουμε σαν καλλιτέχνες αισθητική σημαντική και όμορφη και να δείξουμε ότι αυτός ο τόπος παράγει πολιτισμό και έξω. Πρέπει να προσέξουμε λίγο το πώς παρέχουμε αυτό τον πολιτισμό και το πως τον ταξιδεύουμε. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να γεννηθεί ένα φυτώριο το οποίο μέσα από τους μαθητές και τα παιδιά της Ρόδου θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε μαζί τον πολιτισμό της Ρόδου».

Από εκεί πιάστηκε ο Δήμαρχος και μίλησε για το μεγάλο στοίχημα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε δικούς μας δημιουργούς.

Βιογραφικό
Ο Σάββας Καρατζιάς γεννήθηκε στη Ρόδο στις 19 Μαρτίου του 1981. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με καθηγήτρια την Μαλαματή Παρασκευή στο
ωδείο A. Corelli το 1995 και απ' τον Ιούνιο του 2014 είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας με "΄Αριστα".

Απ' το 1991 έως το 1996 παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας στο ωδείο A. Corelli στην τάξη του Πετρίδη Νικόλαου, συμμετέχοντας σε διάφορα μουσικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα.
To 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην σχολή Ανώτερων Θεωρητικών στο τμήμα ειδικού Αρμονίας και Αντίστιξης στο ωδείο A. Corelli ,αποκτώντας τα πτυχία του με βαθμό " Άριστα Παμψηφεί" . Παράλληλα συνεχίζει τις σπουδές του στα γνωστικά αντικείμενα: Ενορχήστρωση και Σύνθεση με καθηγητή έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, κύριο Νίκο Χαριζάνο.
Εμφανίστηκε στη δισκογραφία σαν συνθέτης το 2015, στο δίσκο "Echomonologues".

Έχει συμμετάσχει ως σολίστ κιθάρας , με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2011 και σε διάφορα μουσικά κονσέρτα και συναυλίες από το 1996 έως και σήμερα. Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με διάφορους καταξιωμένους σολίστες καθώς και ορχήστρες όπως : η Χρυσή ολυμπιονίκης χορωδία Ροζάρτε, Ρόζη Μαστροσάββα, Παναγιώτη Γώγο, Αναστάσιο Στέλλα, Ματίνα Μακέστα, Γιώργο Καβάσιλα. Επίσης έχει πάρει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για κλασική κιθάρα "World Guitar Competition" το 2012 στο Novi Sad της Σερβίας, με το έργο Four errant icons , περνώντας στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Το 2016 συνέθεσε το μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο «Ο κύκλος του Δέκα», όπου παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τέλος είναι διευθυντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Α. Corelli Ρόδου από το 2008 έως και σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη