Ποινές κάθειρξης  σε δουλέμπορους

Πολυετείς ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε αλλοδαπούς για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Ειδικότερα, το δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 6 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 14.000 ευρώ σε Τούρκο διακινητή για την μεταφορά στις 11 Οκτωβρίου 2015, δέκα Σύριων προσφύγων στις ακτές της Ψερίμου.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται και άλλοι δύο αλλοδαποί, ο ένας εκ των οποίων είναι φυγόδικος και ο τρίτος κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.
Επίσης το ίδιο δικαστήριο έκρινε ένοχο και 37χρονο Τούρκο για την μεταφορά στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 από τα τουρκικά παράλια στη Ψέριμο, με ταχύπλοο σκάφος, 16 Σύριων προσφύγων.

Το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης Σοφίας Πρού-σαλλη, τον έκρινε ένοχο με ελαφρυντικά και χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου, και επέβαλλε στον 37χρονο συνολική ποινή φυλάκισης 10 ετών και 6 μηνών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Συνολική ποινή φυλάκισης 15 ετών και 8 μηνών ( θα εκτίσει μόνο τα δέκα έτη βάση νομοθεσίας) μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 28χρονο Ουκρανό για την μεταφορά στις 4 Οκτωβρίου 2015 στο Φαρμακονήσι 21 πρόσφυγες από την Συρία.
Η έφεση και για τον 28χρονο Ουκρανό δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ένας ακόμη αλλοδαπός ως διακινητής ο οποίος κρίθηκε αθώος λόγω πλάνης από το δικαστήριο.
Εξάλλου το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου έκρινε ένοχο 38χρονο Σύριο που είχε συλληφθεί στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 να μεταφέρει στην Καλόλιμνο συνολικά 9 αλλοδαπούς από το Ιράκ.

Το δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 5 χρόνια και 5 μήνες μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 13.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Μετέφερε 327 πρόσφυγες στα Τριάντα
Συνολική ποινή φυλάκισης 28 ετών και δύο μηνών (θα εκτίσει τα 10 έτη) μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα και χρηματικό πρόστιμο 166.500 ευρώ, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 50χρονο Σύριο που μετέφερε πριν από ένα χρόνο 327 παράτυπους μετανάστες με αλιευτικό σκάφος από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Υπενθυμίζεται πως οι 327 μετανάστες και πρόσφυγες βγήκαν στο νησί μας μετά τις  7 το πρωί στις 25 Σεπτεμβρίου 2015. Με ένα παλιό αλιευτικό η κατάσταση του οποίου ήταν τέτοια που από τύχη αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, οι 300 και πλέον άνθρωποι κατέπλευσαν στο νησί μας στην περιοχή μεταξύ Ιαλυσού και Κρεμαστής και αποβιβάστηκαν στην ακτή με την βοήθεια μίας σκάλας. Κάτοικοι της περιοχής είδαν τους μετανάστες και αμέσως ειδοποίησαν Λιμεναρχείο και αστυνομία.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των αλλοδαπών βρίσκονταν δεκάδες ανήλικα παιδιά αλλά και βρέφη, ορισμένα εκ των οποίων λίγων μόλις ημερών!