Επίσκεψη του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου στην Ιερά Μητρόπολη Λέρου

Με μεγάλη χαρά, έγινα δεκτός για να συμμετάσχω σε μία συγκινητική τελετή, στο νησί της Λέρου, την περασμένη εβδομάδα - συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου. Έχω επισκεφτεί τη Λέρο και παλαιότερα. Είναι πραγματικά ένα πανέμορφο και ειδυλλιακό νησί. Έχει το ωραιότερο πανόραμα με θέα τη θάλασσα. Οι κόλποι της Λέρου, είναι εξαίσιοι. Οι κάτοικοι είναι θερμοί και φιλικοί.

 Ηγήθηκα μίας τελετής για να προσευχηθούμε για αυτούς που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχε εκεί, μια μεγάλη Ιταλική Ναυτική Βάση, η οποία μεταγενέστερα μετατράπηκε σε Τεχνικό Κολλέγιο, αργότερα στέγασε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και σήμερα είναι «Hotpost» για πρόσφυγες.

Η μικρή τελετή, πραγματοποιήθηκε έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο συγκρότημα της παλιάς βάσης. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παΐσιος ήταν παρών. Προσευχήθηκα για τους νεκρούς και για αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους.  Βεβαίως υπήρχαν πολλοί σύμμαχοι και ντόπιοι Έλληνες, οι οποίοι επίσης έχασαν τη ζωή  τους στη Λέρο.  Μέσα σε αυτή την ειρηνική τοποθεσία, θα ήταν δύσκολο τώρα να φανταστούμε τις τραγωδίες που έλαβαν χώρα εκεί, πριν από τόσα χρόνια.

Μετά την τελετή, προσκλήθηκα από τον Μητροπολίτη Παΐσιο για γεύμα στο σπίτι του. Ο Σεβασμιότατος Παΐσιος είναι ένας θαυμάσιος Μητροπολίτης.  Χαμογελαστός και ταπεινόφρων. Ήταν πολύ ευγενικός προς εμένα όταν πρωτοήρθα στη Ρόδο. Ήμασταν γείτονες στο Νιοχώρι και ποτέ δεν θα ξεχάσω την καλοσύνη του και την υποστήριξή του.

Ήταν μεγάλη ευχαρίστηση για μένα, που πέρασα κάποιες ώρες μαζί του στο σπίτι του, με τον φιλοξενούμενό του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ  Χαρκιωλάκη, ο οποίος είχε υπηρετήσει πολλά χρόνια στην Αυστραλία, στην Νέα Ζηλανδία και στην Τασμανία. Είναι μία θαυμάσια προσωπικότητα, από κάθε άποψη και με ιδιαίτερη μόρφωση.

Έφυγα από τη Λέρο έχοντας την αίσθηση της πληρότητας. Ευελπιστώ να επιστρέψω σύντομα.

Πατέρας Λουκάς Gregory OFM
Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καθολικής Αρχιεπισκοπής Ρόδου,Εκπρόσωπος του Τάγματος των Αδελφών Φραγκισκανών της Κουστωδίας των Αγίων Τόπων,
Εφημέριος Ι. Ναών Παναγίας της Νίκης, Αγ. Φραγκίσκου Ρόδου και Αμνού του Θεού της Κω