Σε δεσμεύσεις λογαριασμών  οφειλετών και  για ΔΗΦΟΔΩ,  προχώρησε ο δήμος Πάτμου

Σε δεσμεύσεις λογαριασμών 35-40 συμπολιτών μας, που είχαν οφειλές από 2.300 - 77.000 ευρώ, προχώρησε ο Δήμος Πάτμου τις τελευταίες μέρες. Μεταξύ αυτών και  ΔΗΦΟΔΩ βεβαιωμένο μέχρι τον Αύγουστο του 2015.

Μεγάλη ήταν η έκπληξη για τους συμπολίτες μας,  που πήγαν στην τράπεζα τους να πληρώσουν επιταγές και είδαν ότι τα ποσά που χρειάζονταν δεν έφταναν,  γιατί είχαν δεσμευτεί  οι   οφειλές τους στο Δήμο Πάτμου.

Να θυμίσουμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου η οικονομική υπηρεσία του Δήμου είχε στείλει ραβασάκια στους πολίτες που χρωστούσαν ΔΗΦΟΔΩ και άλλους  φόρους, προειδοποιώντας τους για κατασχέσεις ακόμα και της περιουσίας τους εις χείρας τρίτων αν δεν πληρώσουν. Τόπε και τόκανε.

Μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Μαραβέλια και μας είπε που τον ρωτήσαμε, «ότι δεν είναι οι πολίτες 103 στους οποίους δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί αλλά 35-40. Οι δεσμεύσεις αφορούν διάφορα χρέη προς τον Δήμο τα οποία κάποιοι δεν πληρώνανε συστηματικά καθώς και χρέη ΔΗΦΟΔΩ βεβαιωμένα, μέχρι της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του φόρου και μετά το γνωμοδοτικό έγγραφο του Νομικού συμβουλίου του κράτους περί κατάργησης είσπραξης του ΔΗΦΟΔΩ".

Επειδή στο έγγραφο του Νομικού συμβουλίου αναφέρεται ότι όποιοι πολίτες ενδιαφέρονται να διαγραφούν ποσά φόρων και προστίμων αυτών προηγουμένων ετών βεβαιωμένα, όπως ΔΗΦΟΔΩ, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και θα πρέπει να αποφανθούν τα Δημοτικά Συμβούλια, για το αν συντρέχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον (στο οποίο περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό συμφέρον), για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης, τον ρωτήσαμε αν υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις πολιτών και τι αποφάνθηκε το Δημοτικό συμβούλιο. Ρωτήσαμε επίσης αν ενημερώθηκαν οι οφειλέτες ότι έχουν  τη δυναστότητα αίτησης

«Κανείς πολίτης από αυτούς που χρωστούσαν ΔΗΦΟΔΩ δεν έκανε χρήση της νομολογιακής αρχής για αίτηση προς διαγραφή.  Όσο για την ενημέρωση τους από το Δήμο απ όσο  γνωρίζω δεν έγινε».

Της Σμαράγδας Μουλιάτη από το Patmotimes.gr