Αλεξιάδης: Εξετάζονται φορολογικές διευκολύνσεις για τα νησιά

Μέτρα ανακούφισης για τα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις από τα κύματα προσφύγων και μεταναστών που δέχονται, και να ισχύσουν οι διευκολύνσεις του νόμου που ισχύει για περιοχές που έχουν πληγεί από θεομηνίες ή καταστροφές, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως διαβεβαίωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης, ένα από τα μέτρα που εξετάζεται σοβαρά είναι να δοθεί στους πολίτες των νησιών αυτών παράταση για την διευθέτηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Το θέμα είχε θέσει ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του, ζητώντας την αναστολή καταβολής των υποχρεώσεων τους προς το Δημόσιο.

«Πρέπει να πάρουν ανάσα αυτά τα νησιά στα οποία δεν πήγε καλά η καλοκαιρινή σεζόν και ο τζίρος των επιχειρήσεων ήταν μειωμένος μέχρι και 60% σε κάποιες επιχειρήσεις», επεσήμανε ο κ. Καματερός.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΤΕΡΟΥ
Σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός ανέπτυξε τις παρακάτω προτάσεις, για τις οποίες  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δεσμεύτηκε ότι θα εξετασθούν:

1. Μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά, αφού όπως φαίνεται η εισπραξιμότητα του στα νησιά αυξάνεται και η ίδια η συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπει ότι αν οι στόχοι επιτευχθούν υπάρχει η δυνατότητα να ανασταλούν κάποια μέτρα.

2. Αναστολή επί 6 μήνες πληρωμών όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία στους κατοίκους των  νησιών που είχαν αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κατ’ αντιστοιχία με παρόμοιες αποφάσεις για περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες.

3. Εφαρμογή έκπτωσης  20% στις τιμές ενοικίασης παραλιών απο τους δήμους σε νησιά που αντιμετώπισαν τις αυξημένες ροές προσφύγων-μεταναστών , όπως είχε ζητηθεί από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.