Επιτακτική ανάγκη να δοθούν  λύσεις στο Κτηματολόγιο Ρόδου

Πλήρης ταύτιση απόψεων ανάμεσα στο ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου και τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, υπάρχει όσο αφορά στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη λειτουργία του κτηματολογίου, όπως προέκυψε από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και επιστημονικούς συλλόγους μηχανικών.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κ. Ιάκωβος Γρύλλης, είναι γνωστό ότι, την τελευταία περίοδο, έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του κτηματολογίου. Θύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα το ΤΕΕ, σε συνεργασία με επιστημονικούς συλλόγους μηχανικών έκανε δημόσια παρέμβαση, αναδεικνύοντας τη διαχρονική απαξίωση που υπάρχει στον τόπο μας από την πολιτεία όσο αφορά στη λειτουργία του κτηματολογίου αλλά και τα επιπλέον προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί την τελευταία περίοδο.

Ήδη, το ΤΕΕ Δωδεκανήσου έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης από τον οποίο ζητά άμεσα συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις. Επίσης, στο πλαίσιο της απόφασης που πήραν για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει την τελευταία περίοδο, αυτό που κάνει είναι συνεργασία τόσο με το Δήμο όσο και με την Περιφέρεια, προκειμένου από κοινού να μπορέσει να συντονίσει τις δράσεις και να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει.

Στο πλαίσιο αυτό, προχθές, έγινε μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, κατά την οποία ο κ. Γρύλλης του έκανε μία πρώτη ενημέρωση και συμφώνησαν να κάνουν και άλλη την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν εκτενώς το θέμα.
Επίσης, χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο, κατά την οποία συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα τα οποία υπάρχουν στο κτηματολόγιο και, όπως είπε, υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων σε σχέση με τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα αλλά και τα βήματα τα οποία θα κάνουν από εδώ και πέρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό που θέλησε να τονίσει ο κ. Γρύλλης είναι ότι, αυτή τη στιγμή, οι συνάδελφοί του και ιδιαίτερα οι τοπογράφοι, βρίσκονται σε απόγνωση διότι πρακτικά δεν τους χορηγούνται οι κτηματολογικές μερίδες με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Σημαντικό είναι, όμως, ότι αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο κάποιους επαγγελματίες, δηλαδή τους μηχανικούς ή πιθανώς και τους δικηγόρους, αλλά είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά το σύνολο των πολιτών οι οποίοι θέλουν να πάρουν δάνεια, να κάνουν μεταβιβάσεις, θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές άδειες κτλ. και η κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει παγώσει όλη αυτή τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Δωδεκανήσου ο οποίος κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε που είμαστε σε μία δύσκολη περίοδο, με τα γνωστά προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην οικονομία, πραγματικά θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός να έρχονται τέτοιες άστοχες κινήσεις και να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν».

Αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/Τμήμα Δωδεκανήσου για τη χθεσινή συνάντηση:
«Σήμερα (σ.σ. χθες) Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχιακό μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα που αφορούν το Κτηματολογίου Ρόδου και τα  προβλήματα λειτουργίας του, που έχουν ενταθεί ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δημάρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος,  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ.  Ιάκωβος Γρύλλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Δωδεκανήσου κ.  Παναγιώτης Τσιράκος , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Δωδεκανήσου  κ  Νίκωνας Κοψιάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ Γιώργος Σκιαδόπουλος και μέλη  της διοίκησης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Από τον Δήμαρχο Ρόδου επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Ρόδου  αντιμετωπίζει οξύτατα ζητήματα για θέματα που αφορούν την αξιοποίηση της Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας και την εκτέλεση έργων,  λόγω των προβλημάτων στην λειτουργία του Κτηματολογίου.
Για τον λόγο αυτό, με έγγραφο του που στάλθηκε  στον Κτηματολογικό δικαστή του Κτηματολογίου Ρόδου τονίζει την αδυναμία του Κτηματολογίου να χορηγήσει πλέον κτηματολογικά σχεδιαγράμματα σε ψηφιακή μορφή προκειμένου να γίνεται ορθότερα και με ακρίβεια η επεξεργασία τους για την σύνταξη Τοπογραφικών Σχεδιαγραμμάτων με τα οποία  εξυπηρετούνται  οι υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου (Χάραξη Οδών και Ρεμάτων, οριοθέτηση Οικισμών, μελέτες εκπόνησης Τεχνικών Έργων , σύνταξη διαγραμμάτων απαλλοτρίωσης, δικαστικές εντολές κλπ.)

Από την πλευρά τους το ΤΕΕ Δωδεκανήσου και οι Σύλλογοι Μηχανικών έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η αδυναμία χορήγησης αξιόπιστων τοπογραφικών και κτηματολογικών σχεδιαγραμμάτων για χρήση από ιδιώτες μηχανικούς έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος τους.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης -καθώς το Κτηματολόγιο Ρόδου υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης -  που μεταξύ άλλων αναδεικνύει:
Τη σημαντική υποστελέχωση κυρίως σε μηχανικούς αλλά και διοικητικό προσωπικό του Κτηματολογίου.
Τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν σε μεταγραφές. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Αναδασμός Απολακκιάς (2008)
Αποδόσεις και εξαγορές με το ν. 719 π.χ. Μ.Γ. 5003 Κατταβιάς, Μ.Γ. 1  Μεσσαναγρού κλπ (1980 και 1983)
Πράξη εφαρμογής Σχεδίου Πόλης Σορωνής (2004)
Διανομές του υπουργείου Γεωργίας π.χ Καλαμώνας (1980)

Την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Κτηματολογίου Ρόδου, του αρχαιότερου κτηματολογίου (1929) που λειτουργεί αδιάλειπτα στην πατρίδα μας.
Τις γραφειοκρατικές αντιλήψεις υπηρεσιακών παραγόντων που όχι μόνο δεν διευκολύνουν αλλά δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του.
Συνεπώς προκύπτουν:
Η δημιουργία σημαντικών προβλημάτων σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας  μας που προκύπτει από το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει τυπικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν,
Η απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος,
Προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η ανασταλτική συνέπεια στην ανάπτυξη του τόπου καθώς με την απουσία των μηχανικών καθίσταται αδύνατη η ευρύτερη ανάπτυξη του τόπου μας.
Μεταξύ του Δημάρχου Ρόδου και των εκπροσώπων των μηχανικών συμφωνήθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις και λήψη πρωτοβουλιών για την επίλυση των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν.