Τριήμερο γιορτής με επίκεντρο την οδό Ιπποτών για τις “Ανοικτές Πόρτες”

Τριήμερο γιορτής με επίκεντρο την οδό Ιπποτών για τις “Ανοικτές Πόρτες”

Τριήμερο γιορτής με επίκεντρο την οδό Ιπποτών για τις “Ανοικτές Πόρτες”

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 499 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινούν απο αύριο 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 του μήνα

Ένα τριήμερο γιορτής με επίκεντρο την οδό Ιπποτών και εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα είναι, για έβδομη χρονιά, οι «Ανοιχτές Πόρτες» που διοργανώνουν οι Riches με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ, οι οποίες ξεκινούν από αύριο Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 25 του μηνός.

Για τη δημοφιλή αυτή εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες ροδίτες αλλά και επισκέπτες, μίλησαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εκπρόσωπος των Riches κ. Χρήστος Μαλλιαράκης και ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης.
Ξεκινώντας ο Δήμαρχος, έκανε λόγο για μια πολύ σπουδαία εκδήλωση για την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής της πόλης και, κατ’ επέκταση, του νησιού.

Όπως είπε, ξεκίνησε δειλά-δειλά το 2010 με τους Riches και η αλήθεια είναι ότι οι ροδίτες είδαν, με την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία τα τελευταία χρόνια, κάποια στιγμή ν’ ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, κλειστά μνημεία, ιδίως στη Μεσαιωνική Πόλη, την οποία πολλοί δεν γνώριζαν και είναι πολύ εύστοχος ο τίτλος που δόθηκε από την πρώτη στιγμή, «Ανοιχτές Πόρτες», «γιατί έτσι ταιριάζει και στη Ρόδο του πολιτισμού: Μια ανοιχτή αγκαλιά, ανοιχτές πόρτες».

Θυμήθηκε, μάλιστα, ότι όταν άνοιξαν το 2010 δύο κτίρια, γύρω στους 1500 συμπολίτες μας τα επισκέφθηκαν και έμειναν έκπληκτοι από τα εκθέματα αλλά ταυτόχρονα άρχισαν να μαθαίνουν και την ιστορία αυτού του τόπου.

Μάλιστα, ανέφερε ότι 28500 επισκέπτες πλημμύρισαν τη Μεσαιωνική Πόλη, οι περισσότεροι ροδίτες, που ήθελαν να δουν τα μνημεία αλλά να μάθουν και την ιστορία του τόπου τους.

Στο σημείο αυτό, θέλησε να ευχαριστήσει και τους εκάστοτε επικεφαλής, εφόρους αρχαιοτήτων που, όπως είπε, είχαν ανοιχτά μάτια στην εκδήλωση αυτή, έδωσαν τις απαιτούμενες άδειες, «παρά το αρτηριοσκληρωτικό σύστημα που επικρατεί στο Υπουργείο Πολιτισμού», αλλά και τους φύλακες και τους αρχαιολόγους που όταν είδαν την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, εκτός υπηρεσίας, Σαββατοκύριακο, βρέθηκαν στα μνημεία και, στο μέτρο που μπορούσαν, αναφέρονταν στην ιστορία της Ρόδου. Και είπε, στη συνέχεια:

«Συνειρμικά βγαίνει το συμπέρασμα ότι αυτός ο τόπος είναι γεμάτος από αυτή την πλούσια ιστορία αλλά και από αυτά τα γλυπτά, τα δημιουργήματα των προγόνων μας, τα οποία οφείλουμε και να αναδείξουμε αλλά πρώτα απ’ όλα να τα γνωρίσουμε. Και, βέβαια, μελαγχολεί κανείς βλέποντας τι πλούτο έχουμε, την αδυναμία που έχουμε να τον εκθέσουμε και όταν γνωρίζει κανείς και την ιστορία αυτού του τόπου, αυτή τη χαρά μας την έδωσε η πρωτοβουλία που είχαν οι συμπολίτες μας, ο Σύλλογος των Riches».

Αφού τους ευχαρίστησε, λοιπόν, είπε ότι ο Δήμος δεν μπορούσε να μην ζητήσει να είναι συνδιοργανωτής σ’ αυτές τις εκδηλώσεις γιατί οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας Σύλλογος με το Κράτος είναι πολλές.

Είπε, ακόμη, ότι από πέρυσι ζήτησε μία-δύο Κυριακές, κατά τους χειμερινούς μήνες, με την εθελοντική προσφορά αρχαιολόγων και φυλάκων, να υπάρχει η δυνατότητα οι ροδίτες να μπαίνουν στη Μεσαιωνική Πόλη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαλλιαράκης, καταρχήν, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, το Δήμο και τον ΔΟΠΑΡ γιατί, όπως είπε, πραγματικά αγκάλιασαν φέτος τις «Ανοιχτές Πόρτες» που είναι μία εκδήλωση που δεν θέλουν να γίνεται από τους Riches για τον κόσμο αλλά θέλουν να γίνεται από το νησί της Ρόδου.

Όσο για το πρόγραμμα φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ένα τριήμερο γιορτής στη Μεσαιωνική Πόλη, με επίκεντρο την οδό Ιπποτών που ήταν και είναι η πιο σημαντική οδός του Μνημείου αλλά ποτέ ως τώρα δεν υπήρξε ένα ενιαίο, συνεκτικό, σύνολο μιας πολιτιστικής εκδήλωσης και αυτό το κενό έρχονται να καλύψουν τώρα οι «Ανοιχτές Πόρτες».

Τα επίσημα εγκαίνια των «Ανοιχτών Πορτών» θα πραγματοποιηθούν αύριο, 23 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 το βράδυ, στο Κατάλυμα της Ισπανίας (σ.σ. οδός Ιπποτών) όπου, άλλωστε, θα γίνουν και όλες οι δράσης ενώ την εκδήλωση θ’ ανοίξει ο Δήμαρχος.

Σάββατο και Κυριακή, λοιπόν, θα είναι ανοιχτά εννέα κτίρια, από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 6:00 το απόγευμα, και συγκεκριμένα: Το γραφείο πληροφοριών του Δήμου Ρόδου στη συμβολή της οδού Ιπποτών με την πλατεία Μουσείου που θα λειτουργεί και ως κέντρο ενημέρωσης για τις «Ανοιχτές Πόρτες».

Η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου που ήταν το Ιπποτικό Κατάλυμα της Ιταλίας, το Γαλλικό Κατάλυμα, η έκθεση της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων επί της οδού Ιπποτών, το Κατάλυμα της Ισπανίας, η Αγία Τριάδα, το Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, το κτίριο της ΧΕΝ Ρόδου και η Σχολή Καλών Τεχνών, και η Λότζα μπροστά από το Καστέλο.

Παράλληλα, όμως, στο Κατάλυμα της Ισπανίας το Σάββατο και την Κυριακή θα υπάρχουν και προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα ιστορικών μελετών τα οποία θα προβληθούν στο Κατάλυμα της Ισπανίας. Τα ντοκιμαντέρ βραβεύτηκαν στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελορίζου που πραγματοποιήθηκε πριν σχεδόν ένα μήνα στο ακριτικό νησί.

«Πρόκειται για ένα ποικίλο πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ, με εκπαιδευτικά παιχνίδια, με τα κτίρια αυτά καθ’ εαυτά», είπε ο κ. Μαλλιαράκης και ευχαρίστησε ακόμη τους εθελοντές, 60-65 άτομα που θα εργαστούν αφιλοκερδώς για την εκδήλωση αλλά και τον κόσμο που έχει αγκαλιάσει τις «Ανοιχτές Πόρτες» και τους δίνει το κουράγιο να πάνε παραπέρα γιατί έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον όχι μόνο των συμπολιτών μας αλλά και εκτός Ρόδου και αυτό είναι που τους ενδιαφέρει ως πολίτες της Ρόδου, η εξωστρέφεια, δηλαδή να βγει αυτό προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Κλείνοντας την παρουσίαση, ο κ. Αϊβάζης είπε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου και του ΔΟΠΑΡ να στηρίξουν αυτή τη δράση η οποία εδώ και χρόνια υπάρχει σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο και όλοι περιμένουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς να δουν τι υπάρχει πίσω από αυτές τις καταπληκτικές πόρτες και αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τους πολίτες της Ρόδου και τους επισκέπτες να γνωρίσουν ακίνητα που βλέπουν όλο το χρόνο αλλά δεν γνωρίζουν την ιστορία τους.

Το πρόγραμμα
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
Κατάλυμα της Ισπανίας (οδός Ιπποτών), ώρα 20:00
Εγκαίνια των Ανοικτών Πορτών 2016

“Επτά χρόνια Ανοικτές Πόρτες – παρελθόν και μέλλον μιας δημοφιλούς εκδήλωσης”, Χρίστος Μαλιαράκης, Πρόεδρος RICHeS
Μουσική παρένθεση “Στην Αυλή του Μεγάλου Μαγίστρου”, Στάθης Σκανδαλίδης

“Ιστορική πόλη της Ρόδου: επεμβάσεις σε μνημεία και μετασχηματισμοί του μνημειακού χώρου κατά την ιταλική κατοχή”, Δρ Κωνσταντίνος Καρανάσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός με ειδίκευση στις αποκαταστάσεις μνημείων και συνόλων

Μουσική παρένθεση “Στην Αυλή του Μεγάλου Μαγίστρου”, Στάθης Σκανδαλίδης
“Η συνοικία των Ιωαννιτών Ιπποτών της πόλης της Ρόδου”, Δρ Κατερίνα Μανούσου - Ντέλλα, Αρχιτέκτων Μηχανικός Υπουργείου Πολιτισμού.

Βραβευμένα Ντοκιμαντέρ
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) θα προβληθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Κατάλυμα της Ισπανίας, τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ “Πέρα από τα Σύνορα” που διεξήχθη στο Καστελλόριζο τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2016. Όλα τα ντοκιμαντέρ είναι με ταυτοχρόνους ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου
Κατάλυμα της Ισπανίας
19:00
“Γεγονότα στη Φώκαια 1914”,
Ανιές Σκλάβου & Στέλιος Τατάκης. Διάρκεια 50’.
Τον Ιούνιο του 1914 ξεκίνησε ο διωγμός του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή της Μικράς Ασίας. Η προσωπική μαρτυρία του Γάλλου αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ και οι συνεχείς προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη εμφανίστηκαν και πάλι το 2005 μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του στο Παρίσι.

20:00
“Ο πιο μακρύς δρόμος”,
Μαριάννα Οικονόμου. Διάρκεια 74΄.
Η σκηνοθέτης παρακολουθεί στενά δύο φίλους, τον Jasim από το Ιράκ και τον Alsaleh από την Συρία, στις ελληνικές φυλακές ανηλίκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους μέσω μίας συναισθηματικής αφήγησης γεμάτης αγωνία, εκθέτοντας το τραγικό φαινόμενο των επαγγελματιών λαθρεμπόρων, οι οποίοι προσπαθούν να αναγκάσουν τους ανήλικους μετανάστες να γίνουν οι ίδιοι λαθρέμποροι.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
Κατάλυμα της Ισπανίας
19:00
“Κατινούλα”,
Μύρνα Τσάπα. Διάρκεια 47΄
Η Κατινούλα έχει γεράσει, αλλά εξακολουθεί να υπηρετεί ενεργά την ελληνο-αιγύπτια συνομήλική της κυρία. Κάνει τις δουλειές του σπιτιού, παζαρεύει με τους Αιγύπτιους στην αγορά και είναι ευγνώμων για την κάθε μέρα, ακόμη και αν αυτό που έχει απομείνει από τους αγαπημένους της είναι μόνο χαμογελαστά πρόσωπα σε μια εικόνα.

Πού πήγαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Όλα αυτά τα χρόνια; Ας τους αφήσουμε.. ας σκορπιστούν…
Περισσότερες πληροφορίες στο: dafilms.com/film/9645-katinoula

20:00
“It was all just a good dream – The Frenchman from Vucovar”
, Branko Istvancic. Διάρκεια 80’.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Γάλλου εθελοντή στην Κροατία του Jean – Michel Nicolier, που εκτελέστηκε από τα σερβικά στρατεύματα στο Vukovar το 1991. Η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια της μητέρας του, Lyliane Fournier, η οποία απελπισμένα αναζητά κάθε δυνατή πληροφορία που θα μπορούσε να τη βοηθήσει να βρει τη σορό του γιου της.

Εργαστήρι εραλδικής τέχνης για παιδιά
Τι ακριβώς είναι τα οικόσημα; Πως μπορώ να φτιάξω το δικό μου; Μάθετε για τη μοναδική αυτή τέχνη την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου σ' ένα από τα τρία εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους στο κτίριο της ΧΕΝ Ρόδου στις 11:30, 13:00 και 14:30. Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο

Πληροφόρησης των Ανοικτών Πορτών που θα λειτούργει στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου (συμβολή Οδού Ιπποτών με την Πλατεία Μουσείου).

Παίξτε το ψηφιακό παιχνίδι
Πολιτιστικής Κληρονομιάς
“Ρόδος 1521”

Σε συνέχεια του συνήθους καινοτόμου χαρακτήρα των Ανοικτών Πορτών είμαστε περήφανοι να παρουσιάσουμε το παιχνίδι πολιτιστικής κληρονομιάς “Ρόδος 1521”. Λαμβάνει χώρα στην οδό Ιπποτών σε ένα εικονομικό παρελθόν. Μπορείτε να το “κατεβάσετε” ως εφαρμογή στο κινητό σας και να παίξετε στο πραγματικό περιβάλλον της οδού Ιπποτών.

Το παχνίδι σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας & Διδακτικής Μηχανικής. Περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο Πληροφόρηση των Ανοικτών Πορτών που θα λειτουργεί στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου (συμβολή οδού Ιπποτών με την Πλατεία Μουσείου).

Διαβάστε ακόμη

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Πρόσκληση στα εγκαίνια του Μπαζάρ Μεταχειρισμένου Βιβλίου στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Ρόδου

Τα ήθη και τα έθιμά τους γιόρτασαν οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της Ρόδου