Τ. Πετρόπουλος: Προχωράμε σε θέματα που ήταν μόνιμα και πάγια αιτήματα του ελληνικού λαού

«Ο νέος ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης είναι το μεγάλο στοίχημα το οποίο θα δώσει το υπόδειγμα λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, αντί της καταπόνησης και του, συχνά, εξευτελισμού των συνταξιούχων οι οποίοι συνωστίζονταν σε ουρές για να εξυπηρετηθούν» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο για το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, ανοίγοντας τις εργασίες και συνεισφέροντας στον διάλογο για τον συνεργατισμό και τη συμβολή αυτού στην ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα.

 

Με αυτή την αφορμή, την Παρασκευή 23/9 ο υφυπουργός φιλοξενήθηκε «Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7» μιλώντας στην Πόλυ Χατζημάρκου.

Σχετικά με τους νέους αγρότες και το πανελλήνιο συνέδριο, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι «οι νέοι αγρότες αποτελούν προτεραιότητα για μας και όλος ο προγραμματισμός που γίνεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αυτή τη στόχευση. Μετά από πολλές συζητήσεις που έχουμε κάνει με τον υπουργό Β. Αποστόλου, έχουμε πειστεί ότι οι νέοι αγρότες μας θα αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κυβέρνηση για να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια τα οποία κατευθύνονται στην επένδυση, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καλλιεργειών».

 

Για το έργο του υπουργείου και της κυβέρνησης, έναν χρόνο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ‘15, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

«Δουλεύουμε με πεισματικό τρόπο απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες. Παραλάβαμε ΑΕΠ κατά 42 δις. ευρώ χαμηλότερο από εκείνο του 2010. Εκείνη την χρονιά, η ανεργία ήταν στο 12,8% και όταν αναλάβαμε, τον Ιανουάριο του 2015, ήταν στο 25,9%, οι ασφαλισμένοι είχαν μειωθεί κατά 600.000 περίπου άτομα και αυξήθηκαν οι συνταξιούχοι κατά 183.000 τουλάχιστον. Τα έσοδα –λόγω μείωσης των εισφορών- είχαν μειωθεί κοντά στα 2,5 δις. ευρώ και η κρατική χρηματοδότηση από 11,3 δις το 2010 είχε πέσει, προγραμματισμένα, το 2015 στα 6,9 δις.

Σε ένα χρόνο κάναμε πράγματα που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως μονομερείς ενέργειες έναντι των δανειστών. Πράγματι είναι μονομερείς ενέργειες που όχι μόνο δεν οδήγησαν σε κατάρρευση, αλλά ενδυνάμωσαν την προσπάθεια της χώρας. Στη διαπραγμάτευση που κάνουμε, θέτουμε τη δική μας πολιτική σκέψη πρώτη, δεν ακολουθούμε τη δική τους. Προχωράμε σε θέματα που ήταν μόνιμα και πάγια αιτήματα του ελληνικού λαού. Κι αυτό είναι ρήξη. Δεν είναι μια εύκολη μάχη να τα βάζεις με ολόκληρο το σύστημα που σφίγγει τους ‘κυνόδοντες’ και θέλει να κατασπαράξει την κυβέρνηση και να ματαιώσει αυτή την προσπάθεια».

 

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενέργειες που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως:

-  Τα 900 εκ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση σε αυτό που ονομάζεται ‘ανθρωπιστική βοήθεια’. «Μια παροχή που δίνει ουσιαστικά ο λαός στους πιο αδύναμους Έλληνες,  κάτι που δεν ήταν προγραμματισμένο ή προϋπολογισμένο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το κονδύλι ήταν μηδενικό για αυτή την παροχή» είπε χαρακτηριστικά.

-  Η κάλυψη ανασφάλιστων - περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πλέον περίθαλψη.

- Η αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης σε πέντε μήνες όσων εργαζόμενων βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, από έναν που ίσχυε μέχρι σήμερα.

-  Τα προγράμματα που προωθούνται για την απασχόληση. «Δεν είναι μεγάλο επίτευγμα το να μειωθεί η ανεργία κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, είναι όμως μια τάση η οποία θα ενισχυθεί με μεγαλύτερη απορρόφηση των ανέργων» επισήμανε.

-  Δεν μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις. «Οι μειώσεις που είδαν ορισμένοι συνταξιούχοι δεν αφορούν στις κύριες συντάξεις αλλά στις επικουρικές». Τόνισε δε, πως αυτές οι μειώσεις αφορούν σε συνταξιούχους οι οποίοι με κύρια και επικουρική ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ.

-  Καταργήθηκε η ποινική δίωξη των οφειλετών –αναδρομικά- ελεύθερων επαγγελματιών.

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7», ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για την χρόνια πελατειακή λογική που «κατέτρωγε τα σπλάχνα της κοινωνικής ασφάλισης», καθώς και την «κακοδιαχείριση και την κλοπή των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων, που κατευθύνονταν σε άλλους σκοπούς».

«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό που επιτελούμε είναι ένα τιτάνιο έργο και για αυτό το λόγο, αντί να κάνουμε κινήσεις ταμειακού χαρακτήρα αφαιρώντας χρήματα από τον κόσμο, εκτιμήσαμε ότι το ορθότερο, σύμφωνα με τη δική μας πολιτική αντίληψη, ήταν να οργανώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε άλλες βάσεις. Γι’ αυτό κάναμε αυτή τη μεταρρύθμιση την οποία πολλοί χτύπησαν από άγνοια, άλλοι από πρόθεση».

Περιέγραψε το νέο ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ως «το μεγάλο στοίχημα το οποίο θα δώσει το υπόδειγμα λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, αντί της καταπόνησης και του, συχνά, εξευτελισμού των συνταξιούχων οι οποίοι συνωστίζονταν σε ουρές για να εξυπηρετηθούν» και εξήγησε ότι το νέο σύστημα εισφορών θα αρχίσει να λειτουργεί από 1/1/2017 ενώ το τέλος του 2017 είναι το χρονικό όριο για μια ολοκληρωμένη εικόνα της λειτουργίας.

«Το σύστημα όπως το ξέραμε, ανατρέπεται» δήλωσε. «Με τη λειτουργία του συστήματος με τις νέες διατάξεις του νόμου 4387 κατά απόλυτο τρόπο, η σύνταξη θα δίνεται μέσα σε 20 μέρες. Οι κανόνες είναι διάφανοι, τέλος οι μεσάζοντες, πέρα από τα σκάνδαλα διαφυγής εσόδων από επίορκους υπαλλήλους που έδιναν ένσημα, πλαστά έγγραφα.

Η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή χτυπιούνται» τόνισε και προσέθεσε: «Δημιουργούμε σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, διασύνδεσης μιας σειράς στοιχείων που εντοπίζουν τον όποιο παραβάτη ή τυχόν αυξημένη επιβάρυνση.

Πρόκειται για ένα σύστημα δίκαιο απέναντι στον πολίτη ενώ όσον αφορά σε εκείνους που έχουν συσσωρεύσει ασφαλιστικά χρέη, ο στόχος με το νέο σύστημα είναι να μην καταδιώκονται και να οδηγούνται στην απόγνωση εν ονόματι του κοινωνικού τους δικαιώματος να έχουν σύνταξη».

 Για το ΙΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως υπάρχει μια αύξηση των εσόδων μέσα στο πρώτο 8μηνο του 2016 κατά 4,96% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, δηλ. 345 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω. «Δεν έχει πρόβλημα το ΙΚΑ να πληρώσει τις συντάξεις, το πρόβλημα είναι τα παλιά του ελλείμματα  και πρέπει να βρεθεί η ισορροπία, τμηματικά να τακτοποιείται η εξυγίανση της λογιστικής κατάστασης.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ αρνήθηκαν και αποποιήθηκαν την κρατική χρηματοδότηση για τη μείωση των ελλειμμάτων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό. Είναι τουλάχιστον εγκληματικό και εξωφρενικό, παρακινούμενοι προφανώς από μια άγνοια ή, άλλοι, από μια κακή αντίληψη αντιπολιτευτικής διάθεσης, ίσως 'ερωτοτροπώντας' με την ιδέα η κυβέρνηση να μην μπορεί να δώσει τις συντάξεις και να πέσει. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν, το αποτέλεσμα όμως είναι ακατανόητο. Αν δεν δεχθούν να πάρουν τα λεφτά, θα τα δώσουμε στον Ο.Α.Ε.Ε. ο οποίος έχει επίσης μεγάλα ελλείμματα».

"Οι προτεραιότητες όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση ήταν, πρώτον, να ανασχεθεί η ανθρωπιστική κρίση, δεύτερο, να βάλει κάποιες βάσεις για την καλύτερη διαχείριση των δημόσιων θεμάτων (οικονομία, δημόσια διοίκηση, λειτουργία του κράτους με τον πολίτη κ.α.).

Το τρίτο είναι να πειστούν οι πολίτες ότι αξίζουμε της εμπιστοσύνης τους και ότι θα έχουμε μια ριζικά δικαιότερη κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και χωρίς εκμετάλλευση. Αυτό ήδη, το κάνουμε. Δεν έχει νόημα να μιλάς για κάτι πολύ πιο μεγάλο αν πρώτα δεν μαζέψεις ‘το σκουπίδι από την αυλή σου’, σε μια χώρα που ήταν εντελώς καταποντισμένη».

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα είναι διαρκείς τρικλοποδιές και παρεμπόδιση σε όλα τα επίπεδα, μόνο στραβοκουμπωμένους να μας δουν, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει!» είπε προσθέτοντας ότι «όταν ένας ολόκληρος λαός βομβαρδίζεται με παραπληροφόρηση, με ψέμα, πώς θα λειτουργήσει η δημοκρατία, με ποια ευθικρισία ο κάθε πολίτης θα επιλέξει ένα πράγμα αντί ενός άλλου;

Δίνουμε μάχη με το χρόνο και με όλους μαζί απέναντι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τη μοναξιά του, και όχι γιατί ο λαός δεν είναι μαζί του αλλά γιατί δεν υπάρχει το μέσο επικοινωνίας με το λαό για να ξέρει τι συμβαίνει. Παρασύρονται άνθρωποι σε ένα θυμό που δεν είναι δικαιολογημένος σε σχέση με την κυβέρνησή μας, είναι όμως δικαιολογημένος για τα δεινά που έχουν συσσωρευθεί. Θέλουμε το λαό στο πλάι μας, γιατί είναι μάχη δημοκρατίας, μάχη δικαιωμάτων, συλλογικών και ατομικών» τόνισε.